kiserik írta:
Őőő... Én csak arra reagáltam, hogy a termelő miatt rohadt drága minden. Mert hát azok úgy vesznek Teslát, hogy drágán adják az árut. Én csak rávilágitottam arra, hogy a termelőn olyan sok nem múlik a végső ár kialakulásában.
En inkabb azt latom, hogy regen volt mondjuk 30 termelo, mindegyiknek tobb fajta gyumolcsfaja, de egyikbol se volt tobb szazas mennyiseg. Egyik nap leszedtek a gyumolcsot, masnap elvittek a piacra eladni. Ezzel szemben ma van 5 termelo, tobb ezres fa mennyiseggel, 1-2 munkassal, 2 kereskedovel, meg mondjuk 15 boltossal/piacossal.
Nyilvan a munkast zavarja, hogy o dolgozik a napon, bezzeg a kocsog tulaj mar keszul a tengerre meg veszi az uj autot.
Teged zavar, hogy egesz evben munka van vele, metszeni kell, tragyazni, locsolni, ritkitani, permetezni, a fuvet nyirni, nincs munkas, a keritest megint kivagtak es megloptak, stb. izgulsz, hogy mi van akkor, ha jon a fagy, bezzeg a kocsog kereskedo csak felveszi az arut, masnap meg jol keres rajta es a vegen teged szidnak az ara miatt.
A kereskedot belepeskor startbol lehuzza a piac, majd jonnek a piacosok, akik kotozkodnek meg semmi nem tetszik nekik. Kozben persze izgul, mert a gyumolcs a furgonban, kezd melegedni az ido, tegnap ilyenkor meg mar reg otthon volt.
A piacos vagy boltos kis mennyiseget tud eladni, azt se tudja sokkal dragabban adni. Eleg par vasarlast benezni, mar nem jon ki egy normalis fizu.
Persze a vegen ott all hehe es nezi, hogy miert olcsobb a spanyol paradicsom meg lengyel alma, mint a magyar.