Ezzel a mérték a gond és az, hogy a termelő miatt magasak az árak. A kereskedő dolgozik vele 1-2 órát, minimális költség mellett. A termelő dolgozik vele egész évben, baromi sokat rákölt és úgy értékesít. Például nekem előállítani 300 Ft. Keresek kilónként 100 Ft-ot és dolgozom egész évben, kint rohadok a 40 fokban. Csabi megveszi, utaztatják 20km-t, kiteszi a boltba. Legyen ez is kilónként 300 Ft (az igazság szerint inkább a tizede) és keres rajta 400 Ft-ot (vagy inkább 600-at). Ő tisztes kereskedő, én köcsög, teslás gazda.Realista24 írta:Es ezzel mi a gond?kiserik írta:
Az árak pedig továbbra sem a termelőkön múlik. Tőlem megveszi az ""őstermelő"" kereskedő a kajszit 400ft-ért, felviszi a nagybanira és eladja Csabinak 800Ft-ért, Csabi meg kiteszi a boltba a polcra 1500 Ft-ért...![]()
Te eladod, keresel rajta. Ö megveszi, van vele koltsege, majd eladja haszonnal, majd Csabi ugyanezt csinalja.
Mindenkit a haszon mozgat, nem csak a nagyokat, teged is, Csabit is. Kell a penz a Teslara, epitkezesre, gyerekre, megelhetesre, eletre, szorakozasra. Nem latok ebben semmi kivetnivalot.
Nalam a kulonbseg ott kezdodik, hogy ha Csabira rarohad a 10kg barack, akkor beszivta, neki nincs karenyhitese.
A kárenyhítés egy állami biztosítás elemi kárra. Ha Csabi is köt biztosítást, akkor ő is fog kapni ""kárenyhítést"", ha megrohad a 10kg barackja. Ő mondjuk tud tervezni a mennyiséggel és nem tudok az időjárással. Ha én elbaszom a technológiát (mint Csabi a mennyiséget) és a fán rohad el a barackom, akkor bizony én nem kapok egy kanyi vasat sem.