OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
zsuninnyo

Re: OFF

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2023. június 27., kedd 9:19

Realista24 írta:
Szükül az ollo, ez nagyjabol termeszetes minden dolgozo ember szamara. Eleg ranezni a csaladi potlek osszegere, ami 15 eve ugyanannyi.
15 eve? Anno meg en vettem at otthon 12 evesen a postastol, ugyanennyit. 24 eve :D

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2023. június 27., kedd 9:11

videken nottem fel, sose felejtem el, mikor ugyanazzal a traktoros ismerossel talalkoztunk utkozben a helyi italkimero egyseghez es onnan visszafele is.
mikor este 9 korul mentunk fel, o akkor jott vissza a foldekrol, mikor 4 korul keveredtunk hazafele, o akkor ment vissza kifele a foldekre. :D

egyebkent a legtobb gazdag otthoni ismerosom nekem is ebbol a szektorbol jon, nem az ugyvedek, it-sek, stb hanem mezogazdasag, felvasarlok.

Süti
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: Süti » 2023. június 27., kedd 9:02

Halfkey írta: Az tény hogy az input árak is baromi sokat emelkedtek, meg szvsz az is hogy a mennyiségi átvételi termelői árak éveken keresztül a béka segge alatt voltak, szóval szerintem érthető az emelés. Oké hogy azt mondjátok ennyi meg annyi az ár a Tescoban, de ha odamentem egy termelőhöz bármikor vettem 100 kg meggyet, szilvát vagy almát 100 forint alatt.

Na ezek idén most 200 körül vannak/lesznek (az alma talán nem), de még mindig sokkal olcsóbb így mint a saját magam által termelt gyümölcs, főleg ha beleszámítom a szedés melóját.

Az viszont számomra is látott és az árakból magyarázhatatlan tény, hogy mégis megy a bugi. Egy bizonyos birtokméret felett mindenkinél minden évben új földek, új munkagépek, jobb életszínvonal. Valószínűleg tehát tényleg a támogatások szólnak ebbe bele. De egy alapvetően gazdasági emberként, aki a globalizáció és a költségcsökkentés híve, mégis azt gondolom, hogy az orosz-ukrán háború és a gázzal kapcsolatos pánik megmutatta hogy miért kell az hogy bizonyos mértékű kapacitás legyen országon belül is. Vagy beletörődünk hogy adott esetben nincs itthon kenyér, vagy alma, vagy akármi, mert ha nem támogatod az ágat, senki nem fog termelni.
Kivéve ha azért van pánik, hogy ugyan ide ne jöjjön már az olcsó búza, mert így is csak kétszer annyit fizetünk a kenyérért mint tavaly. :lol:
Legends Never Die.

...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic... :sziv:

Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.

gutihaz14

HozzászólásSzerző: gutihaz14 » 2023. június 27., kedd 8:56

Süti írta:
hehetheoriginal írta: tejlesen laikuskent kerdezem, ha ilyen jol megy, akkor miert ilyen kurvadraga a gyumolcs pl? a külföldi miért olcsóbb? (most nem a háborus/orbános infláciora gondolok, már előtte is 4000 volt egy kiló cseresznye...)
vagy repcetermesztésre kapnak támogatást, amire kéne, arra meg nem?
Hát pont azért mert ilyen jól megy. :mrgreen: Miből lenne új ház új autó, ha te nem fizetnéd ki?

Én se nagyon láttam még olyan földtulajdonost akinek bármilyen szinten rosszul ment volna. Pedig van olyan az ismerettségi körben, aki örökölt, egyébként meg kb a saját cipőjét nem tudja bekötni.
legjobb. azoktol sosem sajnalom :lol: :lol:
valamelyik univerzumban: :box:
----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---

edzo: xabi apo

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. június 27., kedd 8:51

Ezt én pont fordítva tapasztalom, ezért is látom máshogy. A "boltosok" is elvannak, nem mondom, de a környékünkön a termelők a legmódosabbak messze.
Egyetértek Csabibabival, én is ezt látom a közelemben, sőt, ha megnézitek az Auchan, SPAR és a Penny is veszteséget termelt idén.

Mondjuk a tanár ismerősök is villákat építenek, szóval ez a része lehet nem a teljes képet mutatja :D

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. június 27., kedd 8:44

kiserik írta:
Realista24 írta: Ez már volt itt téma, és akkor is probaltad védeni “magatokat”, de a realitás és a többség meg mindig az, hogy állami támogatás, kártalanítás, állami támogatás, kártalanítás…újra és újra.
Én csak leírom, hogy hogyan működik a dolog. Mint írtam, Hazardok mindenhol vannak emellett létezik olyan is, hogy korrupció, de az kishazánkban mindenhol. Az elemi kár nem bemondásra működik. Első köreben az országos meteorológiai szolgálat mondja meg, hogy volt e adott káreseménynek megfelelő időjárás. Aztán kijönnek az ellenőrök és megnézik. Emellett, ha 3 éven keresztül mindig károd keretkezett, akkor utána már szinte semmit sem fogsz kapni a termésátlag miatt.

A támogatás az már tészta. Az minden évben igényelhető. Az alap támogatás (a gazdák nagy része ennyitnek felel meg) az 70.000 Ft körül van hektáronként.

Árak: 1998-ban 250Ft-ért adtunk egy kg kajszi-t. A gázolaj 150Ft körül mozgott. Munkabér 2-3000/nap/fő. MOst 4-500 Ft-ért adom el akajszit, gázolaj ár 5-600FT, munkabért 10-12.000Ft és a növényvédőszerekre, gépekre ki sem térek. :hmmm:
En ertem amit irsz, de probalod ugy beallitani, hogy egy-egy ember trukkozik csak, ami szimplan nem fedi a valosagot.

A gazdak igy vagy ugy, de tejben vajban uszkalnak. A kartalanitast pedig tovabbra is ugy ertem, hogy nem kell, hogy a fejuk fajjon, mert vagy van termes es eladjak, vagy jon a fagy, szarazsag, jeg, akarmilyen kar, es akkor jon a karterites.

Mindezek melle, minden evben ott van az allami tamogatas, szamtalan vissza nem teritendo, kedvezmenyes hitelek, stb.

Aztan ha nem tetszik valami, akkor lehet nyilvan utcara meg utakra menni, mint nem egyszer megtortent.

Szükül az ollo, ez nagyjabol termeszetes minden dolgozo ember szamara. Eleg ranezni a csaladi potlek osszegere, ami 15 eve ugyanannyi.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2023. június 27., kedd 8:43

hehetheoriginal írta: tejlesen laikuskent kerdezem, ha ilyen jol megy, akkor miert ilyen kurvadraga a gyumolcs pl? a külföldi miért olcsóbb? (most nem a háborus/orbános infláciora gondolok, már előtte is 4000 volt egy kiló cseresznye...)
Miért olcsóbb a tescoban a banán, mint a nagybanin?:D
Volt hogy tescoba mentem be 6 doboz banánért, mert a piacon 3-4ezerrel több volt egy doboz.

Nem tudom miért olcsóbb, egyébként. A magyarok túlárazzák szerintem (bár ahogy kolléga mondta, a piac áraz, akkor az árazza túl) a magyar termékeket.
Magyar dinnye, magyar eper, ezek a húzószavak...aztán akik ilyet árulnak, fele egyszerű nepper, csak mivel odaírja, hogy magyar már másfélszeres árat tud kérni.
De ezen is lehetne órákat vitatkozni, hogy tényleg jobb e a magyar, vagy sem. (sok esetben tényleg ízesebb, de ez természetes,, viszont sok esetben silány a magyar termék.)

Nem tudom hol veszel cseresznyét:D de Pest megyében 1500-2500 között megy boltokban. Budapesten lehet van 4000 is kilója, azt nem tudom.
M1Ö írta:
Nem kell panaszkodni, mert meg lehet élni belőle bőven. Én csak arra reagáltam, hogy nem a termelő diktál. A termelő csak alkalmazkodik az árakhoz. Rengeteg felvásárló és termelő ismerősöm van, de valahogy mindig a felvás1rló cseréli évente a kocsiját, az őstermelő meg a bevétele nagyrészét visszaforgatja a következő szezonra.
Ezt én pont fordítva tapasztalom, ezért is látom máshogy. A "boltosok" is elvannak, nem mondom, de a környékünkön a termelők a legmódosabbak messze.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. június 27., kedd 8:43

Az tény hogy az input árak is baromi sokat emelkedtek, meg szvsz az is hogy a mennyiségi átvételi termelői árak éveken keresztül a béka segge alatt voltak, szóval szerintem érthető az emelés. Oké hogy azt mondjátok ennyi meg annyi az ár a Tescoban, de ha odamentem egy termelőhöz bármikor vettem 100 kg meggyet, szilvát vagy almát 100 forint alatt.

Na ezek idén most 200 körül vannak/lesznek (az alma talán nem), de még mindig sokkal olcsóbb így mint a saját magam által termelt gyümölcs, főleg ha beleszámítom a szedés melóját.

Az viszont számomra is látott és az árakból magyarázhatatlan tény, hogy mégis megy a bugi. Egy bizonyos birtokméret felett mindenkinél minden évben új földek, új munkagépek, jobb életszínvonal. Valószínűleg tehát tényleg a támogatások szólnak ebbe bele. De egy alapvetően gazdasági emberként, aki a globalizáció és a költségcsökkentés híve, mégis azt gondolom, hogy az orosz-ukrán háború és a gázzal kapcsolatos pánik megmutatta hogy miért kell az hogy bizonyos mértékű kapacitás legyen országon belül is. Vagy beletörődünk hogy adott esetben nincs itthon kenyér, vagy alma, vagy akármi, mert ha nem támogatod az ágat, senki nem fog termelni.

M1Ö
Kedvenc játékosaid: Zidane; Modric, Isco, Ramos; Nagy Ádám; Özil, Xabi

HozzászólásSzerző: M1Ö » 2023. június 27., kedd 8:40

Realista24 írta: Es mi lenne az elvarasod? Adomentesseg es aztan komoly nyugdij?
Dehogyis, félre értettétek. Mint támogatást írtam, pozitívumnak. Ez jutott eszembe, mint támogatás, csak ez ugye visszaüt hosszútávon. De közben eszembe jutott, hogy vannak vissza nem téritendő támogatások is. Csak az sem annyira fekete-fehér, mert a nagy részét így-vagy úgy, de vissza veszi az állam.
Süti írta: Senki nem tiltja meg hogy a megsporolt pénzt felrerakd es befektesd.

Ezt is teszem, nincs habzsi-dőzsi! :kalapos:
csababarca írta: Valahogy a gazdák akiket ismerek, állandóan panaszkodnak, de olyat még nem láttam közöttük, aki nyomorogna.
Nem kell panaszkodni, mert meg lehet élni belőle bőven. Én csak arra reagáltam, hogy nem a termelő diktál. A termelő csak alkalmazkodik az árakhoz. Rengeteg felvásárló és termelő ismerősöm van, de valahogy mindig a felvás1rló cseréli évente a kocsiját, az őstermelő meg a bevétele nagyrészét visszaforgatja a következő szezonra.
De Gea - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modric, Kroos, Verratti - Isco - Benzema, Agüero

Süti

HozzászólásSzerző: Süti » 2023. június 27., kedd 8:26

hehetheoriginal írta:
Új házak, autók, modern gépek, stb. Repkednek ezek szépen, az utóbbi 10 évben a mezőgazdaság is aranytojást tojó tyúk volt a környékünkön (de Dunántúlon takarmányoznak nagybátyámék, ők se tudják hova tenni a pénzt), és nem csak a termés miatt, hanem az ilyen olyan támogatások miatt.
tejlesen laikuskent kerdezem, ha ilyen jol megy, akkor miert ilyen kurvadraga a gyumolcs pl? a külföldi miért olcsóbb? (most nem a háborus/orbános infláciora gondolok, már előtte is 4000 volt egy kiló cseresznye...)
Hát pont azért mert ilyen jól megy. :mrgreen: Miből lenne új ház új autó, ha te nem fizetnéd ki?

Én se nagyon láttam még olyan földtulajdonost akinek bármilyen szinten rosszul ment volna. Pedig van olyan az ismerettségi körben, aki örökölt, egyébként meg kb a saját cipőjét nem tudja bekötni.
Legends Never Die.

Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. június 27., kedd 8:19

Új házak, autók, modern gépek, stb. Repkednek ezek szépen, az utóbbi 10 évben a mezőgazdaság is aranytojást tojó tyúk volt a környékünkön (de Dunántúlon takarmányoznak nagybátyámék, ők se tudják hova tenni a pénzt), és nem csak a termés miatt, hanem az ilyen olyan támogatások miatt.
tejlesen laikuskent kerdezem, ha ilyen jol megy, akkor miert ilyen kurvadraga a gyumolcs pl? a külföldi miért olcsóbb? (most nem a háborus/orbános infláciora gondolok, már előtte is 4000 volt egy kiló cseresznye...)
thereisonly1ronaldo

csababarca

HozzászólásSzerző: csababarca » 2023. június 27., kedd 8:07

M1Ö írta:
csababarca írta: De volt áremelés a Ti oldalatokon is, hogy ezt mi okozta az más kérdés
Nem volt. Ott a példám. Idén még olcsóbban vásárolják fel az árut, mint tavaly. Ilyen infláció mellett. Úgyhogy nem tartom jogosnak a "kritikát", hogy minket sem kell félteni.
csababarca írta: Tehát nem az van, hogy Ti ugyanannyiért adjátok, de a kereskedő meg felbassza az árat.
De, pontosan ez van. Ha nem akarsz szenvedni a piacozással, hogy eladod-e az árud vagy nem, ezért leadod felvásárlónak, ott ővdiktátálja az árat. Ennyit ad érte, ha tetszik oda adod, ha nem, csinálj vele amit akarsz. Ha piacra viszed, szintén zenész. Ott a paradicsomos példám. Oda megy hozzád a kereskedő, hogy 500at tud adni kilójáért, ha jó neked, akkor viszi. Hiába kérsz 800at érte. Google-ba rá pehet keresni a nagybani piac árakra. Ezek vannak beállítva. Ez mind fentről irányított, nem a termelő állítja be őket.
Értelek, mást tapasztalok.
Mi is őstermelők voltunk, most meg árut beszerezni megyünk a nagybanira.
SZóval ha nem is annyira mint Te, de képben vagyok.
A mi környékünkön az a jellemző, amiről én írtam, de hiszek a te verziódban is.

Valahogy a gazdák akiket ismerek, állandóan panaszkodnak, de olyat még nem láttam közöttük, aki nyomorogna.

De nem bírálom őket, sőt. Megdolgoznak ezért a pénzekért bőven.

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2023. június 27., kedd 7:58

Realista24 írta: Ez már volt itt téma, és akkor is probaltad védeni “magatokat”, de a realitás és a többség meg mindig az, hogy állami támogatás, kártalanítás, állami támogatás, kártalanítás…újra és újra.
Én csak leírom, hogy hogyan működik a dolog. Mint írtam, Hazardok mindenhol vannak emellett létezik olyan is, hogy korrupció, de az kishazánkban mindenhol. Az elemi kár nem bemondásra működik. Első köreben az országos meteorológiai szolgálat mondja meg, hogy volt e adott káreseménynek megfelelő időjárás. Aztán kijönnek az ellenőrök és megnézik. Emellett, ha 3 éven keresztül mindig károd keretkezett, akkor utána már szinte semmit sem fogsz kapni a termésátlag miatt.

A támogatás az már tészta. Az minden évben igényelhető. Az alap támogatás (a gazdák nagy része ennyitnek felel meg) az 70.000 Ft körül van hektáronként.

Árak: 1998-ban 250Ft-ért adtunk egy kg kajszi-t. A gázolaj 150Ft körül mozgott. Munkabér 2-3000/nap/fő. MOst 4-500 Ft-ért adom el akajszit, gázolaj ár 5-600FT, munkabért 10-12.000Ft és a növényvédőszerekre, gépekre ki sem térek. :hmmm:
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

Süti

HozzászólásSzerző: Süti » 2023. június 27., kedd 7:23

M1Ö írta:

Az, hogy főállásbab őstermelő vagyok és nincs bejelentett munkahelyem. Most nagyon kedvező az adózásom, csak lófasz nyugdíjam lesz miatta.

Én meg havi tobbszazezret adozok, és ahogy a kolléga is írta meglepne ha lenne nyugdijam. Senki nem tiltja meg hogy a megsporolt pénzt felrerakd es befektesd.
Legends Never Die.

Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.

rikko
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo, Iniesta, Pirlo, Maldini, Beckham, Puyol, Viera, Henry
Kedvenc csapatod: Barca, Wisla Krakow

HozzászólásSzerző: rikko » 2023. június 27., kedd 7:20

Mire a mi korosztályunk elérne a nyugdíjhoz, arra már nem lesz.
Így készülök , így élek.
Ergo ha lesz valami csoda folytán nyugdíjam , akkor az extra. Ha nem, akkor sem fogok éhen dogleni.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. június 27., kedd 7:15

M1Ö írta:
Realista24 írta:Mi üt vissza a nyugdíjnál?
Az, hogy főállásbab őstermelő vagyok és nincs bejelentett munkahelyem. Most nagyon kedvező az adózásom, csak lófasz nyugdíjam lesz miatta.
csababarca írta: De volt áremelés a Ti oldalatokon is, hogy ezt mi okozta az más kérdés
Nem volt. Ott a példám. Idén még olcsóbban vásárolják fel az árut, mint tavaly. Ilyen infláció mellett. Úgyhogy nem tartom jogosnak a "kritikát", hogy minket sem kell félteni.
csababarca írta: Tehát nem az van, hogy Ti ugyanannyiért adjátok, de a kereskedő meg felbassza az árat.
De, pontosan ez van. Ha nem akarsz szenvedni a piacozással, hogy eladod-e az árud vagy nem, ezért leadod felvásárlónak, ott ővdiktátálja az árat. Ennyit ad érte, ha tetszik oda adod, ha nem, csinálj vele amit akarsz. Ha piacra viszed, szintén zenész. Ott a paradicsomos példám. Oda megy hozzád a kereskedő, hogy 500at tud adni kilójáért, ha jó neked, akkor viszi. Hiába kérsz 800at érte. Google-ba rá pehet keresni a nagybani piac árakra. Ezek vannak beállítva. Ez mind fentről irányított, nem a termelő állítja be őket.
Es mi lenne az elvarasod? Adomentesseg es aztan komoly nyugdij?

Sosem ertettem azt, aki kedvezo adozassal eli le az eletet, ki szabalyokat megszegve/kijatszva, ki hivatalos modon...mindezt ugy, hogy tudja milyen hatassal van a nyugdijra, de mar elore 30 evvel azt mantrazza, hogy de nekem szar lesz a nyugdijam, de ellene nem tesz semmit.

Ez utobbi gondolat nem neked szolt, hanem altalanossagban, mert nem hinnem, hogy nem gondolsz öreg korodra, annal tudatosabbnak tunsz.
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

M1Ö

HozzászólásSzerző: M1Ö » 2023. június 27., kedd 7:05

Realista24 írta:Mi üt vissza a nyugdíjnál?
De Gea - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modric, Kroos, Verratti - Isco - Benzema, Agüero

csababarca

HozzászólásSzerző: csababarca » 2023. június 27., kedd 6:26

M1Ö írta:
Ahha, csak úgy emeljük az árakat. A termelőnek az égvilágon semmi beleszólása nincs abba, hogy mi mennyi legyen. Én nem piacra viszem az árum, de ott sem teheti meg a termelő, hogy pl. 800 forintot kér a paradicsomért, mikor a piac beállította 500ra. Én felvásárlónak adom le a kovászolni való uborkám. Tavaly 250ért vették ilyenkor, tegnap 200ról levitték 160 forintra. A boltokban 800 forint körül mozog.
Nem mondtam, hogy csak úgy.
De volt áremelés a Ti oldalatokon is, hogy ezt mi okozta az más kérdés.
Tehát nem az van, hogy Ti ugyanannyiért adjátok, de a kereskedő meg felbassza az árat.
Nyilván vannak kivételek.

Igen, kereslet-kínálat, a piac határozza meg, ez is nyilvánvaló.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. június 27., kedd 6:23

Mi üt vissza a nyugdíjnál?
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

M1Ö

HozzászólásSzerző: M1Ö » 2023. június 27., kedd 6:19

Ne keverd össze az agrár szekciót a fóliás termesztéssel. Lehet én vagyok teljesen tájékozatlan, de nem tudok arról, hogy a fóliás gazdákat bármilyen formában támogatná a kormány. Adózás szempotjából jó, csak az meg majd visszaüt a nyugdíjnál.
csababarca írta: de a termelői oldalon is volt egy komolyabb áremelkedés tavalyhoz képest.
Gyümölcsben, zöldségekben biztosan.

Szóval a termelőket se kell félteni.
Ahha, csak úgy emeljük az árakat. A termelőnek az égvilágon semmi beleszólása nincs abba, hogy mi mennyi legyen. Én nem piacra viszem az árum, de ott sem teheti meg a termelő, hogy pl. 800 forintot kér a paradicsomért, mikor a piac beállította 500ra. Én felvásárlónak adom le a kovászolni való uborkám. Tavaly 250ért vették ilyenkor, tegnap 200ról levitték 160 forintra. A boltokban 800 forint körül mozog.

Vissza: