15 eve? Anno meg en vettem at otthon 12 evesen a postastol, ugyanennyit. 24 eveRealista24 írta:
Szükül az ollo, ez nagyjabol termeszetes minden dolgozo ember szamara. Eleg ranezni a csaladi potlek osszegere, ami 15 eve ugyanannyi.

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2023. június 27., kedd 9:19
15 eve? Anno meg en vettem at otthon 12 evesen a postastol, ugyanennyit. 24 eveRealista24 írta:
Szükül az ollo, ez nagyjabol termeszetes minden dolgozo ember szamara. Eleg ranezni a csaladi potlek osszegere, ami 15 eve ugyanannyi.
HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2023. június 27., kedd 9:11
HozzászólásSzerző: Süti » 2023. június 27., kedd 9:02
Kivéve ha azért van pánik, hogy ugyan ide ne jöjjön már az olcsó búza, mert így is csak kétszer annyit fizetünk a kenyérért mint tavaly.Halfkey írta: Az tény hogy az input árak is baromi sokat emelkedtek, meg szvsz az is hogy a mennyiségi átvételi termelői árak éveken keresztül a béka segge alatt voltak, szóval szerintem érthető az emelés. Oké hogy azt mondjátok ennyi meg annyi az ár a Tescoban, de ha odamentem egy termelőhöz bármikor vettem 100 kg meggyet, szilvát vagy almát 100 forint alatt.
Na ezek idén most 200 körül vannak/lesznek (az alma talán nem), de még mindig sokkal olcsóbb így mint a saját magam által termelt gyümölcs, főleg ha beleszámítom a szedés melóját.
Az viszont számomra is látott és az árakból magyarázhatatlan tény, hogy mégis megy a bugi. Egy bizonyos birtokméret felett mindenkinél minden évben új földek, új munkagépek, jobb életszínvonal. Valószínűleg tehát tényleg a támogatások szólnak ebbe bele. De egy alapvetően gazdasági emberként, aki a globalizáció és a költségcsökkentés híve, mégis azt gondolom, hogy az orosz-ukrán háború és a gázzal kapcsolatos pánik megmutatta hogy miért kell az hogy bizonyos mértékű kapacitás legyen országon belül is. Vagy beletörődünk hogy adott esetben nincs itthon kenyér, vagy alma, vagy akármi, mert ha nem támogatod az ágat, senki nem fog termelni.
HozzászólásSzerző: gutihaz14 » 2023. június 27., kedd 8:56
legjobb. azoktol sosem sajnalomSüti írta:Hát pont azért mert ilyen jól megy.hehetheoriginal írta: tejlesen laikuskent kerdezem, ha ilyen jol megy, akkor miert ilyen kurvadraga a gyumolcs pl? a külföldi miért olcsóbb? (most nem a háborus/orbános infláciora gondolok, már előtte is 4000 volt egy kiló cseresznye...)
vagy repcetermesztésre kapnak támogatást, amire kéne, arra meg nem?Miből lenne új ház új autó, ha te nem fizetnéd ki?
Én se nagyon láttam még olyan földtulajdonost akinek bármilyen szinten rosszul ment volna. Pedig van olyan az ismerettségi körben, aki örökölt, egyébként meg kb a saját cipőjét nem tudja bekötni.
HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. június 27., kedd 8:51
Egyetértek Csabibabival, én is ezt látom a közelemben, sőt, ha megnézitek az Auchan, SPAR és a Penny is veszteséget termelt idén.Ezt én pont fordítva tapasztalom, ezért is látom máshogy. A "boltosok" is elvannak, nem mondom, de a környékünkön a termelők a legmódosabbak messze.
HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. június 27., kedd 8:44
En ertem amit irsz, de probalod ugy beallitani, hogy egy-egy ember trukkozik csak, ami szimplan nem fedi a valosagot.kiserik írta:Én csak leírom, hogy hogyan működik a dolog. Mint írtam, Hazardok mindenhol vannak emellett létezik olyan is, hogy korrupció, de az kishazánkban mindenhol. Az elemi kár nem bemondásra működik. Első köreben az országos meteorológiai szolgálat mondja meg, hogy volt e adott káreseménynek megfelelő időjárás. Aztán kijönnek az ellenőrök és megnézik. Emellett, ha 3 éven keresztül mindig károd keretkezett, akkor utána már szinte semmit sem fogsz kapni a termésátlag miatt.Realista24 írta: Ez már volt itt téma, és akkor is probaltad védeni “magatokat”, de a realitás és a többség meg mindig az, hogy állami támogatás, kártalanítás, állami támogatás, kártalanítás…újra és újra.
A támogatás az már tészta. Az minden évben igényelhető. Az alap támogatás (a gazdák nagy része ennyitnek felel meg) az 70.000 Ft körül van hektáronként.
Árak: 1998-ban 250Ft-ért adtunk egy kg kajszi-t. A gázolaj 150Ft körül mozgott. Munkabér 2-3000/nap/fő. MOst 4-500 Ft-ért adom el akajszit, gázolaj ár 5-600FT, munkabért 10-12.000Ft és a növényvédőszerekre, gépekre ki sem térek.![]()
HozzászólásSzerző: csababarca » 2023. június 27., kedd 8:43
Miért olcsóbb a tescoban a banán, mint a nagybanin?:Dhehetheoriginal írta: tejlesen laikuskent kerdezem, ha ilyen jol megy, akkor miert ilyen kurvadraga a gyumolcs pl? a külföldi miért olcsóbb? (most nem a háborus/orbános infláciora gondolok, már előtte is 4000 volt egy kiló cseresznye...)
vagy repcetermesztésre kapnak támogatást, amire kéne, arra meg nem?
Ezt én pont fordítva tapasztalom, ezért is látom máshogy. A "boltosok" is elvannak, nem mondom, de a környékünkön a termelők a legmódosabbak messze.M1Ö írta:
Nem kell panaszkodni, mert meg lehet élni belőle bőven. Én csak arra reagáltam, hogy nem a termelő diktál. A termelő csak alkalmazkodik az árakhoz. Rengeteg felvásárló és termelő ismerősöm van, de valahogy mindig a felvás1rló cseréli évente a kocsiját, az őstermelő meg a bevétele nagyrészét visszaforgatja a következő szezonra.
HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. június 27., kedd 8:43
HozzászólásSzerző: M1Ö » 2023. június 27., kedd 8:40
Dehogyis, félre értettétek. Mint támogatást írtam, pozitívumnak. Ez jutott eszembe, mint támogatás, csak ez ugye visszaüt hosszútávon. De közben eszembe jutott, hogy vannak vissza nem téritendő támogatások is. Csak az sem annyira fekete-fehér, mert a nagy részét így-vagy úgy, de vissza veszi az állam.Realista24 írta: Es mi lenne az elvarasod? Adomentesseg es aztan komoly nyugdij?
Süti írta: Senki nem tiltja meg hogy a megsporolt pénzt felrerakd es befektesd.
Nem kell panaszkodni, mert meg lehet élni belőle bőven. Én csak arra reagáltam, hogy nem a termelő diktál. A termelő csak alkalmazkodik az árakhoz. Rengeteg felvásárló és termelő ismerősöm van, de valahogy mindig a felvás1rló cseréli évente a kocsiját, az őstermelő meg a bevétele nagyrészét visszaforgatja a következő szezonra.csababarca írta: Valahogy a gazdák akiket ismerek, állandóan panaszkodnak, de olyat még nem láttam közöttük, aki nyomorogna.
HozzászólásSzerző: Süti » 2023. június 27., kedd 8:26
Hát pont azért mert ilyen jól megy.hehetheoriginal írta:tejlesen laikuskent kerdezem, ha ilyen jol megy, akkor miert ilyen kurvadraga a gyumolcs pl? a külföldi miért olcsóbb? (most nem a háborus/orbános infláciora gondolok, már előtte is 4000 volt egy kiló cseresznye...)Új házak, autók, modern gépek, stb. Repkednek ezek szépen, az utóbbi 10 évben a mezőgazdaság is aranytojást tojó tyúk volt a környékünkön (de Dunántúlon takarmányoznak nagybátyámék, ők se tudják hova tenni a pénzt), és nem csak a termés miatt, hanem az ilyen olyan támogatások miatt.
vagy repcetermesztésre kapnak támogatást, amire kéne, arra meg nem?
HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. június 27., kedd 8:19
tejlesen laikuskent kerdezem, ha ilyen jol megy, akkor miert ilyen kurvadraga a gyumolcs pl? a külföldi miért olcsóbb? (most nem a háborus/orbános infláciora gondolok, már előtte is 4000 volt egy kiló cseresznye...)Új házak, autók, modern gépek, stb. Repkednek ezek szépen, az utóbbi 10 évben a mezőgazdaság is aranytojást tojó tyúk volt a környékünkön (de Dunántúlon takarmányoznak nagybátyámék, ők se tudják hova tenni a pénzt), és nem csak a termés miatt, hanem az ilyen olyan támogatások miatt.
HozzászólásSzerző: csababarca » 2023. június 27., kedd 8:07
Értelek, mást tapasztalok.M1Ö írta:Nem volt. Ott a példám. Idén még olcsóbban vásárolják fel az árut, mint tavaly. Ilyen infláció mellett. Úgyhogy nem tartom jogosnak a "kritikát", hogy minket sem kell félteni.csababarca írta: De volt áremelés a Ti oldalatokon is, hogy ezt mi okozta az más kérdés
De, pontosan ez van. Ha nem akarsz szenvedni a piacozással, hogy eladod-e az árud vagy nem, ezért leadod felvásárlónak, ott ővdiktátálja az árat. Ennyit ad érte, ha tetszik oda adod, ha nem, csinálj vele amit akarsz. Ha piacra viszed, szintén zenész. Ott a paradicsomos példám. Oda megy hozzád a kereskedő, hogy 500at tud adni kilójáért, ha jó neked, akkor viszi. Hiába kérsz 800at érte. Google-ba rá pehet keresni a nagybani piac árakra. Ezek vannak beállítva. Ez mind fentről irányított, nem a termelő állítja be őket.csababarca írta: Tehát nem az van, hogy Ti ugyanannyiért adjátok, de a kereskedő meg felbassza az árat.
HozzászólásSzerző: kiserik » 2023. június 27., kedd 7:58
Én csak leírom, hogy hogyan működik a dolog. Mint írtam, Hazardok mindenhol vannak emellett létezik olyan is, hogy korrupció, de az kishazánkban mindenhol. Az elemi kár nem bemondásra működik. Első köreben az országos meteorológiai szolgálat mondja meg, hogy volt e adott káreseménynek megfelelő időjárás. Aztán kijönnek az ellenőrök és megnézik. Emellett, ha 3 éven keresztül mindig károd keretkezett, akkor utána már szinte semmit sem fogsz kapni a termésátlag miatt.Realista24 írta: Ez már volt itt téma, és akkor is probaltad védeni “magatokat”, de a realitás és a többség meg mindig az, hogy állami támogatás, kártalanítás, állami támogatás, kártalanítás…újra és újra.
HozzászólásSzerző: Süti » 2023. június 27., kedd 7:23
Én meg havi tobbszazezret adozok, és ahogy a kolléga is írta meglepne ha lenne nyugdijam. Senki nem tiltja meg hogy a megsporolt pénzt felrerakd es befektesd.M1Ö írta:
Az, hogy főállásbab őstermelő vagyok és nincs bejelentett munkahelyem. Most nagyon kedvező az adózásom, csak lófasz nyugdíjam lesz miatta.
HozzászólásSzerző: rikko » 2023. június 27., kedd 7:20
HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. június 27., kedd 7:15
Es mi lenne az elvarasod? Adomentesseg es aztan komoly nyugdij?M1Ö írta:Az, hogy főállásbab őstermelő vagyok és nincs bejelentett munkahelyem. Most nagyon kedvező az adózásom, csak lófasz nyugdíjam lesz miatta.Realista24 írta:Mi üt vissza a nyugdíjnál?
Nem volt. Ott a példám. Idén még olcsóbban vásárolják fel az árut, mint tavaly. Ilyen infláció mellett. Úgyhogy nem tartom jogosnak a "kritikát", hogy minket sem kell félteni.csababarca írta: De volt áremelés a Ti oldalatokon is, hogy ezt mi okozta az más kérdés
De, pontosan ez van. Ha nem akarsz szenvedni a piacozással, hogy eladod-e az árud vagy nem, ezért leadod felvásárlónak, ott ővdiktátálja az árat. Ennyit ad érte, ha tetszik oda adod, ha nem, csinálj vele amit akarsz. Ha piacra viszed, szintén zenész. Ott a paradicsomos példám. Oda megy hozzád a kereskedő, hogy 500at tud adni kilójáért, ha jó neked, akkor viszi. Hiába kérsz 800at érte. Google-ba rá pehet keresni a nagybani piac árakra. Ezek vannak beállítva. Ez mind fentről irányított, nem a termelő állítja be őket.csababarca írta: Tehát nem az van, hogy Ti ugyanannyiért adjátok, de a kereskedő meg felbassza az árat.
HozzászólásSzerző: M1Ö » 2023. június 27., kedd 7:05
Az, hogy főállásbab őstermelő vagyok és nincs bejelentett munkahelyem. Most nagyon kedvező az adózásom, csak lófasz nyugdíjam lesz miatta.Realista24 írta:Mi üt vissza a nyugdíjnál?
Nem volt. Ott a példám. Idén még olcsóbban vásárolják fel az árut, mint tavaly. Ilyen infláció mellett. Úgyhogy nem tartom jogosnak a "kritikát", hogy minket sem kell félteni.csababarca írta: De volt áremelés a Ti oldalatokon is, hogy ezt mi okozta az más kérdés
HozzászólásSzerző: csababarca » 2023. június 27., kedd 6:26
Nem mondtam, hogy csak úgy.M1Ö írta:
Ahha, csak úgy emeljük az árakat. A termelőnek az égvilágon semmi beleszólása nincs abba, hogy mi mennyi legyen. Én nem piacra viszem az árum, de ott sem teheti meg a termelő, hogy pl. 800 forintot kér a paradicsomért, mikor a piac beállította 500ra. Én felvásárlónak adom le a kovászolni való uborkám. Tavaly 250ért vették ilyenkor, tegnap 200ról levitték 160 forintra. A boltokban 800 forint körül mozog.
HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. június 27., kedd 6:23
HozzászólásSzerző: M1Ö » 2023. június 27., kedd 6:19
Ne keverd össze az agrár szekciót a fóliás termesztéssel. Lehet én vagyok teljesen tájékozatlan, de nem tudok arról, hogy a fóliás gazdákat bármilyen formában támogatná a kormány. Adózás szempotjából jó, csak az meg majd visszaüt a nyugdíjnál.Realista24 írta: Ez már volt itt téma, és akkor is probaltad védeni “magatokat”, de a realitás és a többség meg mindig az, hogy állami támogatás, kártalanítás, állami támogatás, kártalanítás…újra és újra.
Ahha, csak úgy emeljük az árakat. A termelőnek az égvilágon semmi beleszólása nincs abba, hogy mi mennyi legyen. Én nem piacra viszem az árum, de ott sem teheti meg a termelő, hogy pl. 800 forintot kér a paradicsomért, mikor a piac beállította 500ra. Én felvásárlónak adom le a kovászolni való uborkám. Tavaly 250ért vették ilyenkor, tegnap 200ról levitték 160 forintra. A boltokban 800 forint körül mozog.csababarca írta: de a termelői oldalon is volt egy komolyabb áremelkedés tavalyhoz képest.
Gyümölcsben, zöldségekben biztosan.
Szóval a termelőket se kell félteni.
Jelenlévő fórumozók: 29 regisztrált és 0 vendég
© 2011-2022 Madridom.hu | Médiaajánlat | Adatvédelem