OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

Re: OFF

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. március 22., szerda 8:54

füst írta: A tű nem éles, hanem pontos. :D
Hogy mi? :kalapos:
thereisonly1ronaldo

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: füst » 2023. március 22., szerda 8:53

A tű nem éles, hanem pontos. :D

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. március 22., szerda 8:52

Tűpontos pelda a felreertesre/nem felfogasra, értőn olvasni nem kepessegre ez a forum is :kalapos:

Igaza van Faustinhonak, csak fasznak ir ennyit, kifolyik a szemem, aludna inkabb helyette
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára hehetheoriginal 2023. március 22., szerda 8:54-kor.
thereisonly1ronaldo

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2023. március 22., szerda 8:49

Halfkey írta:
En nem szeretek olvasni, de ertem amit olvasok, a ketto nem fugg ossze
Attól hogy vannak ilyenek mint te, a kettő még valóban összefügg. Faust nem azt mondta hogy senki aki nem olvas nem tud értelmezni, de mint minden másban, a gyakorlás nyilván ebben is segít.
Nyilvan ahhoz, hogy ertsd amit olvasol, meg kell tanulnod olvasni. De nem kell szeretned olvasni, vagy kulon gyakorolni. Az iskolaban pont eleget foglalkoznak ezzel.
De vannak emebrek, akik azt sem ertik, amit beszelnek hozzajuk. Pedig azt aztan van ideje gyakorolni mindenkinek.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2023. március 22., szerda 8:42

En nem szeretek olvasni, de ertem amit olvasok, a ketto nem fugg ossze
Attól hogy vannak ilyenek mint te, a kettő még valóban összefügg. Faust nem azt mondta hogy senki aki nem olvas nem tud értelmezni, de mint minden másban, a gyakorlás nyilván ebben is segít.

realfan
Kedvenc játékosaid: Roberto Carlos, Raúl, Casillas, S.Taylor, Given, Krul, O.Bernard, Di Canio,Candreva
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Newcastle United,SS Lazio

HozzászólásSzerző: realfan » 2023. március 22., szerda 8:37

Faust írta: nekimentek Churchillnek, hogy rasszista, javareszt olyan gyokerek, akiknek mar az apja sem szuletett volna meg, ha a ven pias nem ugy politizal anno, ahogy.

csak erre reagálnék, mert ez hülyeség, ennyi erővel mentsük fel Sztálint is, mert nélküle se élnénk, mert hitlerék kiírtották volna fél Európát :D azért, mert valaki tesz jót is, had lehessen márt a negatív dolgokat is feleleveníteni, főleg, hogy ahhoz a búr háborúhoz kötődnek a koncentrációs táborok is, amelyben a jó Winston is résztvett...
(a cancel culture-rel én sem értek egyet, de a történelmi tényeket akkor sem lehet telibe szarni....)

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2023. március 22., szerda 8:17

Faust írta: Van egy eleg eros narrativa, miszerint az olvasas mar-mar boomer dolog. Nem ertek egyet. Speciel az olvasas hianya komoly problemakat okoz mar most a mi generacionkban is, mindenhol lathatoak a funkcionalis analfabetizmus jelei. Senki nem erti amit olvas, el is felejti a javareszet, az ilyen embereknek irodnak az origos meg 444es cikkek tobbsege, amik csak hergelnek es buborekba dugnak, nincs igenye a legtobb embernek hogy kritikusan gondolkodjon, minden infot szajba kap keszen megsutve, minden amit az o oldala mond az ugy van, a masik csak hazudik. Az ilyen emberek gyerekei nem latnak konyvet a szulok kezeben (most gecire mindegy hogy papir vagy ebook), az iskolaban nyomasztjak ezekkel a szarokkal amiket szerintem nem szabadna 30 ev alatt kezbe venni, nyilvan soha nem fog semmit elolvasni magatol, semmi “objektiv” tudasa nem lesz a vilagrol (mar ha letezik ilyen), kapcsolata a valosaggal szinte semmi, egyenes ut a szolgaelethez, mert a valosag mindig az lesz, amit a partja/buborekja mond. Az ilyen embereket lehet intenziven celozni pl az eltorles kulturajaval, amikor fontos tortenelmi szemelyeket akarnak konkretan kitorolni a koztudatbol, mint amikor pl nekimentek Churchillnek, hogy rasszista, javareszt olyan gyokerek, akiknek mar az apja sem szuletett volna meg, ha a ven pias nem ugy politizal anno, ahogy. De ez nyilvan csak egy szelete ennek a problemakornek, de ha most nem gondolkodunk ekkora spektrumban, akkor is kimarad egy ember eletebol egy komoly agytorna, ami pl fantazialasra, ergo kreativitasra, aktiv gondolkodasra sarkall, megtapasztalni mas emberek eletet, gondolatait, ami fiatalon szerintem elkepesztoen fontos - mar csak azert is, hogy tagabb korben keresse az ember gyermeke azt, amivel egyszer foglalkozni szeretne szivvel-lelekkel. Most nyilvan majdnem mindenki influenszer vagy tiktokker vagy IT-s akar lenni a tizeneves generaciobol, mert halvany fingja nincs semmi masrol, azt hiszik, ennyi a vilag. Ez globalis problema, de egy olyan orszagban, mint amilyen a mienk, ahol az oktatas mindent szolgal csak a gyerek szellemi fejlodeset nem, katasztrofalis eredmenyekhez vezet.

En nagyon erzem sajnos magamon a mindennapokban, hogy nem olvastam eleget anno kis faszoskent, pedig egyebkent nem vetettem meg a konyveket. Mostansag igyekszem, amennyit lehet, az meg hogy nincs ra ido egyszeruen vicc, amikor mindenki napi 3-4 orat baszogatja a telefonjat, aminek a fele scrollozas, vagy egy hetvege alatt ledaralsz egy evad valamit, ami minimum 8-12 ora. Akkor inkabb mondja az ember hogy nem akar olvasni, az tiszta sor.
En ezzel nem ertek egyet. En nem szeretek olvasni, de ertem amit olvasok, a ketto nem fugg ossze. Az olvasas nem szeretete nem torli ki a kpessegemet, hogy felfogjam mi a tok van oda irva. Nekem is rengeteg osztalytarsam volt mar 20+ eve (es idosebb generacioban is siman megfigyelheto), akik abszolut nem ertettek amit olvastak, es en akkor nem tudtam hova tenni, meirt van erto olvasas dolgozta, meg az erettsegiben meirt van ilyen feladat.
Egyebkent az, hogy nem szeretek olvasni (itt most masok neveben nem tudok beszelni), nem azt jelenti, hogy nem informalodok. Azt jelenti, hogy hosszabb irasokat - foleg olyan temakban, amik nem erdekelnek - nem olvasok. Peldaul:
Ha van egy iras, 2-3-4 oldalban elemzi miert olyan az inflacio amilyen, vagy miert van most ennyi megbetegedes, akkor azt elolvasom, mert informacio, ami az eletemre kihat. De ha vki ir ezekbol a temakbol egy 10 oldalas iromanyt, vagy konyvet, azt a budos eletben nem fogom elolvasni, mert untat. Ebbol kovetkezik, hogy az informacio, az objektiv tudas az eljut hozzam.
Es szerintem meg pont az a narrativa, "boomer" hozzaallas van, hogy az intelligenciat ahhoz merik, hogy az egyen szeret-e olvasni, vagy nem. Regen ez nyilvan megallta a helyet, mert sehonnan nem lehetett tudast szerezni, csak konyvekbol. Ma mar ez egyaltalan nem igaz.
De hogy ne csak ilyen temat hozzak, engem semmilyen regeny nem kot le, ha olvasom. Tok mindegy ki irta, es milyen stilusu, unom. Es egyaltalan nem mulik ezen semmi.
Egyebkent az en gyerekem sem lat soha konyvet a kezemben, megis majd' 4 evesen tud magyarul-angolul olvasni, es szeret is. Szoval ez megint csak nem igaz, hogy az olvasni nem szereto szulo gyereke semmit sem fog elolvasni magatol. Ha igenye lesz ra, a kepessege meglesz hozza.
ANDS írta:
zsuninnyo írta:

En is utalok olvasni. Es? Mi kovetkezik ebbol?
Nem tudom. Engem kikapcsol egy jó könyv olvasása.
Engem meg nem, untat. Engem kikapcsol a barkacsolas, vagy a zenehallgatas, vagy egy seta peldaul. Mas meg azokat nem szereti.

portillo
Kedvenc játékosaid: Javier Portillo, Robinho, Varane, Fede
Kedvenc csapatod: Real Madrid CF
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: portillo » 2023. március 22., szerda 8:16

sebydani írta: Mindegy mit meg hogyan, meg milyen platformon de olvasni kell. Viszont az Egri csillagok meg hasonlóktól a mai napig futkos a hideg a hátamon, ezeket főleg kisiskolásoknak simán betiltanám.
Kezdésnek az olvasást kell megszerettetni a fiatalokkal. arra valóban nem alkalmas már egy Egri csillagok vagy bármely régebbi könyv, sokkal pörgősebb darabokra van szükség, hogy meg tudja ragadni a mai generáció figyelmét, akiknek már egy 10 másodperces videó is hosszú, vagy egy 20 perces sorozat részt is a tiktokon néznek végig 2 nap alatt.

Viszont ha már meg van az olvasás szeretete, akkor szerintem érdemes bővíteni a kört, és az ilyen klasszikusokat is lehet élvezni. Én próbálok felváltva egy lassabb, egy gyorsabb könyvet olvasni, így megtalálom az értéket a régebbiekben is, igaz a nagy oroszoknak még nem akarok nekiállni. Aztán persze ha már megvan, hogy melyik stílus tetszik az embernek, megvannak, a kedvenc írok, akkor könnyebb választani, de nem árt néha kitekinteni a komfort zónán kívülre, még ha elsőre döcög is egy két könyv.

A többit meg Faust nagyjából megfogalmazta.
Szégyen a kukás, de hasznos.

sebydani
Kedvenc játékosaid: Raúl, Zidane, Modric, Bellingham
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Eagles

HozzászólásSzerző: sebydani » 2023. március 22., szerda 1:35

Faust írta: Van egy eleg eros narrativa, miszerint az olvasas mar-mar boomer dolog. Nem ertek egyet. Speciel az olvasas hianya komoly problemakat okoz mar most a mi generacionkban is, mindenhol lathatoak a funkcionalis analfabetizmus jelei. Senki nem erti amit olvas, el is felejti a javareszet, az ilyen embereknek irodnak az origos meg 444es cikkek tobbsege, amik csak hergelnek es buborekba dugnak, nincs igenye a legtobb embernek hogy kritikusan gondolkodjon, minden infot szajba kap keszen megsutve, minden amit az o oldala mond az ugy van, a masik csak hazudik. Az ilyen emberek gyerekei nem latnak konyvet a szulok kezeben (most gecire mindegy hogy papir vagy ebook), az iskolaban nyomasztjak ezekkel a szarokkal amiket szerintem nem szabadna 30 ev alatt kezbe venni, nyilvan soha nem fog semmit elolvasni magatol, semmi “objektiv” tudasa nem lesz a vilagrol (mar ha letezik ilyen), kapcsolata a valosaggal szinte semmi, egyenes ut a szolgaelethez, mert a valosag mindig az lesz, amit a partja/buborekja mond. Az ilyen embereket lehet intenziven celozni pl az eltorles kulturajaval, amikor fontos tortenelmi szemelyeket akarnak konkretan kitorolni a koztudatbol, mint amikor pl nekimentek Churchillnek, hogy rasszista, javareszt olyan gyokerek, akiknek mar az apja sem szuletett volna meg, ha a ven pias nem ugy politizal anno, ahogy. De ez nyilvan csak egy szelete ennek a problemakornek, de ha most nem gondolkodunk ekkora spektrumban, akkor is kimarad egy ember eletebol egy komoly agytorna, ami pl fantazialasra, ergo kreativitasra, aktiv gondolkodasra sarkall, megtapasztalni mas emberek eletet, gondolatait, ami fiatalon szerintem elkepesztoen fontos - mar csak azert is, hogy tagabb korben keresse az ember gyermeke azt, amivel egyszer foglalkozni szeretne szivvel-lelekkel. Most nyilvan majdnem mindenki influenszer vagy tiktokker vagy IT-s akar lenni a tizeneves generaciobol, mert halvany fingja nincs semmi masrol, azt hiszik, ennyi a vilag. Ez globalis problema, de egy olyan orszagban, mint amilyen a mienk, ahol az oktatas mindent szolgal csak a gyerek szellemi fejlodeset nem, katasztrofalis eredmenyekhez vezet.

En nagyon erzem sajnos magamon a mindennapokban, hogy nem olvastam eleget anno kis faszoskent, pedig egyebkent nem vetettem meg a konyveket. Mostansag igyekszem, amennyit lehet, az meg hogy nincs ra ido egyszeruen vicc, amikor mindenki napi 3-4 orat baszogatja a telefonjat, aminek a fele scrollozas, vagy egy hetvege alatt ledaralsz egy evad valamit, ami minimum 8-12 ora. Akkor inkabb mondja az ember hogy nem akar olvasni, az tiszta sor.
Ez megérdemli komám az írásos +1-t. :agree:

Én saját magamon veszem észre, hogy rendkívül sokat tett hozzám az utóbbi években az olvasás. Mindegy mit meg hogyan, meg milyen platformon de olvasni kell. Viszont az Egri csillagok meg hasonlóktól a mai napig futkos a hideg a hátamon, ezeket főleg kisiskolásoknak simán betiltanám.
"A Barcelona történelme, amely az elmúlt 10 évből áll, soha nem lesz egyenlő a Real Madridéval.”- Álvaro Arbeloa

Faust
El director de fotografía

HozzászólásSzerző: Faust » 2023. március 22., szerda 1:00

Van egy eleg eros narrativa, miszerint az olvasas mar-mar boomer dolog. Nem ertek egyet. Speciel az olvasas hianya komoly problemakat okoz mar most a mi generacionkban is, mindenhol lathatoak a funkcionalis analfabetizmus jelei. Senki nem erti amit olvas, el is felejti a javareszet, az ilyen embereknek irodnak az origos meg 444es cikkek tobbsege, amik csak hergelnek es buborekba dugnak, nincs igenye a legtobb embernek hogy kritikusan gondolkodjon, minden infot szajba kap keszen megsutve, minden amit az o oldala mond az ugy van, a masik csak hazudik. Az ilyen emberek gyerekei nem latnak konyvet a szulok kezeben (most gecire mindegy hogy papir vagy ebook), az iskolaban nyomasztjak ezekkel a szarokkal amiket szerintem nem szabadna 30 ev alatt kezbe venni, nyilvan soha nem fog semmit elolvasni magatol, semmi “objektiv” tudasa nem lesz a vilagrol (mar ha letezik ilyen), kapcsolata a valosaggal szinte semmi, egyenes ut a szolgaelethez, mert a valosag mindig az lesz, amit a partja/buborekja mond. Az ilyen embereket lehet intenziven celozni pl az eltorles kulturajaval, amikor fontos tortenelmi szemelyeket akarnak konkretan kitorolni a koztudatbol, mint amikor pl nekimentek Churchillnek, hogy rasszista, javareszt olyan gyokerek, akiknek mar az apja sem szuletett volna meg, ha a ven pias nem ugy politizal anno, ahogy. De ez nyilvan csak egy szelete ennek a problemakornek, de ha most nem gondolkodunk ekkora spektrumban, akkor is kimarad egy ember eletebol egy komoly agytorna, ami pl fantazialasra, ergo kreativitasra, aktiv gondolkodasra sarkall, megtapasztalni mas emberek eletet, gondolatait, ami fiatalon szerintem elkepesztoen fontos - mar csak azert is, hogy tagabb korben keresse az ember gyermeke azt, amivel egyszer foglalkozni szeretne szivvel-lelekkel. Most nyilvan majdnem mindenki influenszer vagy tiktokker vagy IT-s akar lenni a tizeneves generaciobol, mert halvany fingja nincs semmi masrol, azt hiszik, ennyi a vilag. Ez globalis problema, de egy olyan orszagban, mint amilyen a mienk, ahol az oktatas mindent szolgal csak a gyerek szellemi fejlodeset nem, katasztrofalis eredmenyekhez vezet.

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2023. március 21., kedd 23:41

en sem szeretek olvasni, de idom sem lenne ra igazabol.
marmint persze, lenne, de egy regenyt nem ugy kellene olvasni, hogy leporgetek 20 oldalt aztan majd par nap mulva folytatom.

audiobook, ha esetleg olyan, de nalam a podcastek stb hallgatasa megy leginkabb, mert akozben tudok mast is csinalni, konyvolvasas kozben nem.

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. március 21., kedd 23:10

ezeket az evszazados berogzott dolgokat engedjuk mar el.
a legjobb dolog, ami tortenhet egy gyerekkel, ha ratalal arra, ami igazan erdekli, es pluszban meg tehetseges is hozza. nem kell mindenkinek kommunista iskolarendszer modra szinotosnek lenni mindenbol, nem ez a jovo es a boldogsag, boldogulas kulcsa.
thereisonly1ronaldo

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. március 21., kedd 22:01

ANDS írta:
Nika91127 írta:

Amíg a Kőszívű ember fiaival és Vörös és Feketével kell megkínozni a gyerekeket, ne is csodálkozz ezen.
Előbb vennék Gavist mezt és pucér seggel futkároznék a Bernabeu gyepén, mint hogy azokat még1x elolvassam....
Nem kötelező olvasmányokból áll szerintem otthon egy könyvespolc. Nálam pl. Rejtő Jenő a kedvenc.
De ezzel találkoznak. Olvasd, mert kell! Nem azért merr szereted.
Nekem se a kötelezök vannak meg. Ezer más.
De az emlitettek miatt elég nehéz megszeretni...

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2023. március 21., kedd 21:57

ANDS írta:

Az egyik egy kamaszlány volt, angol órán. Utálni valamit. Mondj valamit, amit utálsz.
A kiscsaj gondolkodás nélkül, azonnal rávágta, hogy utál olvasni...
En is utalok olvasni. Es? Mi kovetkezik ebbol?

gutihaz14

HozzászólásSzerző: gutihaz14 » 2023. március 21., kedd 21:56

ANDS írta: Ma meglepődtem.
Feleségem magániskolában tanít, ahol kemény tandíjat fizetnek a tanulók.
Két esetet is elmesélt.

Az egyik egy kamaszlány volt, angol órán. Utálni valamit. Mondj valamit, amit utálsz.

A másik eset egy huszonéves fiú volt, aki nyelvórán megkérdezte, mit jelent az a szó, hogy Rembrandt...
tiktokon nem kell olvasni és rembrandttal sem találkozik, amúgy meg a magániskolától mást várnál mint egy államitól? szerintem ott pont mégtöbb a NER gyerek vagy a simán csak gazdag szülő elkényeztetett gyereke, de bármi magasabb szint elvárása nem indokolt

még az sem jelent semmit ha valaki utál könyveket olvasni.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára gutihaz14 2023. március 21., kedd 21:58-kor.
valamelyik univerzumban: :box:
----------------tbo---------------
hakimi-militao-rüdiger-davies---
camavinga-tchouaméni-bellingham
---brahim-haaland-mbappe---

edzo: xabi apo

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. március 21., kedd 21:53

ANDS írta: Ma meglepődtem.
Feleségem magániskolában tanít, ahol kemény tandíjat fizetnek a tanulók.
Két esetet is elmesélt.

A másik eset egy huszonéves fiú volt, aki nyelvórán megkérdezte, mit jelent az a szó, hogy Rembrandt...
Amíg a Kőszívű ember fiaival és Vörös és Feketével kell megkínozni a gyerekeket, ne is csodálkozz ezen.
Előbb vennék Gavist mezt és pucér seggel futkároznék a Bernabeu gyepén, mint hogy azokat még1x elolvassam....

sebydani
Kedvenc játékosaid: Raúl, Zidane, Modric, Bellingham
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Eagles

HozzászólásSzerző: sebydani » 2023. március 19., vasárnap 7:53

Múltkor én kérdeztem de hátha érdekel mást is. Van Unicum a bécsi reptéren a duty freeben :kalapos:
"A Barcelona történelme, amely az elmúlt 10 évből áll, soha nem lesz egyenlő a Real Madridéval.”- Álvaro Arbeloa

Anthony
Kedvenc játékosaid: Cristiano Ronaldo
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: Anthony » 2023. március 18., szombat 17:01

https://index.hu/sport/futball/2023/03/ ... zletember/
Mathieu Flamini.
Hát ez nagy királyság, örülök neki.

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. március 17., péntek 20:36

_Bushido_ írta:
Nika91127 írta: Vegyél Anna-Peti-Gergő könyveket. Imádják a gyerekek.
Aki babykompot vesz, az meg nem normális ;)
Köszi a tippeket.
Gyerekkönyv nekem is eszembe jutott.
Ez az APG féle ugyan nem, de majd utánanézek.

Bébikompot sajnos megrendelte már a mamám, a pici dédije. Az lesz az ajándék. De azért elmondom majd nekik, hogy ne sokat tegyék bele.
Nekem a 2 évesem oda-vissza van az APG könyvekért.
Igaz, nem is olcsó... 7-8ezer volt anno, per db. Most már a patika állapotúért 10-12 körül kérnek...

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. március 17., péntek 20:35

Faust írta: Tyu Nika, sok sikert es kitartast, nekem tavaly volt egy massziv felujitasom, falbontas, talajkiegyenlites, vizhalozat bovites, elektromos halozat bovites, uj fazisok, nyilaszarocsere, teraszajtocsere, random asztalosmelo a padlason, burkolas, festes, parkettazas, es meg nincs vege, csak a penzuknek, es oszinten nem ertem hogy nem oszultem bele. :lol:

Elore penzt senkinek (eloleg utolag), ahol lehet szerzodj, kulonben taposni kell oket hogy egyaltalan befejezzek, es ahol lehet, ulj a nyakukon.
Generálkivitelező van, bejáratott csapattal. Így kicsit drágább, de nincs maszatolás... :) Meg futkározás. A környék hoteleit is ők újították fel, évi 2, max 3 házat vállalnak be. Mivel ismerős, ezért minket elvállalt.

Vissza: