OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
zoli0415

Re: OFF

HozzászólásSzerző: zoli0415 » 2023. március 1., szerda 13:54

Nika91127 írta:
Remy írta:

Részben biztosan, de azért csúnyán mérgezik is magukat. Mert például unokatesóm, 18 éves korosztály, előszeretettel nyomatja a gyorskajáldát az energiaitallal.

És bármerre járok, nagyon sok fiatal ezt nyomja.

Nyilván megvan az a réteg is, amelyik nem, sportol, edz, jobban odafigyel.
Meg dohányoznak, piálnak... :) És egyéb nyalánkságok. Nem feltétlenül hiszem, hogy ezek a "mai fiatalok" sokkal jobb állapotban lesznek majd, mint a szűrő nélküli szimfóniát szívó, zsíros ételeket evő bácsik és nénik a század elejéről...
Milyen állapotban voltak a nénik és bácsik a század elejéröl? Odafigyeltek magukra?...nem hiszem, azt sem tudták mi az, hogy odafigyelni magukra. Én a vidéki embereket láttam gyerekként is és most is, itt születtem, azóta is itt élek. Az én nagyszüleim a múlt század elején születtek. Rohadtul nem figyeltek magukra, megéltek világháborút, forradalmat, rendszerváltást az ezekkel járó töménytelen stresszel együtt amit ma minden baj okozójának tartanak. Azt ettek, ittak amit megkívántak (vagy ami éppen volt), rohadtul nem számoltak kalóriát, nem sportoltak semmit, viszont annál többet dolgoztak a saját két két kezükkel. Milyen színvonalú és tudású orvosi ellátás volt ahhoz képest ami ma van? Szerintem a megoldás nem ott van, hogy mennyire vigyázunk magunkra, ahhoz nagyon kevesek vagyunk. Ezzel a hatalmas "odafigyeléssel" Nagyapám 96 éves korában aludt el otthon, komoly betegség nélkül, a másik három nagyszülőm is mind túlélte a 85 éves kort. Tudom...más világ volt de, hogy jobb e mint a mostani az nem valószínű.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. március 1., szerda 13:46

azaz alljal ra probalgasd jo lesz az :lol:
thereisonly1ronaldo

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2023. március 1., szerda 13:46

Nika91127 írta:
zsuninnyo írta:

Persze, melyik reszet?
Hogy mi volt az, ami mulasztás volt és a halált okozta?
Meg nem halt meg, most eljuk a veget.
Szeptemberben bekerult. Hasnyalmirigy daganat, megvizsgaltak, nincs attet, siekrult az elejen elkapni a dolgot. Egy honapot korhazban volt, kozben ki kellett vezetni az epejet. Mondtak, hogy nem mutik meg a daganatot, mert elobb mintat kell belole venni. Nagy nehezen vettek belole mintat, majd utana mondtak, hazamehet, ugysem csinalnak vele semmit a korhazban (wtf?). Hazament, masfel hetre ra mar nagyon rosszul lett. Lealltak a vesei. Kozben az orvosa azt mondta, nem sikerult jo mintat venni, o igy meg nem muti. Vese miatt dializis. Nagy nehezen kegyesen azt mondtak, akkor legyen kemo (decemberben). Volt par kemoterapian, dializissel egyutt. Nem igazan birja mar, 82 eves. 2 hete szombaton szetdurrant a zacsko meg szetjott a cso amin ki van vezetve az epeje. Surgossegin par ora utan elmondtak, hogy a megyei korhazban nincs egy kibaszott ember, aki ezzel tudna kezdeni vmit, majd hetfon delutan jon A DOKTORUR (megyei korhazban 1 ember tud ilyet csinalni, komolyan?). Ha mar ott van akkor megvizsgaltak. Attetes a maja, vege, ennyi volt. Jarhat dializisre, aztan kalap kabat. Egy ertelmes dontes nem szuletett, mindent halogattak. Nem tajekoztattak, mik az erdemi lehetosegek. Amikor eloszor bekerult kerdeztem elvihetem-e innen ebbol a fostos temetobol a picsaba. Az kizart, volt a valasz, nincsen szallithato allapotban. Ra voltunk bizva a "szakertokre". Ennyit ert, honapokig mellebeszeles, majd most mar attetes es akkor na hat ennyi volt.
82 eves, Vegigdolgozta az eletet. Gyogyszerek mellett olyan nagy kezelesre sosem volt szuksege. Amikor kellett volna, hagyjak meghalni. En ertem, hogy oreg. De akkor mondjak meg, hogy ok basznak vele foglalkozni, vagy csak legyen egy utalas arra, hogy probaljam meg maganban. De nem, ment a felrebeszeles, hogy majd minta, hogy majd akkor osszeul a fantasztikus szakerto team, megbeszelni mi legyen, hogyan lehetne muteni. Kozben kifutott az idobol.
Mi meg nezhettuk partvonalrol.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára zsuninnyo 2023. március 1., szerda 13:47-kor.

ferni

HozzászólásSzerző: ferni » 2023. március 1., szerda 13:44

Nem viccelek, kajak megdöbbentek a röntgen után, hogy el van törve :lol:

Arról már nem is beszélek, hogy foci közben tört el, az edző meg azt mondta a 8-9 éves fejemnek, hogy álljál rá, nincs baja :lol:

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. március 1., szerda 13:28

ferni írta: 20 éve, 8 évesen eltört a jobb lábam.
Mentünk átgipszelésre, járógipszre.
Édesapám volt velem.
Ilyen bazi nagy szűk folyosót kell elképzelni, aminek a szélein voltak székek mindkét oldalt ahol vártak azt emberek aztán ajtó mindenütt.
Végre sorra kerültünk, bementünk. Be se értünk kb az ajtón, halljuk hogy megy kint a zűrzavar, sikítoznak stb.

Egyszer csak kinyílt az ajtó, de nem tudtam mi van, Apa végig takart mindent és kivitt onnan azonnal.

Utólag mesèlték el, hogy egy kb 20szor megkéselt embert toltak végig ott a folyosón, vérzett mint az állat és betolták oda ahol voltam… Később meghalt.

Mai napig hálás vagyok Apának, hogy nem kellett ezt átélnem 8-9 évesen és eltakart mindent és nem vettem észre az egészből kb semmit.

Utána Telkibe jártunk magánkórházba, azt mondták ott már rég le kellett volna venni a sima gipszet, nem is értik mire vártak ott ennyit :lol:

Mikor eltört a lábam is jó buli volt :lol:
Eltört a síp- meg a szárkapocscsont is, ülök a hátsóülésen a kocsiban, sürgősségi bejárathoz kijött az orvos meg a nővér, ránéznek, ez fix nem tört el :lol: :lol:
Mikor végre megröntgenezték meg néztek nagyokat azok a faszfejek, hogy jéé kajak eltört :lol:
Már toltak volna azonnal a műtőbe, annyi szerencsénk volt hogy Fater ismert a kórházban egy embert, azt csak emiatt próbálták meg összegipszelni műtét helyett és baszki emiatt nem lettem műtve, mert azt mondták elsőnek ezt esélytelen összegipszelni azt mégis ment :lol:
Hát, azért ez is fura. Mármint a gipszelős sztori. De lehet, régen így volt.
Én 6 éve vagyok benne a rendszerben, ha nem más osztályon vagyok gyakon, heti 200 beteg biztos átmegy a "kezeim" közt. Ilyen előre kijelentéseket, hogy "biztos nincs eltörve", sose szoktam mondani, sőt...
Minden töréstípusnál van 1-2 "megszokott pont", amit megvizsgálok, ha azok pozitívak, inkább azt mondom, hogy 90% el van törve, de rtg nélkül nincs biztos diagnózis.
A mentősök nálunk a nagy "varázslók", akik megmondják a tutit. Arról is lehetne sztorikat mesélni... :)

ferni

HozzászólásSzerző: ferni » 2023. március 1., szerda 13:01

20 éve, 8 évesen eltört a jobb lábam.
Mentünk átgipszelésre, járógipszre.
Édesapám volt velem.
Ilyen bazi nagy szűk folyosót kell elképzelni, aminek a szélein voltak székek mindkét oldalt ahol vártak azt emberek aztán ajtó mindenütt.
Végre sorra kerültünk, bementünk. Be se értünk kb az ajtón, halljuk hogy megy kint a zűrzavar, sikítoznak stb.

Egyszer csak kinyílt az ajtó, de nem tudtam mi van, Apa végig takart mindent és kivitt onnan azonnal.

Utólag mesèlték el, hogy egy kb 20szor megkéselt embert toltak végig ott a folyosón, vérzett mint az állat és betolták oda ahol voltam… Később meghalt.

Mai napig hálás vagyok Apának, hogy nem kellett ezt átélnem 8-9 évesen és eltakart mindent és nem vettem észre az egészből kb semmit.

Utána Telkibe jártunk magánkórházba, azt mondták ott már rég le kellett volna venni a sima gipszet, nem is értik mire vártak ott ennyit :lol:

Mikor eltört a lábam is jó buli volt :lol:
Eltört a síp- meg a szárkapocscsont is, ülök a hátsóülésen a kocsiban, sürgősségi bejárathoz kijött az orvos meg a nővér, ránéznek, ez fix nem tört el :lol: :lol:
Mikor végre megröntgenezték meg néztek nagyokat azok a faszfejek, hogy jéé kajak eltört :lol:
Már toltak volna azonnal a műtőbe, annyi szerencsénk volt hogy Fater ismert a kórházban egy embert, azt csak emiatt próbálták meg összegipszelni műtét helyett és baszki emiatt nem lettem műtve, mert azt mondták elsőnek ezt esélytelen összegipszelni azt mégis ment :lol:

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: füst » 2023. március 1., szerda 12:42

Nem vagyok szakértője a témának, és a saját tapasztalatomra sem merek hagyatkozni, mert elég szűk körú, és ebből fakadóan máséra sem. Viszont rákeresve a magyarországi gyermek- és fiatalkori elhízásra, nem túl bizalomgerjesztő találatokra leltem. Ebből kiindulva, és pusztán a tény, hogy mennyi szemetet lehet fogyasztani a bevásárlások során, vagy a gyorséttermekben... illetve lassan felnő az a generáció, amelyik pólyás korától kezdve rá van gyógyulva a képernyőre kérdőjel alakú testtartással... szumma úgy hiszem, hogy nem annyira bíztató a helyzet.

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. március 1., szerda 12:36

Nika91127 írta:
Realista24 írta:

Nem arrol van szo, hogy 30 ev mulva az uressegtol fog kongani a korhaz. De 15-25 eves kor kozott most oda tudnak magukra figyelni, sokkal jobban, mint a mostani 50es korosztaly, de akar a negyvenes.
Oda tudnának figyelni, inkább. Nagyon sok az önromboló fiatal - tesóm 18 lesz nyáron, elég szar véleménnyel van a saját osztályáról, gimis társakról - eü szempontból. 5-ből 4 dohányzik, 3 minden péntek-szombaton részeg, basznak sportolni, 1-2 rendszeres droghasználó, mindegyik kb. Hell/Bomba/RedBull és társai...
Ezert irtam szeles spektrumot, mert a tobbseg, amiket en lattam es tapasztaltam 1-2 ev ilyen ev utan 180 fokos fordulatot vesz, es helyrehozza a dolgokat, amennyire lehet.

Majd amikor Realista74 leszek, akkor ujra elovesszuk a temat :mrgreen:
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2023. március 1., szerda 12:34

erdekes kerdes ez.
sok fiatal egeszsegesebben el, de a rengeteg koffein, pia, cigi, drogok, e-betus cuccok az elelmiszerekben, szemetkaja, szennyezettebb levego es az osszes aprosag is ott van a masik oldalon.
ezt biztosan nem lehet igy eldonteni, de en arra tippelnek, hogy manapsag hedonistabbak az emberek.

statisztikak az atlag halalozasi eletkor emelkedeserol/csokkeneserol talan igazsagot tenne, de az sem feltetlen perdonto, mert gondolom tobb a baleset vagy egyeb extrem korulmeny manapsag.

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. március 1., szerda 12:34

Realista24 írta:
Nika91127 írta:

Meg dohányoznak, piálnak... :) És egyéb nyalánkságok. Nem feltétlenül hiszem, hogy ezek a "mai fiatalok" sokkal jobb állapotban lesznek majd, mint a szűrő nélküli szimfóniát szívó, zsíros ételeket evő bácsik és nénik a század elejéről...
Nem arrol van szo, hogy 30 ev mulva az uressegtol fog kongani a korhaz. De 15-25 eves kor kozott most oda tudnak magukra figyelni, sokkal jobban, mint a mostani 50es korosztaly, de akar a negyvenes.
Oda tudnának figyelni, inkább. Nagyon sok az önromboló fiatal - tesóm 18 lesz nyáron, elég szar véleménnyel van a saját osztályáról, gimis társakról - eü szempontból. 5-ből 4 dohányzik, 3 minden péntek-szombaton részeg, basznak sportolni, 1-2 rendszeres droghasználó, mindegyik kb. Hell/Bomba/RedBull és társai...

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. március 1., szerda 12:30

Nika91127 írta:
Remy írta:

Részben biztosan, de azért csúnyán mérgezik is magukat. Mert például unokatesóm, 18 éves korosztály, előszeretettel nyomatja a gyorskajáldát az energiaitallal.

Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. március 1., szerda 12:26

Remy írta:
babaking írta: A fiatalabbak a kajára szerintem is sokkal jobban odafigyelnek - legalábbis az ismerősi körben ezt látom. Ég és föld, hogy mi és a nagyszüleink hogy főznek.

Remy
Kedvenc játékosaid: Zidane, CR, Ramos, Jesé, Griezmann, Varane, Marcelo, Modric, Bappé, Ødegaard
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Remy » 2023. március 1., szerda 12:20

babaking írta: A fiatalabbak a kajára szerintem is sokkal jobban odafigyelnek - legalábbis az ismerősi körben ezt látom. Ég és föld, hogy mi és a nagyszüleink hogy főznek.

2014 - 10.
2016 - 11.
2017 - 12.
2018 - 13.
2022 - 14.

Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo 2008, 2013, 2014, 2016, 2017!
Luka Modric 2018!
Karim Benzema 2022!

Schumacher, Verstappen, Alonso, Mick

New England Patriots

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2023. március 1., szerda 12:19

ahany orvos, annyi kulonbozo dolgot mond ra.
ez a fogorvosoknal (is) baromira igaz.
szoktam is mondani, hogy 10 fogorvos - 11 velemeny. :lol:
egy adott fajo fogra a "semmi baja holnapra rendben lesz magatol"-tol a "menthetetlen"-ig skalan barmilyen joslatok johetnek egymastol fuggetlenul.

a kedvencem a regi iskolai fogorvos / sztk fogorvos, akinek sztk rendelesen a "hajitsuk ki" volt a csatakialtasa minden egyes rossz vagy fajo fogra, a maganrendelesen mar ugyanaz a fog egybol mentheto 100 ezerert. :D

babaking
Kedvenc játékosaid: Guti, Kaká, Varane, Marcelo, SR4, Modric, Kroos, Nacho

HozzászólásSzerző: babaking » 2023. március 1., szerda 12:15

A fiatalabbak a kajára szerintem is sokkal jobban odafigyelnek - legalábbis az ismerősi körben ezt látom. Ég és föld, hogy mi és a nagyszüleink hogy főznek.
A Futball mindenké. A pénz viszont, csak a kiválasztott keveseké, és mindent meg is tesznek, hogy ez így is maradjon.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2023. március 1., szerda 11:49

füst írta:
ez meg megint nem igaz.
A fiatalabb generaciok egyaltalan nem ilyenek.
Hiszek neked, mert meggyőztél.
Ugyan egy fel mondatba foglalta hehe, de ettol fuggetlenul nagyjabol igaza van.
A mai kolykok tobbet sportolnak, vitaminoznak, tudatosabbak, stb. ami arra enged kovetkeztetni, hogy odafigyelnek magukra.

Regen nem volt erre ennyi lehetoseg, plane nem igeny. Viszont a fenti nem azt jelenti, hogy amire 40-50evesek lesznek, nem lesz egy csomo bajuk, de az nem mondhato el roluk altalanossagban, ami a mostani 45-55 kozotti korosztalyrol.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric

HozzászólásSzerző: füst » 2023. március 1., szerda 11:44

ez meg megint nem igaz.
Hiszek neked, mert meggyőztél.

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2023. március 1., szerda 11:41

Szerencsére ritkán kerülök orvos közelébe, hiába sportoltam, meg a mai napig sportolok, sose szakadt el semmim, el se tört semmim, stb.
Szerencsés vagyok, hogy nincs sok tapasztalatom a magyar egészségüggyel.
Persze családtagokon keresztül annál több, én mondtam már tesóméknak,haveroknak, ha bármi bajom lesz idős koromba lőjenek le, és kaparjanak el, de magyar kórházba be ne tegyenek soha.
Hányinger kerülgetett a legtöbb esetben.

Üzemorvosok viszont kabaré, régen még volt legalább vérvétel,vizelet, tüdőszűrés...most meg semmi, bemész, olvasol egy táblát, mérnek egy vérnyomást, van-e panasza, stb és kész. 3 perc az egész.
Gondolom itt is pénzhiány vagy nem tudom mi miatt van, hogy már egy vérképet se néznek meg, semmit, konkrétan semmi értelme.
Orvos ül bent, lepörget két óra alatt 60 embert, és hazamegy.

SZTK ez egyébként nyilván.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

h3x0r

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2023. március 1., szerda 11:38

Nika91127 írta: Alapvetően nincs 2 egyforma magasvérnyomásos sem. Mindenki más a "receptor-sűrűsége és érzékenysége" az egyes gyógyszerekre. Így míg lehet, hogy "A" hatóanyag leviszi Józsibácsi vérnyomását 160-ról 120-ra, addig Sanyi bácsiét meg se mozdítja.
Anyum meg úgy járt, hogy kivette a gyógyszert, a hatóanyag ugyanaz volt, a mennyiség is, még a doboz színe is, csak azt nem vette észre, hogy a jobb alsó sarokban más a márkajelzés. A jól beállított 120-125-ös vérnyomása rendszeresen 140 lett. Ahogy elkezdte újra a régit venni, szinte azonnal visszaállt normálisra.
___Samy___ írta: En ezzel a temaval legtobbszor nagymamam miatt talalkoztam. Ingadozik a vernyomasa, sajnos senki nem tudott meg erre rajonni, hogy miert.
Idősebb korban elég az, ha nem sétált annyit, mint máskor, átjött a szomszéd és ritkábban állt fel a székről, kevesebb vizet ivott, kicsit zsírosabb vagy sósabb volt a kaja. Teljesen hétköznapi dolgok, de mind befolyásolni tudja.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2023. március 1., szerda 11:25

ANDS írta:
hehetheoriginal írta: ….

nekem csak az a bajom, hogy van egy sor vizsgalat, es ahany orvos, annyi kulonbozo dolgot mond ra. ……..

……ez nekem arra utal, hogy kepzetlen, buta, figyelmetlen, nemtorodom, es ezek kombinacioja.

Elég bonyolult az emberi test.
Az orvos nem autószerelő, hogy szétszed, megnézi belül, mi a baj, kicserél valamit, majd összerak.
Mi van, ha a tünetekből nem egyértelmű, mi a kiváltó oka?
Ez oke, de ismet csak azt tudom mondani, ne nezzuk egymast hulyenek.
Amikor nyilvanvalo, hogy komolytalan/botranyos a hozzaallasa, akkor ne magyarazzuk mar meg a dolgokat mindenaron...

Az amugy zsenialis, hogy egy acl szakadas es rehab utan mar te magyarazod a dokinak, hogy mi a helyzet es ne huzza mar az idomet, amikor biztosan tudom mi van :coffee:
Velem is megtortent. Ezek folyamat csak a rontgent ismerik, mint valami kibaszott papagáj... Mennyire kell ostobanak/nemtorodomnek lenni?
Egy életen keresztül nem vigyázunk magunkra, aztán megjelenünk az orvosnál hogy mentsen meg a problémánktól.
ez meg megint nem igaz.
thereisonly1ronaldo

Vissza: