HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2023. január 29., vasárnap 7:25
Kedves Madridom Népe!
Nagy lakásfelújítóktól, építési vállalkozóktól és társaiktól - meg persze hehitotól <3 - szeretném kérni a tanácsaitokat pár ingatlan-kérdésben. Vettünk egy házat, ami felújításra szorul, de a piaci ár alatt annyival megvettük, hogy bele mertünk vágni (van ilyen irányultságú segítség, aki ezzel foglalkozik, így az emberekkel gond nem lesz). A várható költségek, esetleg a megoldások validsága érdekel.
A teljesség igénye nélkül:
1. Mennyibe kerül most egy 120 nm-es alapterületű, kétszintes ház tetőcseréje? Jelenleg pala+bitumen van rajta. Nem ázik be, van alatta 15 cm szigetelés, de mivel szeretnénk pár tetőablakot, meg későbbiekben lehet, hogy napelemet is (ha a kormány újra támogatja), akkor arra a palatető már nem éppen alkalmas. Plusz az eléggé káros anyag, inkább eliminálnám.
Vélhetően a gerendákat is erősíteni kellene, plusz totál tetőcsere.
2. Mennyire éri meg az elektromos padlófűtés, a hagyományos gázos padlófűtés illetve a radiátoros rendszerrel szemben? Ahogyan nézegettem, kiegészítő, vagy teljes fűtésnek is alkalmazható, de ilyen energiárak mellett nem támaszkodnék csak erre. A gázkazán mindenképpen cserés lenne, a melegvíz miatt. Én arra gondoltam, hogy a kisebb helységekben (fürdő, kisebb szobák, konyha) használnám helytakarékosság és praktikum szempontjából, míg a nagyobb tereknél meghagynám a radiátoros rendszert. Nem tudom, ez mennyire élhető.
3. Ház külső szigetelése. Grafit vagy klasszik szigetelés? Van bármi érdemi különbség hatékonyságban, árban? Melyik a jobb?
4. Konyhabútor kérdés: IKEA, random bútorbolt, vagy egyénileg asztalossal? Gondolom az utóbbi a legjobb, meg legdrágább. Én az IKEA-s cuccokat szerettem régebben, de szerintem mostanában az anyaghasználat sokat romlott. Valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalat?
5. Mennyi most kb. egy kisebb méretű (10-12) nm-es fürdőszoba felújítási költsége? Nincsenek nagy elvárások, szimpla mosókagyló, egy kád, wc, csempézés, esetleg törölköző szárító radiátor. A házban 2 fürdő van kialakítva, de mindkettő renoválásra szorul. Az egyikben kádat akarunk (gyerekek miatt), a másikba zuhanyzót.
Egyelőre ennyi. Sajnos a mostani 24 óra kikészített, így nincs agyam több kérdést összeírni.
Válaszokat előre is köszi srácok!
Nika