Halfkey írta:
Nekem ebben az egész Tesla sztoriban egyetlen dolog ami érthetetlen és a saját életemben nem tudom elképzelni: szépen kijönnek így a számok, de te most frankón eljársz otthonról töltögetni az autót és X órás programokat tervezgetsz mindig a Tesla töltőállomás mellé hogy olcsóbb legyen a "rezsi"? Neten 6-15 órát írnak Tesla feltöltésére, és én ennyit találtam mint töltési lokáció:
https://www.tesla.com/hu_HU/findus/list ... rs/Hungary
Ha ez valid, akkor nálam - és tippre az emberek nagy részénél - 100% itthon töltődne sajnos.
Jelenleg ott tartunk, hogy csak abban az esetben éri meg elektromos autót venni, ha otthon tudod tölteni és főleg akkor, ha van mellette napelemed. Otthon 70Ft egy kW áram, nyilvános gyorstültőn 100-150, akár 200 Ft. Egyedül a Tesla töltői ingyenesek, de azok is csak egy anomália miatt, nem szándékosan. Én Miskolctól 40km-re lakom, az autópálya mellett. Napi rendszerességgel megyünk Miskolcra, sűrűn Debrecenbe és Budapestre is eljutunk néha. Ezeken a helyeken úgy alakítjk a programot, hogy közben tölteni tudjunk (pl ebédelünk, bevásárolunk). Ha megnézed a listán, a leglassabb töltő is 150kW-os. Egy e-autó akkumlátora általában 50-100kW-os (az enyém 75 kb). Az e-autók töltési sebessége (főleg villám töltőn) úgy alakul, hogy minél jobban le van merülve, annál gyorsabban tölt (illetve vannak maximum sebességek is, de ez a Teslánál nem releváns). Ez azt jelenti, hogy 30-60 perc az, ami alatt feltölti az autót. Amit Te találtál (6-15 óra) az otthoni töltésre vonatkozik, ahol 3-11 kW-os töltőt tudunk használni. Például tegnapelőtt voltam Kiskőrösön, közel 700 km. 2-szer álltam meg Szigetszentmiklóson (250kW-os töltők), először vettem Normaflore-t, másodszor meg megebédeltem. A töltésre külön nem vártam egy percet sem.
Árak: a kulcsszó Németország. Ezért írtam euró-s árakat. Ha van német lakhellyel rendelkező ismerős, akkor egy Model Y Long Range 52.000 euro, ha nincs, akkor 60.000-62.000. Itthon 75.000. Elég sokan keresik magukat hülyére vele. Mikor vettem, még én sem tudtam a trükköket, így jött ki nekem az 58.000 euro.
Realista24 írta:
Kiserik, csak annyit kene írnod hogy tele vagy mint a szar pénzzel, vettél egy Teslat, mert ez volt a vágyad.
Én meg gratulálnek hozza, hogy megvalositottad egy almodat. Mert ez az összes többi csak maszlag és belemagyarázás és faek egyszerű gondolkodású matek.
Rohadtul félre érted (félre akarod érteni). Akkor szoktam írni Tesla ügyben, ha hülyeséget olvasok. A teszt pont egy ilyen hülyeség volt: ""höhö, annyi pénzért még fázol is, höhö..."" Pont úgy, mikor arról olvastam itt, hogy ""höhö, a Tesla elüti a gyerkeket, höhö..."" vagy hogy "" höhö, a Tesla elszabadult, höhö.."". Egyébként általában márka nélkül írok az elektromobilitásról. Hogy miért? Nem azért, hogy felvágjak, hanem azért, mert rengeteg a tévhit a dologgal kapcsolatban. Léteznek már jóval olcsóbb elektromos autók és bizony sok esetben az egyszerű matek felülírja a dezinformációt. Én 3 évig rágtam magam rajta, hogy bele merjek e vágni, végül a szerelő jóbarátom adta meg a kezdő lökést. Eddig bevált. Én örültem volna, ha lett volna egy tapasztalt valaki, aki segített volna ebben.