En nem azt irtam, hogy a pedagogus nevelje meg, hanem, hogy a gyerek nem tudja elkezdeni ugy az iskolat 7 evesen, hogy mar nem kapott elozetesen "nevelest" mastol is, mint a szulei/nagyszulei.
Es mivel a gyerek okos es oszinte, ezert az ovodaban kapott normakat hazaviszi, az mar mas kerdes, hogy mennyire nyomjak el ezt benne, de attol fuggetlenul, ha otthon tavolrol sem ismertetik meg vele a tisztelet jelenteset, de ovodaban az ovonok igen, akkor mar van osszehasonlitasi alapja, es ha mas nem, ott tudja, hogy mik a normak.
Aztan hazamegy es kutyaba se nezi a szuleit, tesojat, tengerimalacat, de tudja, ha az oviba megy, akkor Kati neni teljesen mas.
De ha oviban sem tanitjak erre, akkor ki sem alakulhat benne ez a fajta norma, igy persze, hogy boszme lesz. Ilyenkor van remeny a szulo oldalarol, hogy hiaba egy idiota Kati neni, aki pl. azt jatszatta a gyerekekkel, hogy hallottak (a nev kitalalt reszemrol, a tortenet sajnos nem) vagy abszolut nem foglalkozott veluk a sajat traumaja miatt, a szulo mutathatja neki az utat.
Suliban mar nagyon nehez, mert pl. az en kolkom eleg tisztelettudo, nem csaladtagokkal kifejezetten, aztan ahogy egyre nagyobb a bizalom, ugy enyhul ez is, mert tobbet enged meg, mondjuk velem. De most van par haverja, akik szarba sem nezik a tobbi gyereket es tanart, es neha elfelejti, hogy hol is van, es beleall nagyszulokbe, stb...es itt jon kepbe nalam a tanar, hogy ezeket mind suliban szedi ossze es hozza haza.
Ezert irtam, hogy a legtobb idot ott van, es boven van ido nekik az alapveto ertekek atadasara, nagyjabol az also vegeig, mert utana mar nincs remeny szerintem sem.
Pl. Mark ugy 3-4 eves kora ota hallgatja tolem a "Köszön, kér, megköszön, elköszön" mantrat