Ha már megint vagyok olyan hülye, hogy a papírmunka helyett inkább széllel szembe hugyozok a politika topikban, legyen itt egy kis ráadás a tegnapi témához (kell még egy kis downvote

). Csak egy pár gondolat a tegnap olvasottakról:
- az állattenyésztéshez csak annyit, hogy ahol 30 tojó mellett hetekig nincs egy tojás sem, ott baj van.
- háztáji zöldségtermesztés: azért írom, hogy háztáji, mert nem az a célja, hogy meggazdagodj belőle, hanem hogy olcsón egészségeset és finomat egyél. Persze lehet írni, hogy a tököm fog dolgozni vele, inkább 2 túlóra és megveszem a boltba (h3xor), de az egész abból indult ki, hogy hogyan lehet spórolni a kaján annak, akinek van rá helye. Sajnos sok a régi beidegződés. Itt is zömében olyan tapasztalatokat olvatam, hogy mamáék, meg papáék. Ha szántóföldi körülmények között akarunk otthon termszeteni valamit, akkor bizony bele fogunk gebedni a munkába és az eredmény sem lesz valami remek. Feljönnek azok a témák, amik feljöttek: szántás (megjegyzem, hogy kezd elterjedni szántóföldi körülmények között is a forgatás nélküli művelés, mert a szántás csak tönkreteszi a talajt

), robizás, rettentően sok locsolás, kapálás, gürizés, melózás a végén meg csak a szívás van. Arról már nem is beszélve, hogy ezek a módszerek nem nagyon ismerik és tartják be a vetésváltást, ami kiemelkedően fontos dolog. Ezért kell a régi dolgokat ötvözni az újakkal. Elég trendi manapság a magaságyás és a magaságyásban való termesztés. A szakirodalma megtalálható az interneten. A megépítése filléres dolog, nem kell olyan mélyre hajolni (minimalizálja a fizikai munkát), kiküszöböli a szántást, talajmunkát, minimalizálja a párolgást, ezáltal sokkal kevesebbet kell öntözni, maximalizálja a tápanyag utánpótlást, besegít a növényvédelemben és az intenzív termesztés miatt kis helyen sok termésünk lehet, a kis hely miatt viszot sokkal jobban megóvható az időjárás káros hatásaitól és ha kellően kreatívak vagyunk, akkor még rohadt jól is néz ki
- volt szó (inkább vita) tavaly a biotermesztésről. Jelentem az első év sikeres volt a bio kajsziba. Sikerült találni egy remek réz tartalmú lombtrágyát ami semmilyen káros anyagot nem tartalmaz ellenben még a kajszit sem perzselte meg a vegetációs időszakban történő kijuttatás során (egész évi gomba elleni harc). Az is igaz, hogy az aszályos időjárás nem kedvez a gombáknak, de egyelőre beválni látszik.