Elektronika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
h3x0r
Kedvenc csapatod: Real Madrid

Re: Elektronika

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2022. szeptember 9., péntek 9:38

zsuninnyo írta: De persze vehetsz 150ert telefont, mert az racionalis masfel evente lecserelni egy ujabb 150ezresre, mert tonkremegy. es akkor a 3. cserenel majd nezhetsz, hogy meg mindig sehol sincs egy x evvel ezelotti iphone mnosegehez kepest, es raadasul mar annyit is koltottel ra, mintha regebben vettel volna egy iphone-t.
Persze, a 150 ezres telefon másfél év alatt tönkre megy :lol:

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. szeptember 9., péntek 9:26

Tjacks írta:
pheco írta: Akik azt mondjak, hogy minek venni 400+ ezerert iPhonet amikor egy 80-100ezres telefonnal is tudjak ugyanazt csinalni, azok remelem masban is igy gondolkodnak. Minek venni 5-6 millios autot, amikor az 1 millios is ugyanugy elvisz A-bol B-be. Minek venni 30ezerert cipot, amikor a 8ezres cipo is betolti ugyanazt a funkciot. Ugyanez TV-vel, konzollal es lenyegeben barmivel.
Es itt most nem arrol beszelek, hogy valaki hitelre vesz iphonet ugy, hogy keres 200ezret.
Egyebkent meg szerintem az emberek tobbsege nyomkodja atlagban napi 4-5 orat a telefonjat, akkor miert ne erne meg egy dragabb telefon? Igazabol azt nem ertem, hogy miert akadtok fent ilyenen, hogy ki mire mennyit es milyen modon kolt.
Szia!

Nagyon jó példát hoztál az autóval, pont most vadászok 1,5 millió felső határig "B" autót, vehetnek 4 millióért is, ülésfűtéssel, nagyobb márkát...de minek? Azt a pénzt racionálisabban is eltudom költeni.

Cipőnél ugyanez, itt azért annyival kiegészíteném hogy ha egészségügyi okok miatt kell specko cipőt venni, az természetesen más tészta.

Futócipőm évek óta Decathlon kálendzsi :mrgreen: , anno ilyenekben toltam le a félmaratonokat,maratonokat
. Hibátlan cipő, nekem bevált. Akkor minek vegyek niket,sauconyt,asicsot 3-4x annyiért? De mégegyszer hangsúlyozom, ez abban az esetben igaz ha alapjáraton egészséges vagy, nem fáj sem a talpad,bokád stb.

Ezért picit más kategória mint egy mobil vásárlás. Vagy autóvásárlás.
A hasznaltautonal nem igazan fizeted meg a markat. Szoval a 4 millioert nagyobb marka alapvetoen hibas. 4 millioert JOBB autot kapsz, mint masfelert, nem nagyobb markat. Es mondjuk az pont racionalis, hogy veszel egy dragabb autot, ami gazdasagosabb es biztonsagosabb, mint egy olcso esetleg lelakottat.
ANDS írta: Vannak az érzelmeink. Ezekre hatnak a reklámok.
Van a racionalitás.
Van, akinek az érzelmei háttérbe szorítják a racionális érveket. Nem baj.
Érzelmi alapon hozzuk meg a döntéseinket, és utána gyártunk hozzá racionális magyarázatot.

Racionalis ervek menten boven lehet venni iphone-t. Megbizhato, felso kategorias cucc, ami evekig (itt most telefonok elettartamat nezve hosszu evekig) jol hasznalhato lesz. De persze vehetsz 150ert telefont, mert az racionalis masfel evente lecserelni egy ujabb 150ezresre, mert tonkremegy. es akkor a 3. cserenel majd nezhetsz, hogy meg mindig sehol sincs egy x evvel ezelotti iphone mnosegehez kepest, es raadasul mar annyit is koltottel ra, mintha regebben vettel volna egy iphone-t.

Tjacks
Kedvenc játékosaid: Raúl, Robi Carlos, Modric

HozzászólásSzerző: Tjacks » 2022. szeptember 9., péntek 8:27

pheco írta: Akik azt mondjak, hogy minek venni 400+ ezerert iPhonet amikor egy 80-100ezres telefonnal is tudjak ugyanazt csinalni, azok remelem masban is igy gondolkodnak. Minek venni 5-6 millios autot, amikor az 1 millios is ugyanugy elvisz A-bol B-be. Minek venni 30ezerert cipot, amikor a 8ezres cipo is betolti ugyanazt a funkciot. Ugyanez TV-vel, konzollal es lenyegeben barmivel.
Es itt most nem arrol beszelek, hogy valaki hitelre vesz iphonet ugy, hogy keres 200ezret.
Egyebkent meg szerintem az emberek tobbsege nyomkodja atlagban napi 4-5 orat a telefonjat, akkor miert ne erne meg egy dragabb telefon? Igazabol azt nem ertem, hogy miert akadtok fent ilyenen, hogy ki mire mennyit es milyen modon kolt.
Szia!

Nagyon jó példát hoztál az autóval, pont most vadászok 1,5 millió felső határig "B" autót, vehetnek 4 millióért is, ülésfűtéssel, nagyobb márkát...de minek? Azt a pénzt racionálisabban is eltudom költeni.

Cipőnél ugyanez, itt azért annyival kiegészíteném hogy ha egészségügyi okok miatt kell specko cipőt venni, az természetesen más tészta.

Futócipőm évek óta Decathlon kálendzsi :mrgreen: , anno ilyenekben toltam le a félmaratonokat,maratonokat
. Hibátlan cipő, nekem bevált. Akkor minek vegyek niket,sauconyt,asicsot 3-4x annyiért? De mégegyszer hangsúlyozom, ez abban az esetben igaz ha alapjáraton egészséges vagy, nem fáj sem a talpad,bokád stb.

Ezért picit más kategória mint egy mobil vásárlás. Vagy autóvásárlás.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. szeptember 9., péntek 8:22

Apám pl csak az emailjeit nézi, meg telefonál vele. Anyukám ugyanez plusz facebook.
Ebben egyébként nálunk nem is a készülék a para, hanem hogy - legalábbis az én szüleimnél - ehhez kezdetek óta giga mennyiségű adatot tartalmazó csomag társul. Elhasználnak 100 mbt a 20 gigából, de kell a legnagyobb csomi…

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2022. szeptember 9., péntek 8:20

raul 4 ever írta:
Van a racionalitás.
Érzelmi alapon hozzuk meg a döntéseinket, és utána gyártunk hozzá racionális magyarázatot.

Itt a forumon véleményt cserélünk. Nem lehet mindenben egyetérteni.
Teljesen mindegy, hány érvet hoznánk fel az ellen, hogy miért nem jó döntés félmilliós mobiltelefont venni hitelre.
Itt, a forum keretein belül nem lehet egy hozzászólásban versenyre kelni a többszázmillió forintos hátterű reklámkampányokkal, amik ömlenek az emberekre mindenhonnan, és azt az üzenetet verik bele piacba, hogy vedd meg…

Halfkey és Cart kb. más szemszögből ugyan, de azt írták, jobb 600 ezer helyett 150 ezerért venni egy telót, és a maradék 450 ezret befektetni valahova, ami hozza a pénzt. Én velük értek egyet, 110- 140 ezerért szoktam telót venni, 2002 óta átlagosan 5 évente veszek egyet, amikor az, amit használtam, működésképtelenné vált. 2002 óta a 4. telómnál tartok. Ettől még te vehetsz telót 600 ezerért, és teljesen mindegy, milyen indokkal teszed. Használd egészséggel, ha örömödet leled benne.
Szerintem az nem földtől elrugaszkodott vágy, hogy az ember szeretne egy telót, aminek normális az üzemideje, nem 5 perc, amíg betölt egy face, 3-4 lap is lehet nyitva a böngészőben, stb.. Erre valószínű tökéletesen elég egy max 150-es teló is (én nemtom, én egy ezresért megvettem "leselejtezéskor" a régi cégesemet :D), bizony..

Egyértelmű, hogy ehhez képest, az átlaghoz/többség (VALÓS) igényeihez képest, már luxi egy ettől négyszer drágább teló.. Pont írni akartam én is, hogy a legjobban akkor jár az ember pénztárcája, ha benne marad a 150 és a 600 közötti 450E Ft és azt pl. le is kötheti valamibe..
Akinek persze belefér, 2 évig fizet havi 25.000 a "0% thm-mel", vegyen drága telót nyugodtan ha azt akar, szerintem is..

Nálam is marha, az, amelyik azért veszi hitelre, mert még a törlesztőt éppenpont ki tudja köhögni a hónap elején, de kb. már tizedikén eltapsolta az egész fizuját.. Az olyannak nem kell, az nem luxus már, az konzumidiotizmus..

Bár szerintem "cipőt a cipőboltból".. Én sose vennék csúcstelefont, mert pl. egy jó fényképezőgépet/kamerát nem tud helyettesíteni. Fizikailag nem férnek bele azok a dolgok, amiktől egy párszázezres fényképezőgép, mégdrágább kamera az, ami..

nmate írta: *hosszú évekig fogjuk nyögni annak a pazarló, mértéktelen időszaknak a hatását, ami az első iPhone környékén kezdődött.*
:agree: :agree:
Nekem 1 évvel ezelőttig iphoneom volt (6S). Az meghalt, utána körbenéztem. Belőttem, hogy 150 a felső plafon, annál többet nem. Így lett a Samsungom. A családom a mai napig hülyének néz (iphone12-13 tulajok). De nem izgat :) Apám pl csak az emailjeit nézi, meg telefonál vele. Anyukám ugyanez plusz facebook. De ők "nem akarnak váltani, mert nekik az bonyolult". Én meg nem akarok meggyőzni senkit :) Nekem így jó.

raul 4 ever
Kedvenc játékosaid: Carvajal, Eder, Alaba, Mendy, Case, Modric, Kroos, Fede, Vini, BigBenz

HozzászólásSzerző: raul 4 ever » 2022. szeptember 9., péntek 7:58

Van a racionalitás.

Itt a forumon véleményt cserélünk. Nem lehet mindenben egyetérteni.
Teljesen mindegy, hány érvet hoznánk fel az ellen, hogy miért nem jó döntés félmilliós mobiltelefont venni hitelre.
Itt, a forum keretein belül nem lehet egy hozzászólásban versenyre kelni a többszázmillió forintos hátterű reklámkampányokkal, amik ömlenek az emberekre mindenhonnan, és azt az üzenetet verik bele piacba, hogy vedd meg…

Halfkey és Cart kb. más szemszögből ugyan, de azt írták, jobb 600 ezer helyett 150 ezerért venni egy telót, és a maradék 450 ezret befektetni valahova, ami hozza a pénzt. Én velük értek egyet, 110- 140 ezerért szoktam telót venni, 2002 óta átlagosan 5 évente veszek egyet, amikor az, amit használtam, működésképtelenné vált. 2002 óta a 4. telómnál tartok. Ettől még te vehetsz telót 600 ezerért, és teljesen mindegy, milyen indokkal teszed. Használd egészséggel, ha örömödet leled benne.
Szerintem az nem földtől elrugaszkodott vágy, hogy az ember szeretne egy telót, aminek normális az üzemideje, nem 5 perc, amíg betölt egy face, 3-4 lap is lehet nyitva a böngészőben, stb.. Erre valószínű tökéletesen elég egy max 150-es teló is (én nemtom, én egy ezresért megvettem "leselejtezéskor" a régi cégesemet :D), bizony..

Egyértelmű, hogy ehhez képest, az átlaghoz/többség (VALÓS) igényeihez képest, már luxi egy ettől négyszer drágább teló.. Pont írni akartam én is, hogy a legjobban akkor jár az ember pénztárcája, ha benne marad a 150 és a 600 közötti 450E Ft és azt pl. le is kötheti valamibe..
Akinek persze belefér, 2 évig fizet havi 25.000 a "0% thm-mel", vegyen drága telót nyugodtan ha azt akar, szerintem is..

Nálam is marha, az, amelyik azért veszi hitelre, mert még a törlesztőt éppenpont ki tudja köhögni a hónap elején, de kb. már tizedikén eltapsolta az egész fizuját.. Az olyannak nem kell, az nem luxus már, az konzumidiotizmus..

Bár szerintem "cipőt a cipőboltból".. Én sose vennék csúcstelefont, mert pl. egy jó fényképezőgépet/kamerát nem tud helyettesíteni. Fizikailag nem férnek bele azok a dolgok, amiktől egy párszázezres fényképezőgép, mégdrágább kamera az, ami..

nmate írta: *hosszú évekig fogjuk nyögni annak a pazarló, mértéktelen időszaknak a hatását, ami az első iPhone környékén kezdődött.*
:agree: :agree:
2021 04 20 - Ceferintakaroggy

2009 07 09 - 2023 06 06 - uno, dos, tres, Hala Madrid

Faust
El director de fotografía

HozzászólásSzerző: Faust » 2022. szeptember 9., péntek 7:55

Ja nem feltetlenul Rad ertettem, csak ugy en bloc. En is hajlamos vagyok/voltam lenezni az ilyen embereket, dacara annak hogy mondom, en is belecsusztam parszor.

Akinek az egesz eletet ez teszi ki az mas ugy, de ez mar valoban off. En szeretem nagyon az ajfont, most vettem, 4-5 evig jo lesz ez is mint az elozo. :kalapos:

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2022. szeptember 9., péntek 7:44

Faust írta: Szerintem annyi a pszcihologiaja, hogy ezaltal gazdagabbnak erzi magat az ember. Ugyanugy, mint a dragabb kocsival, ruhaval, stb. A marketinggel is inkabb az erre igen fogekony reteget celozzak meg, pl a hipergazdagoknak sosem latsz orareklamot, hogy vedd meg a legujabb tokomtudja milyen orat 14 millioert - nagyon jol tudja, melyiket “kell” megvennie. az iphone sem a luxusrol szol regota (plane miota kapni ennyiert androidot is), hanem csak arrol, hogy annak erezze az ember. Hitelre vasarolhato ures luxuserzet, parszor en is beleszaladtam eletemben, onnan is tudom, alattomos egy szar dolog, de hat na, igy mukodik a kapitalizmus. Regota nem termeket ertelesitenek, hanem eleterzest, legyen az telefon vagy hamburger vagy kola, teljesen mindegy. Nemreg dolgoztam Gyalon, a fiatalok haromnegyeden Calvin Klein meg G star folso, aztan latszik hogy a csalad osszesen nem keres 300 ezret egy honapban. Ilyen vilagot elunk, lenezni ezert barkit aligha kene.
Ez nem lenézés, inkább számomra érthetetlen. Mások a standardok :)
nmate +1

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2022. szeptember 9., péntek 7:44

nmate írta: Nagyvonalakban: de ez innen már amúgy elég off, kicsit átcsap társadalomkritikába... de hosszú évekig fogjuk nyögni annak a pazarló, mértéktelen időszaknak a hatását, ami az első iPhone környékén kezdődött. De nem csak erre vonatkozik, hanem pl. repülés, autó, ruhavásárlás, lehetne sorolni, mert azokkal is megetették ezeket a luxuscikkeket / -szolgáltatásokat, akiknek amúgy nem kellett volna, hogy teljen erre. Azóta persze nem tűnik luxusnak, mert beépült a mindennapi életbe.

Ez persze szélsőségesen hangzik és jobban kifejtve ad értelmet, szívesen beszélgetnék erről offban hosszabban, de tökre nincs ennyi időm :D
Mert az idő is luxus lett :kalapos:
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2022. szeptember 9., péntek 7:43

Az életérzés és marketing....tökéletes. A 10 éves kölyök azt mondja, legnagyobb vágya egy Balenciaga cipő...vagy legalább egy póló :roll: :lol:
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2022. szeptember 9., péntek 7:42

Nagyvonalakban: de ez innen már amúgy elég off, kicsit átcsap társadalomkritikába... de hosszú évekig fogjuk nyögni annak a pazarló, mértéktelen időszaknak a hatását, ami az első iPhone környékén kezdődött. De nem csak erre vonatkozik, hanem pl. repülés, autó, ruhavásárlás, lehetne sorolni, mert azokkal is megetették ezeket a luxuscikkeket / -szolgáltatásokat, akiknek amúgy nem kellett volna, hogy teljen erre. Azóta persze nem tűnik luxusnak, mert beépült a mindennapi életbe.

Ez persze szélsőségesen hangzik és jobban kifejtve ad értelmet, szívesen beszélgetnék erről offban hosszabban, de tökre nincs ennyi időm :D

Faust
El director de fotografía

HozzászólásSzerző: Faust » 2022. szeptember 9., péntek 7:27

Szerintem annyi a pszcihologiaja, hogy ezaltal gazdagabbnak erzi magat az ember. Ugyanugy, mint a dragabb kocsival, ruhaval, stb. A marketinggel is inkabb az erre igen fogekony reteget celozzak meg, pl a hipergazdagoknak sosem latsz orareklamot, hogy vedd meg a legujabb tokomtudja milyen orat 14 millioert - nagyon jol tudja, melyiket “kell” megvennie. az iphone sem a luxusrol szol regota (plane miota kapni ennyiert androidot is), hanem csak arrol, hogy annak erezze az ember. Hitelre vasarolhato ures luxuserzet, parszor en is beleszaladtam eletemben, onnan is tudom, alattomos egy szar dolog, de hat na, igy mukodik a kapitalizmus. Regota nem termeket ertelesitenek, hanem eleterzest, legyen az telefon vagy hamburger vagy kola, teljesen mindegy. Nemreg dolgoztam Gyalon, a fiatalok haromnegyeden Calvin Klein meg G star folso, aztan latszik hogy a csalad osszesen nem keres 300 ezret egy honapban. Ilyen vilagot elunk, lenezni ezert barkit aligha kene.

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2022. szeptember 9., péntek 7:18

Nekem ezzel továbbra is az a "bajom", hogy a telefon egy státuszszimbólum. A havi 200-250ezret kereső is drága telót akar, hogy villantson. Ezeket nem értem.

pheco
Kedvenc játékosaid: Beckham, CR, Ramos
Kedvenc csapatod: Real Madrid C.F.

HozzászólásSzerző: pheco » 2022. szeptember 9., péntek 7:13

Akik azt mondjak, hogy minek venni 400+ ezerert iPhonet amikor egy 80-100ezres telefonnal is tudjak ugyanazt csinalni, azok remelem masban is igy gondolkodnak. Minek venni 5-6 millios autot, amikor az 1 millios is ugyanugy elvisz A-bol B-be. Minek venni 30ezerert cipot, amikor a 8ezres cipo is betolti ugyanazt a funkciot. Ugyanez TV-vel, konzollal es lenyegeben barmivel.

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2022. szeptember 9., péntek 0:57

ami dragabb mint a tobbi, de jobban erzed magad, vagy szorakoztat, ha van
Végre sikerült megérteni a luxus fogalmát :D

Tjacks
Kedvenc játékosaid: Raúl, Robi Carlos, Modric

HozzászólásSzerző: Tjacks » 2022. szeptember 9., péntek 0:01

zsuninnyo írta:
ANDS írta:

És annak a sok embernek, aki megveszi hitelre, és törleszti a havi részleteket, annak valóban szüksége van rá?
Persze, a napi ügyeket el kell intézni, de nem árt gondolkodni, hogy mi az, ami valóban kell.
Mi az, hogy valoban szuksege van ra? Van vmi meroszam, ami alapjan ezt meg tudod mondani?
Mondjuk azt mondja, neki kell egy iphone. Akkor az valid, szuksege van ra?
Vagy mondjuk kihasznalja a funkciok 10%-at. Akkor mondhatjuk ra?
Vagy a funkciok 67%-at kell hasznalni es mondjuk az appok 35%-at?
Erre lett volna egy kis pénzem hogy jön majd hogy mi ne mondjuk meg másnak mire van szüksége. :D segítek, nincs mérőszám. Azt vesz mindenki amit akar, csupán bátorkodtunk megemlíteni hogy az emberek nem feltétlen a szükséges-re basszák el első körben a pénzüket. Ezt meg talán te is elismered. Bár nem vagyok benne biztos, mert úgy tűnik szándékosan nem akar átmenni az üzenet.

h3x0r

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2022. szeptember 8., csütörtök 23:48

Tomidzsi írta: Én arra lennék kiváncsi, hogy mit érez az aki vesz egy telefont 200/300 ért. Föleg aki lecserél egy 2 éves jól mukodo telot pl. 20-30 év múlva nem lesz ilyen gond, kurva drága lesz minden elektronikai cikk.

Vegyetek macbookot misiert, iphonet 500ert, sot egy elektromos teslat 25 misiert. Hátha akkor jo lesz minden.

(Ui.: okos telo nalam max. 50e huf ha nem kapok a mun kaltatotol, de nekem pl megbsoha nem kellett telora koltenem es ezt az uzit is okostelorol irom)
Mit erez az, aki a 2 vagy 3 ezres szalami helyett 12 vagy 13 ezrest vesz? Semmit. Mit kene erezzen? Eleinte fentunik neki, hogy milyen finom, majd egy ido utan megszokja es pont ugy eszik belole, mint korabban a 2 ezresbol. Ha valaki megengedheti maganak, miert ne vegye meg?

Sierra

HozzászólásSzerző: Sierra » 2022. szeptember 8., csütörtök 23:39

Tomidzsi írta: Én arra lennék kiváncsi, hogy mit érez az aki vesz egy telefont 200/300 ért. Föleg aki lecserél egy 2 éves jól mukodo telot pl. 20-30 év múlva nem lesz ilyen gond, kurva drága lesz minden elektronikai cikk.

Vegyetek macbookot misiert, iphonet 500ert, sot egy elektromos teslat 25 misiert. Hátha akkor jo lesz minden.

(Ui.: okos telo nalam max. 50e huf ha nem kapok a mun kaltatotol, de nekem pl megbsoha nem kellett telora koltenem es ezt az uzit is okostelorol irom)
Jajj imadom az ilyen arcokat :lol: mit erez… az ilyen komolytalan kerdesekre folosleges is valaszolni. :)

Tomidzsi
Kedvenc játékosaid: R9, Marcelo, Ramos, Kroos
Kedvenc csapatod: Real Madrid CF

HozzászólásSzerző: Tomidzsi » 2022. szeptember 8., csütörtök 23:23

Én arra lennék kiváncsi, hogy mit érez az aki vesz egy telefont 200/300 ért. Föleg aki lecserél egy 2 éves jól mukodo telot pl. 20-30 év múlva nem lesz ilyen gond, kurva drága lesz minden elektronikai cikk.

Toni :salute: Luka :salute: Lucas. :salute:

Sierra

HozzászólásSzerző: Sierra » 2022. szeptember 8., csütörtök 23:05

cart írta: De en is errol beszelek, ha pusztan gazdasagi szempontbol kozelitem meg akkor semmi nem indokolja meg hogy 600-ert vegyek telefont, hanem azt a penzt jobban is be tudom fektetni.
Ez matt nem ertem hogy jon ide a pelda a hitelrol.
Raadasul a pelda nem relevans az atlag Jozsira 200 nettoval aki sehol nem fog 0%-ra hitelt kapni a 600 ezres telefonra.
Hat telekomnal nem igazan kernek jovedelemigazolast, nekem is siman kiadtak a 400 ezres telefont :roll:

Vissza: