Elektronika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

Re: Elektronika

HozzászólásSzerző: nmate » 2022. szeptember 9., péntek 7:42

Nagyvonalakban: de ez innen már amúgy elég off, kicsit átcsap társadalomkritikába... de hosszú évekig fogjuk nyögni annak a pazarló, mértéktelen időszaknak a hatását, ami az első iPhone környékén kezdődött. De nem csak erre vonatkozik, hanem pl. repülés, autó, ruhavásárlás, lehetne sorolni, mert azokkal is megetették ezeket a luxuscikkeket / -szolgáltatásokat, akiknek amúgy nem kellett volna, hogy teljen erre. Azóta persze nem tűnik luxusnak, mert beépült a mindennapi életbe.

Ez persze szélsőségesen hangzik és jobban kifejtve ad értelmet, szívesen beszélgetnék erről offban hosszabban, de tökre nincs ennyi időm :D

Faust
El director de fotografía

HozzászólásSzerző: Faust » 2022. szeptember 9., péntek 7:27

Szerintem annyi a pszcihologiaja, hogy ezaltal gazdagabbnak erzi magat az ember. Ugyanugy, mint a dragabb kocsival, ruhaval, stb. A marketinggel is inkabb az erre igen fogekony reteget celozzak meg, pl a hipergazdagoknak sosem latsz orareklamot, hogy vedd meg a legujabb tokomtudja milyen orat 14 millioert - nagyon jol tudja, melyiket “kell” megvennie. az iphone sem a luxusrol szol regota (plane miota kapni ennyiert androidot is), hanem csak arrol, hogy annak erezze az ember. Hitelre vasarolhato ures luxuserzet, parszor en is beleszaladtam eletemben, onnan is tudom, alattomos egy szar dolog, de hat na, igy mukodik a kapitalizmus. Regota nem termeket ertelesitenek, hanem eleterzest, legyen az telefon vagy hamburger vagy kola, teljesen mindegy. Nemreg dolgoztam Gyalon, a fiatalok haromnegyeden Calvin Klein meg G star folso, aztan latszik hogy a csalad osszesen nem keres 300 ezret egy honapban. Ilyen vilagot elunk, lenezni ezert barkit aligha kene.

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2022. szeptember 9., péntek 7:18

pheco írta: Akik azt mondjak, hogy minek venni 400+ ezerert iPhonet amikor egy 80-100ezres telefonnal is tudjak ugyanazt csinalni, azok remelem masban is igy gondolkodnak. Minek venni 5-6 millios autot, amikor az 1 millios is ugyanugy elvisz A-bol B-be. Minek venni 30ezerert cipot, amikor a 8ezres cipo is betolti ugyanazt a funkciot. Ugyanez TV-vel, konzollal es lenyegeben barmivel.
Es itt most nem arrol beszelek, hogy valaki hitelre vesz iphonet ugy, hogy keres 200ezret.
Egyebkent meg szerintem az emberek tobbsege nyomkodja atlagban napi 4-5 orat a telefonjat, akkor miert ne erne meg egy dragabb telefon? Igazabol azt nem ertem, hogy miert akadtok fent ilyenen, hogy ki mire mennyit es milyen modon kolt.
Nekem ezzel továbbra is az a "bajom", hogy a telefon egy státuszszimbólum. A havi 200-250ezret kereső is drága telót akar, hogy villantson. Ezeket nem értem.

pheco
Kedvenc játékosaid: Beckham, CR, Ramos
Kedvenc csapatod: Real Madrid C.F.

HozzászólásSzerző: pheco » 2022. szeptember 9., péntek 7:13

Akik azt mondjak, hogy minek venni 400+ ezerert iPhonet amikor egy 80-100ezres telefonnal is tudjak ugyanazt csinalni, azok remelem masban is igy gondolkodnak. Minek venni 5-6 millios autot, amikor az 1 millios is ugyanugy elvisz A-bol B-be. Minek venni 30ezerert cipot, amikor a 8ezres cipo is betolti ugyanazt a funkciot. Ugyanez TV-vel, konzollal es lenyegeben barmivel.
Es itt most nem arrol beszelek, hogy valaki hitelre vesz iphonet ugy, hogy keres 200ezret.
Egyebkent meg szerintem az emberek tobbsege nyomkodja atlagban napi 4-5 orat a telefonjat, akkor miert ne erne meg egy dragabb telefon? Igazabol azt nem ertem, hogy miert akadtok fent ilyenen, hogy ki mire mennyit es milyen modon kolt.

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2022. szeptember 9., péntek 0:57

ami dragabb mint a tobbi, de jobban erzed magad, vagy szorakoztat, ha van
Végre sikerült megérteni a luxus fogalmát :D

Tjacks
Kedvenc játékosaid: Raúl, Robi Carlos, Modric
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: Tjacks » 2022. szeptember 9., péntek 0:01

zsuninnyo írta:
ANDS írta:

És annak a sok embernek, aki megveszi hitelre, és törleszti a havi részleteket, annak valóban szüksége van rá?
Persze, a napi ügyeket el kell intézni, de nem árt gondolkodni, hogy mi az, ami valóban kell.
Mi az, hogy valoban szuksege van ra? Van vmi meroszam, ami alapjan ezt meg tudod mondani?
Mondjuk azt mondja, neki kell egy iphone. Akkor az valid, szuksege van ra?
Vagy mondjuk kihasznalja a funkciok 10%-at. Akkor mondhatjuk ra?
Vagy a funkciok 67%-at kell hasznalni es mondjuk az appok 35%-at?
Erre lett volna egy kis pénzem hogy jön majd hogy mi ne mondjuk meg másnak mire van szüksége. :D segítek, nincs mérőszám. Azt vesz mindenki amit akar, csupán bátorkodtunk megemlíteni hogy az emberek nem feltétlen a szükséges-re basszák el első körben a pénzüket. Ezt meg talán te is elismered. Bár nem vagyok benne biztos, mert úgy tűnik szándékosan nem akar átmenni az üzenet.

h3x0r
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2022. szeptember 8., csütörtök 23:48

Tomidzsi írta: Én arra lennék kiváncsi, hogy mit érez az aki vesz egy telefont 200/300 ért. Föleg aki lecserél egy 2 éves jól mukodo telot pl. 20-30 év múlva nem lesz ilyen gond, kurva drága lesz minden elektronikai cikk.

Vegyetek macbookot misiert, iphonet 500ert, sot egy elektromos teslat 25 misiert. Hátha akkor jo lesz minden.

(Ui.: okos telo nalam max. 50e huf ha nem kapok a mun kaltatotol, de nekem pl megbsoha nem kellett telora koltenem es ezt az uzit is okostelorol irom)
Mit erez az, aki a 2 vagy 3 ezres szalami helyett 12 vagy 13 ezrest vesz? Semmit. Mit kene erezzen? Eleinte fentunik neki, hogy milyen finom, majd egy ido utan megszokja es pont ugy eszik belole, mint korabban a 2 ezresbol. Ha valaki megengedheti maganak, miert ne vegye meg?

Sierra

HozzászólásSzerző: Sierra » 2022. szeptember 8., csütörtök 23:39

Tomidzsi írta: Én arra lennék kiváncsi, hogy mit érez az aki vesz egy telefont 200/300 ért. Föleg aki lecserél egy 2 éves jól mukodo telot pl. 20-30 év múlva nem lesz ilyen gond, kurva drága lesz minden elektronikai cikk.

Vegyetek macbookot misiert, iphonet 500ert, sot egy elektromos teslat 25 misiert. Hátha akkor jo lesz minden.

(Ui.: okos telo nalam max. 50e huf ha nem kapok a mun kaltatotol, de nekem pl megbsoha nem kellett telora koltenem es ezt az uzit is okostelorol irom)
Jajj imadom az ilyen arcokat :lol: mit erez… az ilyen komolytalan kerdesekre folosleges is valaszolni. :)

Tomidzsi
Kedvenc játékosaid: R9, Marcelo, Ramos, Kroos
Kedvenc csapatod: Real Madrid CF

HozzászólásSzerző: Tomidzsi » 2022. szeptember 8., csütörtök 23:23

Én arra lennék kiváncsi, hogy mit érez az aki vesz egy telefont 200/300 ért. Föleg aki lecserél egy 2 éves jól mukodo telot pl. 20-30 év múlva nem lesz ilyen gond, kurva drága lesz minden elektronikai cikk.

Toni :salute: Luka :salute: Lucas. :salute:

Sierra

HozzászólásSzerző: Sierra » 2022. szeptember 8., csütörtök 23:05

cart írta: De en is errol beszelek, ha pusztan gazdasagi szempontbol kozelitem meg akkor semmi nem indokolja meg hogy 600-ert vegyek telefont, hanem azt a penzt jobban is be tudom fektetni.
Ez matt nem ertem hogy jon ide a pelda a hitelrol.
Raadasul a pelda nem relevans az atlag Jozsira 200 nettoval aki sehol nem fog 0%-ra hitelt kapni a 600 ezres telefonra.
Hat telekomnal nem igazan kernek jovedelemigazolast, nekem is siman kiadtak a 400 ezres telefont :roll:

nmate
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

HozzászólásSzerző: nmate » 2022. szeptember 8., csütörtök 22:55

Oké, győztetek, vegyétek, annál több esélyem van jobb frizura. :mrgreen:

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. szeptember 8., csütörtök 22:53

cart írta: De en is errol beszelek, ha pusztan gazdasagi szempontbol kozelitem meg akkor semmi nem indokolja meg hogy 600-ert vegyek telefont, hanem azt a penzt jobban is be tudom fektetni.
Olvasd végig az én hozzászólásaim és ne 3 emberre próbálj cáfolni egyszerre, én konzisztensen nem arról beszélek hogy vegyenek az emberek drága telókat (sőt), hanem arról hogy hogyan kell az adott döntést jól finanszírozni.

Onnan indultunk hogy baromság hitelre venni ilyeneket. Ez nem baromság, feleslegesen drágát venni az.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. szeptember 8., csütörtök 22:50

ANDS írta:
zsuninnyo írta:

Mi az, hogy valoban szuksege van ra? Van vmi meroszam, ami alapjan ezt meg tudod mondani?
Kell a munkájához?
Pénzt keres azáltal, ha használja?
Több pénzt, mintha egy olcsóbb telóval dolgozik?
Kb. ennyi.
Tehat ha nem penzt keres vele, akkor ne vegye meg. Ez az egyetlen dolog, amit tudsz mondani, hogy na akkor szuksegem van ra, ha a munkahoz kell es penzt lehet vele keresni, tobbet mint egy masik eszkozzel?
Esetleg mondjuk 5-6 evre akar telefont, olyan appokat hasznalni amik csak azon vannak, vagy azon jobbak, esetleg az okiszisztema kell neki, NEADJISTEN tetszik neki a kulseje is, a sebessege is szamit, vagy esetleg egy regi iphone-ja volt, es nem akar androidra valtani *(bar ezt hozzacsaphatjuk az okoszisztemahoz)? Vagy nincs mas alternativa igazabol? Az nem lehet, hogy o ezzel jobban erzi magat, ha ilyen telefonja van? Van akinek ezek szamitanak.
Nem csak az "eri meg" amivel penzt lehet keresni. Ez ilyen tipikus magyar berogzodes. Legyen lelkismeret-furdalasod mert venni mereszelsz vmit, ami dragabb mint a tobbi, de jobban erzed magad, vagy szorakoztat, ha van. Ham eg ezt meg hitelbol is veszed, na akkor vagy igazan hulye.
Es nem minden az ar/ertek arany sem.

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2022. szeptember 8., csütörtök 22:49

De en is errol beszelek, ha pusztan gazdasagi szempontbol kozelitem meg akkor semmi nem indokolja meg hogy 600-ert vegyek telefont, hanem azt a penzt jobban is be tudom fektetni.
Raadasul a pelda nem relevans az atlag Jozsira 200 nettoval aki sehol nem fog 0%-ra hitelt kapni a 600 ezres telefonra.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára cart 2022. szeptember 8., csütörtök 22:52-kor.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. szeptember 8., csütörtök 22:36

cart írta:
Halfkey írta:
Az is aki felveszi a hitelt amire nem tellik, és nem akarok senkit megsérteni, de az is aki az asztalon hagyja az ilyen lehetőségeket mint amit lentebb vázoltam.
Nem lehet mindenki ekkora gazdasagi zseni hogy atlasson egy ilyen bonyolult befektetest mint az allampapir, ezzel mar akar 1,5% realhozam is elerheto :lol:

Ezek a tankonyvi peldak kisarkitva egy adott esetre maximum parasztvakitasnak jok, de a valosagtol eleg messze allnak.

En mondok meg egy jobb lehetoseget ezen a vonalon: nem veszem meg a telefont 600-ert hanem veszek egyet 150-ert, es mindjart kerestem 450-et egy jo dontessel.
Az megvan hogy a 150es telót is tudod hitelre venni? Senki nem mondta hogy 600-asat vegyél, arról van szó, hogy ha valami mellett döntesz, hogyan finanszírozd.

Elég ironikus hogy a felesleges pénzkidobás ellen szólalsz fel, és az egyetlen érved a hitel ellen hogy kevés az alternatíva hozama számodra. Döntsd már el hogy számit a pénz vagy nem.

cart

HozzászólásSzerző: cart » 2022. szeptember 8., csütörtök 22:26

Halfkey írta:
Az is aki felveszi a hitelt amire nem tellik, és nem akarok senkit megsérteni, de az is aki az asztalon hagyja az ilyen lehetőségeket mint amit lentebb vázoltam.
Nem lehet mindenki ekkora gazdasagi zseni hogy atlasson egy ilyen bonyolult befektetest mint az allampapir, ezzel mar akar 1,5% realhozam is elerheto :lol:

Ezek a tankonyvi peldak kisarkitva egy adott esetre maximum parasztvakitasnak jok, de a valosagtol eleg messze allnak.

En mondok meg egy jobb lehetoseget ezen a vonalon: nem veszem meg a telefont 600-ert hanem veszek egyet 150-ert, es mindjart kerestem 450-et egy jo dontessel.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. szeptember 8., csütörtök 21:48

ANDS írta:
Sierra írta:

Sztem ez mar eleg regota nem igy van. Regebben talan tenyleg statusz szimbolum volt, de most mar aranylag olcson is hozzajuthatsz egy iPhone-hoz. Azert a technologiat is meg kell fizetni. Plusz a markat, na meg a szar forintot. Azert ennyi. Megnezed, hogy mit tud manapsag egy 14 pro, akkor valahol ertheto hogy miert kerul ennyibe.
És annak a sok embernek, aki megveszi hitelre, és törleszti a havi részleteket, annak valóban szüksége van rá?
Persze, a napi ügyeket el kell intézni, de nem árt gondolkodni, hogy mi az, ami valóban kell.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. szeptember 8., csütörtök 20:38

Sierra írta:
Halfkey írta: Én inkább a kurvára elszálló teló árakat látom mint az aránylag olcsót :D A privát telóm egy S10 plus ami tökéletesen ment csak a képernyője eltört. Szétnéztem mennyiért kapnék egy új ugyanolyat, és ilyen 250es ajánlatok vannak emagon, talán 170et mintha láttam volna valahol - újkorában fizettem érte 280at, bejelentése után nem sokkal… Inkább megjavíttattam a képernyőjét 80-ért.
Folyamatosan dragulnak ezek is. Sot ha azt nezzuk, hogy 8-10 eve barmelyik csucsmobil kezdo ara ilyen 220-250 kozott volt… :D de azota azert sokat fejlodott a mobilipar is.
Realista24 írta: Melyik alma 190ezer? Lassan a kilos a sparban maximum.
Az iPhone SE.
8-10? 3 eve vettem a p30 promat vmi 250 korul. Es az csucstelefon volt.

zsuninnyo

HozzászólásSzerző: zsuninnyo » 2022. szeptember 8., csütörtök 20:32

cart írta: Amit leirtal annak akkor van ertelme ha a hitelbe beforgatott havi 20 ezer forintodat be tudod ugy fektetni egy osszegben, hogy komoly pluszban jossz ki utana 1 ev alatt. ilyet max a kaszinoban tudsz csinalni ennyi penzbol, tehat ez papiron jol nez ki esetleg, gyakorlatban nem sok ertelme van ilyen osszegeknel. Mas lenne ha peldaul lakashitelt irnal, ott meg lenne is ertelme tobb 10 millios nagysagrandnel.
Direkt nem lakashitelt irtam, hanem kisebbet, dehat neked a par tizezer forint nem szamit, akkora luxusban elsz.
Egyebkent a logikad szerint, a vilagon senki sem el luxusban de megis mindenki luxusban el 1 embert kiveve

Sierra

HozzászólásSzerző: Sierra » 2022. szeptember 8., csütörtök 20:30

Halfkey írta: Én inkább a kurvára elszálló teló árakat látom mint az aránylag olcsót :D A privát telóm egy S10 plus ami tökéletesen ment csak a képernyője eltört. Szétnéztem mennyiért kapnék egy új ugyanolyat, és ilyen 250es ajánlatok vannak emagon, talán 170et mintha láttam volna valahol - újkorában fizettem érte 280at, bejelentése után nem sokkal… Inkább megjavíttattam a képernyőjét 80-ért.
Folyamatosan dragulnak ezek is. Sot ha azt nezzuk, hogy 8-10 eve barmelyik csucsmobil kezdo ara ilyen 220-250 kozott volt… :D de azota azert sokat fejlodott a mobilipar is.
Realista24 írta: Melyik alma 190ezer? Lassan a kilos a sparban maximum.
Az iPhone SE.

Vissza: