zsuninnyo írta:A Tesla nem piacvezeto es mar nem is lesz soha
2021-ben (és eddig 2022-ben is) ők adták el a legtöbb elektromos autót, többet, mint az egész Volkswagen group együtt. Ezek tények, mindegy ki mit gondol róluk. Nem tudom mi a piacvezető definíciója de szerintem ezzel elég közel vannak hozzá. Az Egyesült Államokban pedig (ami kimondva, vagy kimondatlanul de a fő piacuk) több elektromos autót adtak el, mint az összes többi autógyár együtt 2021-ben. Ehhez jön hozzá amit Halfkey is írt, hogy a világ legértékesebb autógyártó cége jelenleg, nem kevéssel mások előtt. Az is tény, hogy nem a legjobb anyagokból dolgoznak és a belső teret is bőven lehet kritizálni, de attól még egyértelműen a mezőny előtt vannak elektromos autózásban.
h3x0r írta:
Hogy onvezetesben mindenki elott jar a Tesla? A Mercedes EQC-rol ugrik be, hogy nagyon dicsertek az onvezeto reszet. Egy idoben volt egy angol srac, aki model 3-assal ment minden fele. Amig jo az ut, rendesen ki van tablazva, fel van festve minden, addig nincs is gond. Viszont ahogy jon peldaul egy lekanyarodo sav, ahol pont megszunik a festes, te nyugodtan mennel tovabb, de az onvezeto vagy bepanikol es gyorsan szol, hogy vedd at vagy elkezd lekanyarodni.
Önvezetésben fényévekkel jár az európai autógyártók előtt a Tesla. Tesla mindig is lidar nélkül akarta csinálni az egész önvezetést, lényegében csak videókból. Egyértelműen ez a jövő, nem kell drága lidart felrakni az autó tetejére, radarra kb. már most sincs szükség. Így az egész azon múlik, hogy a neurális hálójuk mennyire jó és mennyi adatuk van hozzá. Sokkal régebb óta gyűjtik az adatokat és fejlesztik a mesterséges intelligencia algoritmusaikait, mint mások így nem meglepő, hogy ők járnak a legelőrébb. (Mivel szinte az összes top gépi tanulással/mesterséges intelligenciával foglalkozó cég USA-ban van, így én nem látom, hogy az európaiak hatalmas nagyot ugranának előre a közeljövőben.) Nyilván megtörténik, hogy ha nincs felfestve az út meg hasonlók akkor nem működik 100%-osan még. Ez ugyanúgy megtörténik a Mercedes-szel meg BMW-vel is, csak azokkal még nem mentek eleget önvezető üzemmódban, hogy ezekből hír is legyen.
Mellesleg a Tesla mesterséges intelligencia csoport vezetője egy szlovák tag, Andrej Karpathy. Akit érdekel a téma keressen rá, van pár jó videója amiben elmagyarázza nagyvonalakban, hogy hogyan működik az önvezető algoritmusuk.