Halfkey írta:
Abból a szempontból tartom jobbnak, ha egy cég magánkézben van mintha államin, mert nem fogja az államot csődbe vinni, ha nem termel profitot (bár elvileg az USA meg az EU is az összes pénzét beleölheti.
Nyilvánvalóan én is így gondolom, de most te arról beszélsz hogy ennek a szektornak most jól megy, nem arról hogy csõdbe megy.
Szerintem ha egy piaci cég keres rajta, az jobban visszajut az emberekhez mintha egy állami cég.
Ez pedig ilyen formában egész egyszerūen nem igaz. Az állam többet forgat vissza mint a magánember tulajdonos, és kevesebb adót kell beszednie. Az állami tulajdon tipikus problémája a kevesebb ösztönzõ a hatékonyságra, vagyos hogy tipikusan kevésbé hasítanak mint a piaciak, nem az hogy a piaci szféra többet adna a köznek egységnyi bevételbõl.
Az a helyzetfelvetés amit hoztál - most hasít a hadipar - ezt kiküszöböli, illetve ezek olyan kiadások amit más esetben az orosz államnak egy háború alatt ki kellene fizetnie valami magáncégnek - amihez adókat kéne behajtania. Szóval ebben a helyzetben az mindenképp inkább elõny, hogy ott a kezükben van a dolog, itt meg nem (már ha így van, a privatizáció mértékérõl nekem nincs információm, ezt te hoztad fel).
Először is köszönöm az eszmecserét, jól esik értelmesen beszélgetni a gazdasági részéröl, még ha lassan ki is fogyok az érvekböl.
Ha tényleg a kezükben van a hadiipar - azt tudom, hogy az exportért egy állami cég felel, 2018 ban 18$ millárd értékben exportáltak, illetve az egyik legnagyobb vállalat a Rostec (állami), ami közel 700 céget birtokol) (google, és wiki), akkor termelési szempontból az biztos előny, nem is vitatom. Amit másképp látok, hogy ez hogyan hat ki a gazdaság többi részére, illetve, hogy kinek van belőle nyeresége - az is igaz, hogy ez egy speciális eset.
Még megpróbáltam egy pillantást vetni a tözsdére (Már amennyiben a tözsdét alapul lehet venni egy ágazat értékeléséhez)
Ha a hadiipar állami kézben van akkor amit maguknak termelnek azon nem is akarnak keresni. Ez esetben gondolom tözsdén sincsenek - hirtelen nem is találtam orosz céget a tőzsdén, így nehéz látni, hogy mennyire erösödött ott az ágazat. Pl a német Rheinmetall részvénye február óta 110%ot nött - ezáltal bizonyos emberek pénzárcáját erösen vastagítva. Hogy ebböl a kisemberhez mi jut el megint másik kérdés.
Részemröl mára ennyi, lejárt a munkaidö, most megyek focizni, utána ennél vidámabb témákkal szeretnék foglalkozni
A Futball mindenké. A pénz viszont, csak a kiválasztott keveseké, és mindent meg is tesznek, hogy ez így is maradjon.