HozzászólásSzerző: node » 2022. április 4., hétfő 13:56
Magam részéről zárszóként néhány észrevétel.
Ott voltam ellenzéki delegáltként tegnap az egyik szavazókörben, egy kb. 8000 fős településen Debrecen és Nyíregyháza között. Mivel Nyíregyházán nőttem fel, és kb 20 év fővárost és néhány hónap Németországot leszámítva itt éltem és élek, nagyjából azt kaptam, amit vártam. De azért a tapasztalat így is mellbevágó volt.
0) Az SzSzB remekül működött, nagyon flottul ment minden, mindenki normálisan és szakmaian viselkedett. (Volt olyan barátom, aki buszoztatós körzetben landolt, de nálunk tényleg nem ez volt a helyzet.)
1) A körzet választóinak korösszetétele nagyjából fordított piramisnak érződőtt, még így Covid után is, ami igencsak szedte az áldozatokat. Fontos: döntő részben "fehérekről" van szó, a népes cigánysor nem ehhez a körzethez tartozik.
2) Ha ezek az emberek jobban élnek most, mint 12 éve, az Magyarország kollektív szégyene. Ennyi rosszul öltözött, ránézésre is borzasztó egészségi állapotú emberrel egy nap leforgása alatt még nem találkoztam. Mindenkinek láttam ugye a kezét, hiszen előttem írták alá a névjegyzéket: 30-40 éves emberek keze olyan volt, mint egy 50 évesé, az arcukról nem is beszélve - a szüleim 20 évet letagadhatnának ebben a közegben. Tollat a többség láthatóan 4 évente fog a kezébe, sokan az aláírásukat betűről-betűre rajzolva írták le. A megjelenésükön, testtartásukon, arcukon rajta volt a küzdelmes élet minden nyoma. Ha nagy ritkán bejött egy-egy üdítő kivétel, róluk hamar kiderült, hogy az egyik nagycsaládos pap egyetemre járó gyerekei, vagy debreceni lakásárat megfizetni nem tudó orvos stb. És mindenki tudta (akinek segíteni kellett, mert már túl öreg volt ahhoz, hogy olvasni vagy írni tudjon), hogy hová kell tenni az x-et. Határozott elköteleződésből jöttek, nem azért, mert muszáj volt.
3) Oké, őket hívják a budai ellenzékiek "agymosottaknak". Tényleg azok, de nem csak ők tartják hatalmon a Fideszt (vagy régebben a szocikat, mellékesen). Az SzSzB tagjai között voltak hivatalnokok, óvónő, tanárnő, akikkel intelligensen el lehetett beszélgetni, és kifejezetten gördülékeny volt a közös munka. És mégis Fidesz-szavazók: mert vallásos a falu, és az egyházak ki vannak tömve, mert jól jön az SzJA-visszatérítés, és mert nem látják, hogy miért óriási probléma az, ha egy köztévében 5 percet kap 4(!) évente az ellenzék, ha kihalnak a tanárok, ha Orbán jóindulatán múlik, melyik falunak újul meg a főtere stb. A NER-rendszerbe beépült vagy hozzásimult vállalkozói réteget pedig tényleg csak az érdekli, hogy jöjjön a della.
Szóval a lényeg: a Magyar Nép nem áll készen a demokráciára, és van olyan aggodalmam, hogy soha nem is fog. Sokkal-sokkal közelebb állunk néplélek terén a balkánhoz és például a lesajnált ukránokhoz, mint Nyugat-Európához (ennek egyébként vannak pozitívumai is, nem vagyok Ny-Európa fan).