(a mostani temahoz kepest kicsit off, de ha mar begepeltem..haszi írta: Kérdem én, ha annyira kolbászból lenne a kerítés Romániában, akkor miért dönt rengeteg frissen végzett erdélyi magyar egyetemista amellett, hogy Magyarországon telepedik le és ott kezdi el a szakmai karrierjét?

Ha az ismerosi koromet nezem, a legtobben azert telepedtek le Magyarorszagon, mert nem tudnak es nem is akarnak jobban megtanulni romanul. Aki a gazdasagi szempontokat vette figyelembe, az Angliat vagy Nemetorszagot valasztotta. (nyilvan van ellenpelda is)
Egyik szulod, nagyszulod se roman, magyar kozossegben nosz fel, magyar ovodaba - iskolaba jarsz; Attol, hogy erettsegire felkeszulve megtanulsz verset elemezni meg bemagolod tizeniksz műnek a 2-3 oldalas elemzeset, meg nem fogsz tudni romanul beszelni. En is (roman nyelvu) egyetem alatt rendesen szivtam a roman nyelvvel, de ha valaki a munkaeropiacon talalkozik ezzel, mert az egyetemet is magyarul vegezte, az konnyebben mondja, hogy na jo, inkabb en huztam innen. Az angol nyelv annyival masabb, mert azt vegig idegen nyelvkent tanulod, mig ennel 5. osztalytol ugyanazt tanulod, mint a roman anyanyelvuek. (Mintha azota mar lettek volna jo iranyu valtoztatasok, vagy inkabb csak beszeltek rola es tervezik? nem tudom, annyira nem kovettem ezeket a hireket)