HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. március 17., csütörtök 12:07
A nálunk elérhető piaci gyerekmegoldások elég szánalmasak: nincs olyan konstrukció amiről valami alapkezelő ne húzna le hatalmas sápot. Eleve nevetséges hogy az egyik legnagyobb selling point az, hogy ‘be kell fizetni, ezért megtakarítási szigorra kötelez’. Kösz, ehhez nem kelletek, tudok magamtól is szigorú lenni és fix összeget minden hónapban félrerakni. Szóval ezek miatt gyerekeknek én:
1) babakötvényt veszek, az nyilván inflációs környezetben most eleve kiemelkedően jó dolog, az árnyoldal hogy azért 18 évre szinte biztosan lehetne jobb is egy részvény alapú megtakarítás.
2) nem a gyerek nevén futtatom a hosszú távú megtakarítást, hanem sajáton (tbsz, fintech, kripto, akármi).
Nagyon szeretném és sok gazdasági értelme lenne a másodikhoz valamilyen kedvezménynek ha gyerek számára csinálod, de az állam érdeke hogy az 1)esbe tolj mindent, ezért sok jóra nem számítok.
De ha valaki talált jót, ossza meg mindenképp, én pár idióta teljesen képzetlen és tudatlan, egy kalkulátor felett csücsülő ‘pénzügyi tanácsadó’ után ezt a vonalat már beszélgetés szintjéig sem erőltetem. Arról nem is beszélve hogy utána órák míg kihámozod az ajánlat apró betűiből a pontos feltételeket.