Az olvasást én is ajánlom figyelmedbe. Szarkazmus helyett akkor nekifutok mégegyszer (mert nem hiszem hogy visszaolvasnád)Halfkey írta:Igen, kettőnk közül egyértelműen én nem értem amiről beszélek. Sajnálom hogy nem ütötte meg a mércédet a magyarázatom, a védekezés helyett olvasd újra az elmúlt két posztom és tudatosítsd magadban hogy nem folyok bele abba, hogy ez jó-e vagy rossz-e (ezt lehet oldalállás alapján megítélni ki ki maga elvei szerint), én csak leírom hogyan működik az inflációs adatok számítása.Professore írta:
Mit nem értesz? A portfólió se jó már? Ha nem lenne X intézkedés akkor magasabb lenne az infláció... akkor az X intézkedés fékezi az infláció alakulását mert lassubb lesz az emelkedés.
Az egész onnan indult hogy az üzemanyagár stopnak van-e hatása az infláció alakulására. Én azt mondtam hogy valószínűleg igen mert lassítja, fékezi. Egy szóval sem mondtam hogy ez jó intézkedés vagy sem mert ahhoz még idő kell. Belinkeltem egy cikket ahol ezt is elemzik. Te leírtad hogyan számítják az inflációt ezzel semmi bajom. Majd azt mondtad hogy nem fékezi az üzemanyagár stop az inflációt. Ezzel nem értek egyet. Szállítás költsége ami nagymértékben függ az üzemanyag áraktól nagyon sok termék és szolgáltatás fogyasztói árában megjelenik, olyanokéban is amelyek benne vannak a termék kosárban. Tehát ha drágul a nafta drágul nagyon sok minden ami pörgeti az inflációt. Ha mesterségesen alacsonyabban tartják a nafta árát akkor a szállítási költségeket ez nem dobja meg (más ettől még felléphet pl. konténer hiány stb.). Ettől még más faktorok okozhatnak drágulást, de ha magas lenne a nafta ára, akkor az árak még magasabbak lennének.