OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
sámat

Re: OFF

HozzászólásSzerző: sámat » 2022. február 4., péntek 5:50

kiserik írta:
sámat írta:
Mert milyen szempontokat kellene figyelembe venni egy nagygazdának?

Nem csinálsz semmi mással olyan terméshozamot, mint műtrágyával, hiába a sok okosság, nem lehet. Ezt nem én mondom, hanem fater, aki 40+ éve a szakmában dolgozik, 28 éve nyereséges céget vezetve egyedül, 22 családot jól tartva egy 3 h-ás lokációban.
Csak azért válaszolok, mert van köze a politikához. Általában a több 1000/ több 10000 ha-os nagygazda az idézőjeles nagygazda. Főként pénzemberek és politikus ezek. Őket nem érdekli a szakma, a természet meg semmi, csak a profit. Itt kezdődik a hehe által felvetett baromi nagy probléma, miszerint az ország remek adottságai mellett is csak a repce termesztés van mindenhol. Sajnos a politika lehetővé tette, hogy ezek a ""nagygazdák"" felvásárolhassák az országot (többnyire nem piaci alapon és nem is mindig legálisan, sőt). Innentől az önellátás, az olcsó hazai mg termék csak egy lázálom, pedig alkalmas lenne rá az országunk.

Műtrágya: tisztelem, becsülöm az idős kollégákat. A hazai mezőgazdaságra nagyon jellemő a hagyományok követése. A bevált módszeren nem szeretnek változtatni (ilyen például a szántás is). A műtrágya szeretete az átkosban született. Akkor, ha kellett egy területre 2q/ha, akkor tettek 5-öt. Persze jöttek a termésátlagok, virágzott a TSZ, fél magyarország pedig nitrátérzékeny lett. Lassan fel kellene fogni, hogy egy Földünk van. A műtrágya nem csodaszer, hanem egy MŰ szar. A növényeknek nem mű dolgokra van szükségük, hanem tápanyagokra. Ha ezt megkapják, akkor nőnek, teremnek. Teljesen mindegy, hogy mű vagy szervestrágya, ha az a hatóanyag mennyiség ki van juttatva amire a növénynek szüksége van, akkor az ugyan úgy fog nőni. A különbség csak annyi, hogy a szerves trágya sokkal hasznosabb hosszú távon (talajszerkezet, talajélet, stb).
Mindkét részében van általánosítás és ferdítés. Ha vesszük pl a bonafarm 35 ezer, vagy a gázszerelő 40 ezer hektárját, szerintem elmondható, hogy nem hülyéket alkalmaznak, inkább komoly szakembereket, akik haladnak a korral. Ugyanezt tudom elmondani ismerősi körben ott, ahol 1000-1500 hektárokon gazdálkodnak. Imádják a földet, fenntarthatóan gazdálkodnak, nem céljuk kivégezni a megélhetésüket. Szerintem sok esetben a kisebb gazdák verik tönkre a földet, a klasszikus parasztok, nekik nincs forrásuk jó minőségi input anyagokra, nem látnak tovább az év végéig és sokkal inkább le vannak ragadva, mint a nagyüzemek szakemberei, jól van az úgy…a túlélésre küzdenek, ennek egyik eszköze, egyben elszenvedője a föld. Azt meg ne várjuk gazdáktól, hogy mentsék meg a földet, nem baj, ha veszteségesek vagy nem tudnak megélni :) erre azt mondom, hogy csesszék meg a fuvarozócégek meg a repülőgép társaságok, hiszen levegőnk csak egy van, szállítsanak lovas kocsival, lehetőleg földes úton.

A föld kinyírásában, szerves trágya, műtrágya kérdésben egyetértek, nem kérdés, viszont….
Sajnos a hagyományos tartású állattenyésztés visszaesése következtében egyre kevesebb a növénytermesztésben használható jó minőségű szerves trágya és egyre rosszabb a helyzet. További nagy előnye a műtrágyának, hogy könnyebben kezelhető, azaz tárolható, szállítható. Kijuttatása is egyszerűbb, olcsóbb, adagolása is pontosabban lehetséges, mint az állati eredetű trágyáknak, 10 ezer hektáron, nagyüzemi rendszerben egyszerűen nem tudod megcsinálni a szerves trágyázást (50 hektáron meg a fóliasátorban persze), nem mondom, h fizikai képtelenség, de nehéz és nem költséghatékony.

Faterék a legújabb Damannal, kombájnnal, stb. dolgoznak, elsők között vezették be a precíziós mezőgazdaságot, vagyis a föld minden négyzetcentiméterére pontosan annyi műtrágya, vegyszer jut, amennyire szüksége van, vetésforgózik, pihentet, tavaly óta próbálgatják a drónos vegyszerezést, fiatal munkatársakkal veszi körül magát, haladnak a technológiával, 40 éve stabilan hozza a termésátlagot ugyanazon a földön, finoman szólva sem lehet azt mondani rá, h leragadt 89-ben. Ha újra születek, szívesen lennék nála föld. Kismillió csodaszert, természetes alapú készítményt kipróbált már, rengeteg mintaterületen, rengeteg évben….sajnos a közelébe sincsenek a műtrágyának, nem lehet helyettesíteni azt a sz.rt. Lehet, h én vagyok önfejű, de ha ő azt mondja, h kell a műtrágya, akkor én neki hiszek.

halamadrid
Kedvenc játékosaid: C. Ronaldo, Modrić, Asensio, Ramos, Casemiro, Marcelo, Håland, Fede
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: halamadrid » 2022. február 3., csütörtök 21:24

Kedves gutihaz14. Az hogy történt, hogy 13-ban hoztad létre a fiókot és csak most kommenteltél először? :lol:
(bármilyen rosszindulat nélkül)
Ceballos: “When I saw all those players — Karim, Carvajal, Modric… — playing cards just a few hours before the game I thought ‘wow, well, there’s calmness anyway’. I couldn’t even sleep.”
:salute:

El Sie7e
Kedvenc játékosaid: Raúl

HozzászólásSzerző: El Sie7e » 2022. február 3., csütörtök 19:52

Halfkey írta:
Süti írta: Látom magam előtt ahogy R24jr. bannolja hehejr.-t mert az elküldi a picsába Viniciust a csapat padjáról, hogy egy normális technikás gyors brazil csatárt nem tud betenni a csapatba. :lol:

Mi meg baszatjuk közben a nosztalgia topikban hogy de jó is volt mikor még Modricék kergették a labdát. :x
Viccelsz? Fordulnak a szerepek, hehe jr lesz a vaskezű admin, aki az apját is bannolja :D
na jóóó...de....milyen dezodort fognak használni?! :hmmm:
“Mindig emlékezz rá; a Real Madrid azért harcol, hogy megvédje a dicsőségét, a többi csapat pedig azért harcol, hogy felérjen a Real Madrid szintjére. Ez az igazság.”
egy 64 éves Real Madrid drukker

sebydani
Kedvenc játékosaid: Raúl, Zidane, Modric, Bellingham
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Eagles

HozzászólásSzerző: sebydani » 2022. február 2., szerda 20:52

Pipita írta:
M1Ö írta: Az az Agymenők rész jutott a sztoriról eszembe, amikor Shaldon harci struccát ellopták a World of Warcraftba... :lol: Hát, 2022-re megelevenedett a cyber bűnözés. :kivagyhe: :lol:
Engem múltkor lelőttek a rendőrök GTA-ban, oszlassuk fel a világ összes rendőrségét.

Mondjuk néger volt a karakter szóval mindegy. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ezt mondjuk pont tőled fura hallani, vártam volna egy Justice for Franklin pólót :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
"A Barcelona történelme, amely az elmúlt 10 évből áll, soha nem lesz egyenlő a Real Madridéval.”- Álvaro Arbeloa

h3x0r

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2022. február 2., szerda 20:23

Pipita írta:
M1Ö írta: Az az Agymenők rész jutott a sztoriról eszembe, amikor Shaldon harci struccát ellopták a World of Warcraftba... :lol: Hát, 2022-re megelevenedett a cyber bűnözés. :kivagyhe: :lol:
Engem múltkor lelőttek a rendőrök GTA-ban, oszlassuk fel a világ összes rendőrségét.

Akkor viszont mehetsz legalisan uzleteket fosztogatni :mrgreen:

Pipita
Kedvenc játékosaid: Ronaldo, Zidane, Guti, Iker, Higuaín, Marcelo, Bale
Kedvenc csapatod: Real, Leeds

HozzászólásSzerző: Pipita » 2022. február 2., szerda 18:34

M1Ö
Kedvenc játékosaid: Zidane; Modric, Isco, Ramos; Nagy Ádám; Özil, Xabi

HozzászólásSzerző: M1Ö » 2022. február 2., szerda 17:48

Az az Agymenők rész jutott a sztoriról eszembe, amikor Shaldon harci struccát ellopták a World of Warcraftba... :lol: Hát, 2022-re megelevenedett a cyber bűnözés. :kivagyhe: :lol:
De Gea - Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo - Modric, Kroos, Verratti - Isco - Benzema, Agüero

Pipita
Kedvenc játékosaid: Ronaldo, Zidane, Guti, Iker, Higuaín, Marcelo, Bale
Kedvenc csapatod: Real, Leeds

HozzászólásSzerző: Pipita » 2022. február 2., szerda 15:16

sebydani írta:
Csoportos erőszak áldozatává vált a metaverzum nevű digitális világban a felület egyik korai felhasználója – jelentette a Vice. Az eset még tavaly decemberben történt, de csak most került nyilvánosságra egy blogposzt által.

Az áldozat, Nina Jane Patel, egy 43 éves londoni családanya ebben arról vallott, hogy egy perc sem telt el a belépést követően, három-négy férfi, illetve azok avatárja zaklatni kezdte. Először verbálisan inzultálták őt, majd csoportosan „megerőszakolták”. Az áldozat állította, az ismeretlenek eközben fotókat készítettek. Amikor pedig szabadulni próbált, az ismeretlenek utána kiáltottak, hogy „ne mondd, hogy nem élvezted”.
Nem akarom elbagatellizálni a sztorit de ugye jól értem, hogy szétklikkelték az avatarját tehát ergo erőszak áldozata lett? Vagy valamit nem fogtam fel a sztoribol?
Nincs mit elbagatellizálni, csak ki kell röhögni az ilyet. Nevetséges. :lol: De igen egyébként, ez történt. A 444-es lány egyébként áldozathibáztatásról írt, amikor a meta elnöke azt mondta, hogy be lehet állítani hogy ne közelíthessék meg az avatarodat.

Beteg egy világot élünk. :lol:

sebydani

HozzászólásSzerző: sebydani » 2022. február 2., szerda 12:05

Marky írta:Hircsarda?
HVG-n olvastam.
"A Barcelona történelme, amely az elmúlt 10 évből áll, soha nem lesz egyenlő a Real Madridéval.”- Álvaro Arbeloa

Marky
Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
Kedvenc csapatod: csakamadrid.

HozzászólásSzerző: Marky » 2022. február 2., szerda 12:04

Hircsarda?

sebydani

HozzászólásSzerző: sebydani » 2022. február 2., szerda 11:47

Csoportos erőszak áldozatává vált a metaverzum nevű digitális világban a felület egyik korai felhasználója – jelentette a Vice. Az eset még tavaly decemberben történt, de csak most került nyilvánosságra egy blogposzt által.

Az áldozat, Nina Jane Patel, egy 43 éves londoni családanya ebben arról vallott, hogy egy perc sem telt el a belépést követően, három-négy férfi, illetve azok avatárja zaklatni kezdte. Először verbálisan inzultálták őt, majd csoportosan „megerőszakolták”. Az áldozat állította, az ismeretlenek eközben fotókat készítettek. Amikor pedig szabadulni próbált, az ismeretlenek utána kiáltottak, hogy „ne mondd, hogy nem élvezted”.
Nem akarom elbagatellizálni a sztorit de ugye jól értem, hogy szétklikkelték az avatarját tehát ergo erőszak áldozata lett? Vagy valamit nem fogtam fel a sztoribol?

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. február 2., szerda 11:08

csababarca írta: Tehát ha a garázs egybe van építve a házzal, értsd része, akkor pl a zöldhitel is ugrik?
Nekem nem mondott ilyet a bank, amikor voltam bent alaprajzzal.
Nem ugrik, csak azzal a feltétellel a bank nem hitelezi a garázst mint a házat. Ebben ott nincs semmi gond, mert azt mondod hogy azt építed a saját önrészből, és a hitelből veszed a házat. Érted, ha 20 millió lenne a hitelönrész és 40 millió a hitel, akkor azt mondod 15 millió az önrész, 40 a hitel, az 5öt meg teljes egészében te fizetted a garázsra.

Itt lett vele csak gond, hogy adózni kell utána. Meg persze más ÁFA is volt, ahogy írja tibi is. Érdemes papíron minél olcsóbb értéken benevezni :)

tibi18
Kedvenc játékosaid: Ronaldo, Benzema, Varane, Modric, Kroos
Kedvenc csapatod: Real Madrid C.F.

HozzászólásSzerző: tibi18 » 2022. február 2., szerda 10:13

___Samy___ írta:
Halfkey írta: Volt itt szó garázsvásárlásról mint befektetés.

Hát, én családi házat vettem, de a garázs külön kellett hogy feltüntetve legyen a hitel miatt. Most kaptam a NAV-tól szerelmes levelet, a garázs értékének 4%-át adózhatom be a picsába.

Hát, ilyen illetékköltséggel ezt még kevésbé ajánlom mint eddig.
Ha egybe van epitve a hazzal, akkor miert kellett kulon feltuntetni?
Mert nem a lakóingatlan része. Akkor sem, ha egybeépült vele. Ilyen a lakásban lévő üzlethelyiség, műhely is stb. Arra is kell figyelni, hogy az 5%-os Áfa kulcs sem alkalmazható, a garázs az 27%-os áfakulcson megy sajnos, ha egybeépült az ingatlannal, ha nem.

Dupla D
Kedvenc játékosaid: Guti, Carvajal

HozzászólásSzerző: Dupla D » 2022. február 2., szerda 10:01

Matrac kérdés a Madridom népéhez.
Szeretnénk venni egy keményebb matracot. Én allergiás vagyok a poratkára, így azt olvastam, hogy célszerű minél kevésbé levegősebb matracot venni, viszont rugalmatlan ágyrácsunk van, amit nem tudunk lecserélni. Erre viszont csak a rugalmas matracot ajánlották a boltban (mert a hideghab 2 év után kigödrösödik, hanem rugalmas az alátámasztása).

Kérdés, hogy rugóssal allergiásként van valakinek tapasztalata? Illetve milyen matracboltot ajánlotok és mit kerüljek el?

Arra is gondoltam, hogy a régire rárakom az új matracot és akkor talán már nem lesz annyira rugalmatlan neki, hogy egy hideghab matracot ne bírjon ki.
"Louie, I think this is a beginning of beautiful friendship" - Garga Pitic.

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2022. február 2., szerda 9:20

Tehát ha a garázs egybe van építve a házzal, értsd része, akkor pl a zöldhitel is ugrik?
Nekem nem mondott ilyet a bank, amikor voltam bent alaprajzzal.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. február 2., szerda 8:44

___Samy___ írta:

Hát, én családi házat vettem, de a garázs külön kellett hogy feltüntetve legyen a hitel miatt. Most kaptam a NAV-tól szerelmes levelet, a garázs értékének 4%-át adózhatom be a picsába.

Nem lehet rá CSOKot és minősített fogyasztóbarát lakáshitelt felvenni, az értékbecslő lelövi.

Süti

HozzászólásSzerző: Süti » 2022. február 2., szerda 8:21

___Samy___ írta:
Hogy külön tudd adóztatni. :loveyou:
Legends Never Die.

...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic... :sziv:

Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.

___Samy___

HozzászólásSzerző: ___Samy___ » 2022. február 2., szerda 8:15

"We will not fight for one decade, when Madrid is the best club of the last century and the best club in history, also the best in the last decade and is the best because we never do something like that, not appreciate someone success"

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. február 1., kedd 23:31

Nekem is egybe van építve, gyakorlatilag egy plusz szoba garázsajtóval - csak nekem 6 milliónak kellett a 4%-át fizetnem :D

sámat

HozzászólásSzerző: sámat » 2022. február 1., kedd 22:22

Figyelj: ingatlan eladás 60 millióért, utána ingatlan vétel 55 millióért készpénzzel, elvileg csere pótlással illetékmentes. Jön a levél a NAV-tól, hogy kijönnek megnézni a házat, oké sima. Garázs hozzáépítve(!) a házhoz, elméletben és gyakorlatban is a tartozéka. Aztán jön a következő levél, hogy a házat 53 millióra becsülték, a garázst meg 2 millióra. Mivel csak egy ingatlant tehetsz be az eladott ingatlan mögé, így - két vásárolt ingatlan révén - a garázs után bekérik a 4% illetéket :lol: te pedig csak állsz és nézel…de aztán megnyugszol, mert arra gondolsz, hogy az ország előre megy, nem hátra.

Aztán örülsz, hogy nem fordítva csinálták B-)

Vissza: