Mindkét részében van általánosítás és ferdítés. Ha vesszük pl a bonafarm 35 ezer, vagy a gázszerelő 40 ezer hektárját, szerintem elmondható, hogy nem hülyéket alkalmaznak, inkább komoly szakembereket, akik haladnak a korral. Ugyanezt tudom elmondani ismerősi körben ott, ahol 1000-1500 hektárokon gazdálkodnak. Imádják a földet, fenntarthatóan gazdálkodnak, nem céljuk kivégezni a megélhetésüket. Szerintem sok esetben a kisebb gazdák verik tönkre a földet, a klasszikus parasztok, nekik nincs forrásuk jó minőségi input anyagokra, nem látnak tovább az év végéig és sokkal inkább le vannak ragadva, mint a nagyüzemek szakemberei, jól van az úgy…a túlélésre küzdenek, ennek egyik eszköze, egyben elszenvedője a föld. Azt meg ne várjuk gazdáktól, hogy mentsék meg a földet, nem baj, ha veszteségesek vagy nem tudnak megélnikiserik írta:Csak azért válaszolok, mert van köze a politikához. Általában a több 1000/ több 10000 ha-os nagygazda az idézőjeles nagygazda. Főként pénzemberek és politikus ezek. Őket nem érdekli a szakma, a természet meg semmi, csak a profit. Itt kezdődik a hehe által felvetett baromi nagy probléma, miszerint az ország remek adottságai mellett is csak a repce termesztés van mindenhol. Sajnos a politika lehetővé tette, hogy ezek a ""nagygazdák"" felvásárolhassák az országot (többnyire nem piaci alapon és nem is mindig legálisan, sőt). Innentől az önellátás, az olcsó hazai mg termék csak egy lázálom, pedig alkalmas lenne rá az országunk.sámat írta:
Mert milyen szempontokat kellene figyelembe venni egy nagygazdának?
Nem csinálsz semmi mással olyan terméshozamot, mint műtrágyával, hiába a sok okosság, nem lehet. Ezt nem én mondom, hanem fater, aki 40+ éve a szakmában dolgozik, 28 éve nyereséges céget vezetve egyedül, 22 családot jól tartva egy 3 h-ás lokációban.
Műtrágya: tisztelem, becsülöm az idős kollégákat. A hazai mezőgazdaságra nagyon jellemő a hagyományok követése. A bevált módszeren nem szeretnek változtatni (ilyen például a szántás is). A műtrágya szeretete az átkosban született. Akkor, ha kellett egy területre 2q/ha, akkor tettek 5-öt. Persze jöttek a termésátlagok, virágzott a TSZ, fél magyarország pedig nitrátérzékeny lett. Lassan fel kellene fogni, hogy egy Földünk van. A műtrágya nem csodaszer, hanem egy MŰ szar. A növényeknek nem mű dolgokra van szükségük, hanem tápanyagokra. Ha ezt megkapják, akkor nőnek, teremnek. Teljesen mindegy, hogy mű vagy szervestrágya, ha az a hatóanyag mennyiség ki van juttatva amire a növénynek szüksége van, akkor az ugyan úgy fog nőni. A különbség csak annyi, hogy a szerves trágya sokkal hasznosabb hosszú távon (talajszerkezet, talajélet, stb).

A föld kinyírásában, szerves trágya, műtrágya kérdésben egyetértek, nem kérdés, viszont….
Sajnos a hagyományos tartású állattenyésztés visszaesése következtében egyre kevesebb a növénytermesztésben használható jó minőségű szerves trágya és egyre rosszabb a helyzet. További nagy előnye a műtrágyának, hogy könnyebben kezelhető, azaz tárolható, szállítható. Kijuttatása is egyszerűbb, olcsóbb, adagolása is pontosabban lehetséges, mint az állati eredetű trágyáknak, 10 ezer hektáron, nagyüzemi rendszerben egyszerűen nem tudod megcsinálni a szerves trágyázást (50 hektáron meg a fóliasátorban persze), nem mondom, h fizikai képtelenség, de nehéz és nem költséghatékony.
Faterék a legújabb Damannal, kombájnnal, stb. dolgoznak, elsők között vezették be a precíziós mezőgazdaságot, vagyis a föld minden négyzetcentiméterére pontosan annyi műtrágya, vegyszer jut, amennyire szüksége van, vetésforgózik, pihentet, tavaly óta próbálgatják a drónos vegyszerezést, fiatal munkatársakkal veszi körül magát, haladnak a technológiával, 40 éve stabilan hozza a termésátlagot ugyanazon a földön, finoman szólva sem lehet azt mondani rá, h leragadt 89-ben. Ha újra születek, szívesen lennék nála föld. Kismillió csodaszert, természetes alapú készítményt kipróbált már, rengeteg mintaterületen, rengeteg évben….sajnos a közelébe sincsenek a műtrágyának, nem lehet helyettesíteni azt a sz.rt. Lehet, h én vagyok önfejű, de ha ő azt mondja, h kell a műtrágya, akkor én neki hiszek.