füst írta:
Szerintem több értelme lett volna a sztrájknak, ha nem a pdsz égisze alatt szerveződik a választások előtt 2 hónappal. Sajnos így megjelenik benne a pártpolitikai vonal, ami azért nem jó, mert a tanárok egy része már csak azért se vett részt ebben a sztrájkban.
Egy valamire való sztrájkot amúgy is tárgyalásnak kell megelőznie, és csak utána élni ezzel a lehetőséggel. Persze mindezt azután, hogy meg van nevezne a konkrét cél, amihez a tanárok többsége a nevét is adja. Ezután kellett volna tárgyalást kezdeményezni, majd csak mindezek után, ha nincs más eszköz, akkor sztrájkolni. Ezt a folyamatot én hiányolom, meg lett spórolva, és ebből fakadóan ez a sztájk is a semmire ellőtt puskapor volt. Pedig ez pont egy olyan ügy ami mögé szerintem könnyű társadalmi támogatottságot szerezni, mert közvetlenül vagy közvetetten a többség érintett a témában és érdekelt a jobb oktatásügyben, és ennek része a tanárok munkakörülményei.
Összefoglalva szerintem pocsék volt az időzítés, és a szervezés is rossz kezekben volt. De a résztvevők majd eldöntik hogy volt-e ennek így értelme.
Minek az égisze alatt szerveződne egy sztrájk, ha nem a szakszervezet alatt?
A tárgyalások tavasz óta húzódnak, akkor a covidra hivatkozva napolták el. Ősszel meg a kormány/minisztérium olyan piti dolgokkal akadályozta a tárgyalásokat, hogy nem kompetens személyeket küldtek tárgyalni pl.
Jól leírtad a sztrájk menetét, pont ez történt tavasszal (amik elmaradtak), szeptember vége óta viszont mentek a tárgyalások, decemberig, sőt még januárban is volt valami tárgyalásféle. Pont így történt, ahogy leírtad.
Társadalmi támogatottságot nem fogsz tudni szerezni, amikor olyan kommentek érkeztek a sztrájk hírére, hogy ócska kommunisták vagyunk, meg mit sírunk, stb. A pártpolitikai vonal meg a pártok felelőssége, a pdsz többször kérte a pártokat, hogy maradjanak távol ettől, mert nyilván ez volt a kormány előre megfogalmazott narratívája.
De a lényeg: ezt megelőzte egy többkörös tárgyalássorozat, aminek a legelején már leszögezte a PDSZ és a PSZ hogy mit akarnak/akarunk. A minisztérium meg időhúzásra rendezkedett be.
Ezt nem én találtam ki, nézd meg mikor indultak a tárgyalások.
Hogy volt-e értelme?
Igen, volt. Mert tükörbe tudok nézni, anélkül, hogy telibe köpném a tükröt.
AKik megfutamodtak, mert beijedtek a "következményekről", őket csak sajnálni tudom.