Én nem vagyok szkeptikus, tartok is bitcoint a portfólióm kis százalékában. Az emberi természetet ki lehet használni és lehet vele keresni. Csak nem vagyok belehülyülve valamibe annyira, hogy ilyeneket gondoljak valakiről csak azért mert rávilágit, hogy egy pénzügyi eszköz mögött nincs fundamentum.
Tipikusan az az ember vagy, aki tud a dologról, valamennyire olvas is róla, de azért nem követi rendszeren a témát és elutasító vele, mert új és mert hát digitális, nem megfogható a dolog.
Attól hogy tartom és hiszek az áremelkedésében, még fel tudom fogni hogy a cryptokat az emberek hite tartja.
De ha már érvelsz amúgy, csináld legalább rendesen. A bitcoin limitált és véges, a kereslet/kínálat mellett ez az ami az árfolyamára hatással van, és nem az hogy decentralizáció és blockchain. Akkor is ez a technológia volt mikor lófaszt nem ért a dolog. Ha most a bitcoinról mint befektetésről beszélünk (én ezt teszem), akkor ez nem változott, tehát nyilván nem ezért ér már 13,5 milliót. Az ér 13,5 milliót, hogy mindenki látja hogy emelkedik, és akar belőle szerezni, aztán nem akarja eladni, mert mindenki nézni akarja hogy még emelkedik. Ez a befektetés emberi pszichológia és pénzéhesség kihasználása, nem a mögötte lévő dolgok megtérülése - mert nincs mögötte semmi ami a háttérben neked dolgozik és jövőbeli értéket teremt.
Megpróbálom még egyszer utoljára kifejteni a ‘nincs möötte semmit’ mert szerintem ez akadt be több embernél, pedig ez nem kritika hanem ténymegállapítás. Ha veszel egy részvényt, abban hiszel, hogy vállalat a következő években növeli a profitját (már beépült piaci várakozásokon felül), vagy a jelenlegi szint mellett szép osztalékot nyújt. Ott van mögötte egy teljes cég, annak az éves jelentése részletezi a pontos értékeket amiben te ezzel 0,000000000001% tulajdont szereztél. Bitcoin esetén nincs ilyen mögöttes érték, nem szerzel a tulajdonjoggal semmit.
Ettől egy cég (attól függően melyik) még egyébként lehet akár a bitcoinnál is rizikósabb. De a megállapításon (ami nem egyébként nem az én saját éleslátásom amivel vagizom, hanem pénzpiaci alapvetés) nem változtat. Amögött van ‘valami’ (ami lehet szar is), emögött meg nincs. Nyilván igen, a bitcoin technológia összessége az lenne ‘valami’, de te nem a bitcoin technológia szellemi szabadalmában veszel részesedést (nem is tudnál ugye), hanem csak egy coinrészletet.