füst írta:
Én ehhez már ugyan nem értek, de csodálom hogy nem veszitek számításba az egésznek az apropóját, a megugró energiaárakat, az európaii szinten elhibázott energiapolitika miatt.
Az utóbbi hónapokban megemelkedett rendesen, és erre válaszreakció ez az intézkedés.
És szerintem csak próba jelleggel, ezért is csak 6 termékről van szó a 2.4%os tej, meg sertéscomb... így pl. az 1.8as tejet meg a sertéskarajt nem érinti, szóval azért mindenkinek marad mozgástere. Szerintem ez csak egy kisérleti jelleggel kipróbált intézkedés, ami amúgy jól hangzik a fogyasztók számára és az ellenzék számára is fejvakarást okoz, hogy erre vajon hogy reagáljanak. Magyarul kampányfogásnak tartom, a fidesz úgy vélem átvette a kezdeményezést a közéleti témákat illetően. Szerintem csak akartak vakami proaktív és jól csengő témát.És ez mar abszolút csak az én koncepcióm, hogy azért teszi mindezt, hogy kihasználja az ellenzék gyengéjét, mégpedig azt, hogy nem is olyan könnyű egyszerre és gyorsan ugyanazt reagálni. Mire a hétfejű sárkány fejei megegyeznek hogy mit válaszoljanak, addigra a fidesz már rég lapozott egyet, az ellenzékben meg valaki érdeke sérül, mert nem fog neki tetszeni az egységes válasz.
Visszatérve az élelmiszer árakra, várhatóan tavasztól mérséklődik az energiaár, mert nem kell fűteni, így csökken a fogyasztás, ezáltal ez a befagyasztós intézkedés is indokolatlanná válik. Ebből kiindulva nem számítanék a lentebb vázolt tragédia-forgatókönyvekkel, de majd meglátjuk, lehet hogy nektek lesz igazatok.
Azért, mert azt kellene megérteni, hogy az egésznek az apropója nem a megugró energiaárak, csak minimálisan.
Az egész jól körbejárható történet, hogy mik az infláció okai. Nyilván óriási mértékű most a pull inflation is, hiszen az ellátási láncok akadozása miatt az a kevés termék ami végül eljut a polcokra nagyobb vásárlóbázisra szól, mint korábban ugyanennyi termék. Másrészt borzasztó mennyiségű pénz lett borítva a gazdaságba, nullás hitelekkel, stb, (és az SZJA visszatérítés, és mostani húzások hatása még nem is érződik...) ami szintén nem meglepően csökkenti a pénzed értékét, hiszen sok van belőle. Ez nem gond, világméretű történet volt a gazdaság stimulálása, főleg a covid után, csak most már ez kezd elszabadulni.
Bár mivel igazából tájékozott és intelligens embernek tűnsz, szerintem ezzel pontosan tisztában vagy te is. (Ezért is szomorú számomra, hogy az ekkora borzasztó kapufa kontraproduktív szavazatvásárlásokat is megmagyarázod, a túloldalon meg apróságok is fő bűnnek számítanak - és nem, én se csípem őket, de nem hiszem hogy mikor pl. Gyurcsány csőd szélére vitte az országot, az volt a reakciód, hogy hát jó, de az enerigaárak miatt ez igazából nem is az ő hibája).
A legnagyobb baj pedig az, hogy az okok mellett az infláció kezelésének is megvannak a bevett szokásai. Amik alapvetően a forgalomban lévő pénzek csökkentését célozzák - megemelve az értéküket. Na, hát az árak befagyasztása, és a pénzosztogatás nem ilyenek.
És ha a választás megnyeréséért ebbe az irányba mész, a valós kezelés helyett, akkor jól be lehet szopni - lásd a már említett Törökország. A következmények egyéb részét pedig már leírták a többiek, én azért azt is kiemelném hogy te külföldi vállalatként (tudom ide ne is jöjjön külföldi vállalat) befektetnél e egy olyan országban, ahol ilyen szintű vakrepülés van gazdaságpolitikai döntések terén, ahol amint a cimbora megveszi a bankot, kötelező lesz oda utalni a pénzt, stb. bevett balkáni szokásnak számít?
Arra már ki se szeretnék térni, hogy ha azt a borzasztó sok forrást az életszínvonal valós növelésére fordították volna, nem lenne szükség ilyen intézkedésekre, hiszen a parasztnak beleférne hogy egy ideig 200 helyett 300 a kenyér.
Nem véletlenül, ilyen intézkedést eddig egyedül Szerbiában hoztak a mostani infláció alatt pedig világméretű trend. A hanyatló nyugaton sehol.