Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.

Milyen eredményre számítasz jelenleg a 26-os választásokkal kapcsolatban?

A szavazás 2025. április 25., péntek 21:43-kor befejeződött.

Fidesz 2/3-ad
8
7%
Fidesz 2/3-ad nélkül
33
31%
Tisza 2/3-ad
8
7%
Tisza 2/3-ad nélkül
59
55%

Szavazatok száma: 108

Caraway
Kedvenc csapatod: Manchester United

Re: Politika

HozzászólásSzerző: Caraway » 2022. január 13., csütörtök 19:50

csababarca írta: De tényleg mihez kell konkrétan?:D
Most a kézi eb-re mondjuk tudom, hogy kell.
De nekem mióta van ilyen kártyám még sose kérték el, se moziban, se színházban, se étteremben, soha sehol.

btw, most csináltattam új személyit, a kártyán még a régi van.
automatikusan küldenek tényleg új oltási kártyát (ügyintéző csaj ezt mondta), vagy be kell menni kormányablakba megigényelni az új személyi számmal?
Peldaul a bulikba csak ugy mehetsz. Csak a madridom nepe mar eloregedett, aztan senki nem jar ilyen helyekre. :mrgreen:

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2022. január 13., csütörtök 19:42

De tényleg mihez kell konkrétan?:D
Most a kézi eb-re mondjuk tudom, hogy kell.
De nekem mióta van ilyen kártyám még sose kérték el, se moziban, se színházban, se étteremben, soha sehol.

btw, most csináltattam új személyit, a kártyán még a régi van.
automatikusan küldenek tényleg új oltási kártyát (ügyintéző csaj ezt mondta), vagy be kell menni kormányablakba megigényelni az új személyi számmal?
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

tibi18
Kedvenc játékosaid: Ronaldo, Benzema, Varane, Modric, Kroos
Kedvenc csapatod: Real Madrid C.F.

HozzászólásSzerző: tibi18 » 2022. január 13., csütörtök 19:34

CS0ki írta:
Február 15-től változnak a védettségi igazolványra vonatkozó szabályok. Csak az minősül oltottnak, aki felvette mindhárom oltását.
Illetve aki a másodikat hát hónapon belül kapta. Azt se felejtsük el. De igazából nem nagyon számít itthon, mert szinte semmihez nem kell jelenleg.
Szinte semmihez? Bár így lenne.

El Sie7e
Kedvenc játékosaid: Raúl
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: El Sie7e » 2022. január 13., csütörtök 19:31

Puding írta:
CS0ki írta:

Illetve aki a másodikat hát hónapon belül kapta. Azt se felejtsük el. De igazából nem nagyon számít itthon, mert szinte semmihez nem kell jelenleg.
Ellenanyag után jár még valami igazolvány x hónapra? Bár lehet egyszerűbb lesz a harmadikra elmenni. Csak ameddig nem megyek sehova télen, felesleges. :D
2. oltás után 6 hónapig él, 3. oltás után jelenlegi állapot szerint nincs lejárati idő.
“Mindig emlékezz rá; a Real Madrid azért harcol, hogy megvédje a dicsőségét, a többi csapat pedig azért harcol, hogy felérjen a Real Madrid szintjére. Ez az igazság.”
egy 64 éves Real Madrid drukker

Puding
Kedvenc játékosaid: Raúl, CR7
Kedvenc csapatod: Real Madrid, New England Patriots, LA. Lakers

HozzászólásSzerző: Puding » 2022. január 13., csütörtök 19:22

CS0ki írta:
Február 15-től változnak a védettségi igazolványra vonatkozó szabályok. Csak az minősül oltottnak, aki felvette mindhárom oltását.
Ellenanyag után jár még valami igazolvány x hónapra? Bár lehet egyszerűbb lesz a harmadikra elmenni. Csak ameddig nem megyek sehova télen, felesleges. :D
"No matter what situation we are in, we have to make the plays at critical moments to win the games." - Tom Brady

CS0ki

HozzászólásSzerző: CS0ki » 2022. január 13., csütörtök 16:32

El Sie7e
Kedvenc játékosaid: Raúl

HozzászólásSzerző: El Sie7e » 2022. január 13., csütörtök 16:26

Donát írta:
flori írta: Ez egy szinttel van a kötelező oltás alatt. :D Nem kell oltani, de kurvára sehova nem mehetsz. Így nagyon sok embernek ugrik a kártyája.
De amúgy mihez kell egyáltalán most kártya? :ike:
Sportrendezvény, 500 főnél nagyobb rendezvény, beltéri rendezvény. Tehát semmi lényegeshez. Én a magam részéről március április kornyeken szuratom a 3. Adagot mert külföldi utazáshoz is elengedhetetlen lesz
“Mindig emlékezz rá; a Real Madrid azért harcol, hogy megvédje a dicsőségét, a többi csapat pedig azért harcol, hogy felérjen a Real Madrid szintjére. Ez az igazság.”
egy 64 éves Real Madrid drukker

Donát
Kedvenc csapatod: Los Blancos

HozzászólásSzerző: Donát » 2022. január 13., csütörtök 15:56

flori írta: Ez egy szinttel van a kötelező oltás alatt. :D Nem kell oltani, de kurvára sehova nem mehetsz. Így nagyon sok embernek ugrik a kártyája.
De amúgy mihez kell egyáltalán most kártya? :ike:

flori

HozzászólásSzerző: flori » 2022. január 13., csütörtök 15:28

Ez egy szinttel van a kötelező oltás alatt. :D Nem kell oltani, de kurvára sehova nem mehetsz. Így nagyon sok embernek ugrik a kártyája.
¡Va!
¡1, 2 y 3, Madrid!

'shutterisland
Kedvenc játékosaid: LM / GD
Kedvenc csapatod: fcb / esp / arg

HozzászólásSzerző: 'shutterisland » 2022. január 13., csütörtök 15:12

nem tudom, hogy ez eddig csak szobeszed volt e, de most posztolta ki a kormany oldala is, szoval akkor hivatalos.

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. január 13., csütörtök 8:59

Az infláció és az alapkamat emelgetések nyár óta mennek hónapról hónapra, nem mostani jelenség, csak most kezdi lereagálni a piac. Naivitás azt hinni hogy tavaszra megszűnik, az amerikaiak az egész covid alatt nyomtatják és két kézzel szórják a pénzt. Orbán kis hal ebben, de ugyanazt csinálja mint ők a stimulus checkkekel.

A szállítási problémák is erősen közrejátszik, és akkor erre jön rá az energetika amit írsz. Ebből ha csak az az egy fog megszűnni, az nem lesz elég.

Süti

HozzászólásSzerző: Süti » 2022. január 13., csütörtök 8:57

füst írta: Őőő alapállapotból van itthon áremelkedés a romló valuta miatt, ez tiszta sor.

De ezen felül van az energiahordozókból fakadó lökésszerű áremelkedések. A télre javarészt üres gáztározókkal fordult rá Európa, csupán hetekre elegendő gáztartalékkal. A fűtés szezonban értelemszerűen megugrik a fogyasztás, és mire megpróbálták volna feltölteni a silókat, az oroszok beintettek és nem küldtek több gázt, mert nekik is megvannak a saját érdekeik, és így látták jónak. Viszont ebből fakadóan a megnövekedő fogyasztásra nem volt megfelelő mennyiségű stratégiai tartalék, így az energiaár megugrott. Nálunk pont hogy nem, mert nem piaci energiaár van, de lengyeleknél pl. egyik pillanatról a másikra 40%-os gázáremelkedés volt. Na idáig voltam magabiztos, a következő rész már csak sejtés. :D
A közvetlen hatást ezért a magyar fogyasztók nem érezték meg, viszont a közvetett hatásokat nem lehet elkerülni. Ha drágábban tudják megsütni a zsemlét, akkor drágábban is fogják adni a zsemlét. Most ez a helyzet Európa-szerte, csak nálunk ugye nincs euró, így a romló valuta mellett még ez a hatás már valós gondokat okoz.
Nem hiszem hogy bármit is megold az élelmiszer ár stop, kirakatintézkedésnek tartom, viszont ez a probléma amit vázoltam megoldódik magától a fűtési szezon végeztével. Ha csak nem történik valami rendkívüli, akkor tavasztól a gáz ára ismét kezelhető mederbe kerül, és lesz pár hónapja minden piaci szereplőnek arra hogy elkerüljék idén azt amit tavaly, hogy a téli hidegnek üres tározókkal menjenek neki.
Szóval szimplán csak jól csengő intézkedésnek tartom, a törődés látszata, ami ellen nehéz kampányolni, mert nehéz jól lekommunikálni azt, hogy ne csináljon a kormány semmit az elszálló árak miatt. A fidesznek meg most ez kell, mégiscsak választást akarnak nyerni.
Tudom, körtét az almához, de arra akartam rávilágítani, hogy nem ez a valódi ok.

Lengyelországi infla: 7.6 (nov) Itt van egyébként decemberi adat is, 8.6, ami elég ijesztő lehet a mi szempontunkból is...
Hazai: 7.4 (nov)

Ha nálunk csak közvetett hatások hatnak, míg náluk egy 40%-os emelkedés is benne volt az energiahordozók tekintetében, akkor máshol borul a matek. És ezek a számok egyébként világszinten általánosak, vagy alacsonyabbak. Szóval nem igazán érzem ezt a probléma gyökerének, mégha a hatása nem is vitatható.
Legends Never Die.

...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic... :sziv:

Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric

HozzászólásSzerző: füst » 2022. január 13., csütörtök 8:32

Őőő alapállapotból van itthon áremelkedés a romló valuta miatt, ez tiszta sor.

De ezen felül van az energiahordozókból fakadó lökésszerű áremelkedések. A télre javarészt üres gáztározókkal fordult rá Európa, csupán hetekre elegendő gáztartalékkal. A fűtés szezonban értelemszerűen megugrik a fogyasztás, és mire megpróbálták volna feltölteni a silókat, az oroszok beintettek és nem küldtek több gázt, mert nekik is megvannak a saját érdekeik, és így látták jónak. Viszont ebből fakadóan a megnövekedő fogyasztásra nem volt megfelelő mennyiségű stratégiai tartalék, így az energiaár megugrott. Nálunk pont hogy nem, mert nem piaci energiaár van, de lengyeleknél pl. egyik pillanatról a másikra 40%-os gázáremelkedés volt. Na idáig voltam magabiztos, a következő rész már csak sejtés. :D
A közvetlen hatást ezért a magyar fogyasztók nem érezték meg, viszont a közvetett hatásokat nem lehet elkerülni. Ha drágábban tudják megsütni a zsemlét, akkor drágábban is fogják adni a zsemlét. Most ez a helyzet Európa-szerte, csak nálunk ugye nincs euró, így a romló valuta mellett még ez a hatás már valós gondokat okoz.
Nem hiszem hogy bármit is megold az élelmiszer ár stop, kirakatintézkedésnek tartom, viszont ez a probléma amit vázoltam megoldódik magától a fűtési szezon végeztével. Ha csak nem történik valami rendkívüli, akkor tavasztól a gáz ára ismét kezelhető mederbe kerül, és lesz pár hónapja minden piaci szereplőnek arra hogy elkerüljék idén azt amit tavaly, hogy a téli hidegnek üres tározókkal menjenek neki.
Szóval szimplán csak jól csengő intézkedésnek tartom, a törődés látszata, ami ellen nehéz kampányolni, mert nehéz jól lekommunikálni azt, hogy ne csináljon a kormány semmit az elszálló árak miatt. A fidesznek meg most ez kell, mégiscsak választást akarnak nyerni.

Süti

HozzászólásSzerző: Süti » 2022. január 13., csütörtök 8:07

füst írta: Én ehhez már ugyan nem értek, de csodálom hogy nem veszitek számításba az egésznek az apropóját, a megugró energiaárakat, az európaii szinten elhibázott energiapolitika miatt.
Az utóbbi hónapokban megemelkedett rendesen, és erre válaszreakció ez az intézkedés.

És szerintem csak próba jelleggel, ezért is csak 6 termékről van szó a 2.4%os tej, meg sertéscomb... így pl. az 1.8as tejet meg a sertéskarajt nem érinti, szóval azért mindenkinek marad mozgástere. Szerintem ez csak egy kisérleti jelleggel kipróbált intézkedés, ami amúgy jól hangzik a fogyasztók számára és az ellenzék számára is fejvakarást okoz, hogy erre vajon hogy reagáljanak. Magyarul kampányfogásnak tartom, a fidesz úgy vélem átvette a kezdeményezést a közéleti témákat illetően. Szerintem csak akartak vakami proaktív és jól csengő témát.És ez mar abszolút csak az én koncepcióm, hogy azért teszi mindezt, hogy kihasználja az ellenzék gyengéjét, mégpedig azt, hogy nem is olyan könnyű egyszerre és gyorsan ugyanazt reagálni. Mire a hétfejű sárkány fejei megegyeznek hogy mit válaszoljanak, addigra a fidesz már rég lapozott egyet, az ellenzékben meg valaki érdeke sérül, mert nem fog neki tetszeni az egységes válasz.

Visszatérve az élelmiszer árakra, várhatóan tavasztól mérséklődik az energiaár, mert nem kell fűteni, így csökken a fogyasztás, ezáltal ez a befagyasztós intézkedés is indokolatlanná válik. Ebből kiindulva nem számítanék a lentebb vázolt tragédia-forgatókönyvekkel, de majd meglátjuk, lehet hogy nektek lesz igazatok. :D

Azért, mert azt kellene megérteni, hogy az egésznek az apropója nem a megugró energiaárak, csak minimálisan.

Az egész jól körbejárható történet, hogy mik az infláció okai. Nyilván óriási mértékű most a pull inflation is, hiszen az ellátási láncok akadozása miatt az a kevés termék ami végül eljut a polcokra nagyobb vásárlóbázisra szól, mint korábban ugyanennyi termék. Másrészt borzasztó mennyiségű pénz lett borítva a gazdaságba, nullás hitelekkel, stb, (és az SZJA visszatérítés, és mostani húzások hatása még nem is érződik...) ami szintén nem meglepően csökkenti a pénzed értékét, hiszen sok van belőle. Ez nem gond, világméretű történet volt a gazdaság stimulálása, főleg a covid után, csak most már ez kezd elszabadulni.

Bár mivel igazából tájékozott és intelligens embernek tűnsz, szerintem ezzel pontosan tisztában vagy te is. (Ezért is szomorú számomra, hogy az ekkora borzasztó kapufa kontraproduktív szavazatvásárlásokat is megmagyarázod, a túloldalon meg apróságok is fő bűnnek számítanak - és nem, én se csípem őket, de nem hiszem hogy mikor pl. Gyurcsány csőd szélére vitte az országot, az volt a reakciód, hogy hát jó, de az enerigaárak miatt ez igazából nem is az ő hibája).

A legnagyobb baj pedig az, hogy az okok mellett az infláció kezelésének is megvannak a bevett szokásai. Amik alapvetően a forgalomban lévő pénzek csökkentését célozzák - megemelve az értéküket. Na, hát az árak befagyasztása, és a pénzosztogatás nem ilyenek.

És ha a választás megnyeréséért ebbe az irányba mész, a valós kezelés helyett, akkor jól be lehet szopni - lásd a már említett Törökország. A következmények egyéb részét pedig már leírták a többiek, én azért azt is kiemelném hogy te külföldi vállalatként (tudom ide ne is jöjjön külföldi vállalat) befektetnél e egy olyan országban, ahol ilyen szintű vakrepülés van gazdaságpolitikai döntések terén, ahol amint a cimbora megveszi a bankot, kötelező lesz oda utalni a pénzt, stb. bevett balkáni szokásnak számít?

Arra már ki se szeretnék térni, hogy ha azt a borzasztó sok forrást az életszínvonal valós növelésére fordították volna, nem lenne szükség ilyen intézkedésekre, hiszen a parasztnak beleférne hogy egy ideig 200 helyett 300 a kenyér.

Nem véletlenül, ilyen intézkedést eddig egyedül Szerbiában hoztak a mostani infláció alatt pedig világméretű trend. A hanyatló nyugaton sehol.
Legends Never Die.

...popped into the penalty area towards Zidaaaaane! Oh, fantastic... :sziv:

Real Madrid will be back.
You can put that on a poster.
Stick it on your wall.
Pray to it every night.
We will be back.

RealVazquez
Kedvenc játékosaid: CR

HozzászólásSzerző: RealVazquez » 2022. január 13., csütörtök 7:41

Marky írta: Nevetseges az egesz, de hol van az ellenzek?
Ez a bejelentes Viktor Oszodi-beszede. 12 ev kormanyzas utan beismerte, hogy a lakossag egy nagy resze keptelen megfizetni az alapveto elelmiszereket…. Mar mindenhol ennek kellene zugnia, ehelyett nyomjak az allaskeresesi jaradek meghosszabbitasat :lol:
MZP mar lecsapta ezt a labdat. Akarki akarmit mond, messze a legertelmesebb ellenzeki politikus, aki legalabb igyekszik azonnal reagalni a fidesz lepeseire.
:goat:

Marky
Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
Kedvenc csapatod: csakamadrid.

HozzászólásSzerző: Marky » 2022. január 13., csütörtök 1:54

Nevetseges az egesz, de hol van az ellenzek?
Ez a bejelentes Viktor Oszodi-beszede. 12 ev kormanyzas utan beismerte, hogy a lakossag egy nagy resze keptelen megfizetni az alapveto elelmiszereket…. Mar mindenhol ennek kellene zugnia, ehelyett nyomjak az allaskeresesi jaradek meghosszabbitasat :lol:

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. január 13., csütörtök 0:40

Hát, én meg az energiához nem értek, ha te mondod hogy az rendbejön én hiszek neked. De azt tudom hogy működni egy gazdaság csak akkor tud, ha a gazdasági szereplők tudnak profitot termelni. Mert te sem akarsz ingyen dolgozni, meg úgy általában senki sem :D

Maximálisan egyetértek abban hogy rövid távú intézkedés lesz, de nem azért mert megoldódik ennyi idő alatt az inflációs probléma, hanem mert szerintem is csak kampányfogás. De gazdaságilag az ország számára káros kampányfogás, ahogy szinte mindegyik amit most bevetnek, a pénzosztástól az állami pénzelt marketingig.

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric

HozzászólásSzerző: füst » 2022. január 13., csütörtök 0:29

Én ehhez már ugyan nem értek, de csodálom hogy nem veszitek számításba az egésznek az apropóját, a megugró energiaárakat, az európaii szinten elhibázott energiapolitika miatt.
Az utóbbi hónapokban megemelkedett rendesen, és erre válaszreakció ez az intézkedés.

És szerintem csak próba jelleggel, ezért is csak 6 termékről van szó a 2.4%os tej, meg sertéscomb... így pl. az 1.8as tejet meg a sertéskarajt nem érinti, szóval azért mindenkinek marad mozgástere. Szerintem ez csak egy kisérleti jelleggel kipróbált intézkedés, ami amúgy jól hangzik a fogyasztók számára és az ellenzék számára is fejvakarást okoz, hogy erre vajon hogy reagáljanak. Magyarul kampányfogásnak tartom, a fidesz úgy vélem átvette a kezdeményezést a közéleti témákat illetően. Szerintem csak akartak vakami proaktív és jól csengő témát.És ez mar abszolút csak az én koncepcióm, hogy azért teszi mindezt, hogy kihasználja az ellenzék gyengéjét, mégpedig azt, hogy nem is olyan könnyű egyszerre és gyorsan ugyanazt reagálni. Mire a hétfejű sárkány fejei megegyeznek hogy mit válaszoljanak, addigra a fidesz már rég lapozott egyet, az ellenzékben meg valaki érdeke sérül, mert nem fog neki tetszeni az egységes válasz.

Visszatérve az élelmiszer árakra, várhatóan tavasztól mérséklődik az energiaár, mert nem kell fűteni, így csökken a fogyasztás, ezáltal ez a befagyasztós intézkedés is indokolatlanná válik. Ebből kiindulva nem számítanék a lentebb vázolt tragédia-forgatókönyvekkel, de majd meglátjuk, lehet hogy nektek lesz igazatok. :D

flori

HozzászólásSzerző: flori » 2022. január 13., csütörtök 0:24

Halfkey írta: Hatósági árakra a kommunizmus rendszere épült, gondolom az senkinek nem a siker szinonimája.

A probléma egyébként egyrészt a lánc amit ez elindít. Ha nekem csirkefarmom van, és most a húst csak X forintért tudom eladni, de közben a kukorica ára emelkedik, egy idő után nem fogok termelni mert drágább lesz az előállításom mint a bevételem. Ha erre a kormány befagyasztja a kukorica árát, akkor mi lesz ha a növényvédőszerek, bérek stb emelkedik. Ez nem fenntartható gazdaságpolitika, nyilvánvaló hogy vissza kell majd vonni az intézkedést vagy emelni az árat, és akárkinek kell majd ezt meglépnie, annak nagyobb szívás mint amennyi hasznot most hoz. Minél tovább tartunk egy fix árat - és emelkedik a reális piaci ára a háttérben - annál nagyobb szívás lesz egyszer hozzányúlni.
P.O.P.U.L.I.Z.M.U.S.

Megvédjük a családok pénztárcáját. :lol: Annyira előre megy az a kedves ország, hogy limitálni kell az alapvető élelmiszerek árát, mert vannak olyan emberek, akiknek gondot okoz a megvásárlása. :lol: És tapsolnak nekik!!!!! Agyhalál.
¡Va!
¡1, 2 y 3, Madrid!

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2022. január 13., csütörtök 0:05

Hatósági árakra a kommunizmus rendszere épült, gondolom az senkinek nem a siker szinonimája.

A probléma egyébként egyrészt a lánc amit ez elindít. Ha nekem csirkefarmom van, és most a húst csak X forintért tudom eladni, de közben a kukorica ára emelkedik, egy idő után nem fogok termelni mert drágább lesz az előállításom mint a bevételem. Ha erre a kormány befagyasztja a kukorica árát, akkor mi lesz ha a növényvédőszerek, bérek stb emelkedik. Ez nem fenntartható gazdaságpolitika, nyilvánvaló hogy vissza kell majd vonni az intézkedést vagy emelni az árat, és akárkinek kell majd ezt meglépnie, annak nagyobb szívás mint amennyi hasznot most hoz. Minél tovább tartunk egy fix árat - és emelkedik a reális piaci ára a háttérben - annál nagyobb szívás lesz egyszer hozzányúlni.

Vissza: