zoli0415 írta:
CS0ki írta:
Sógoréknál kértek már bárkitől hóláncot? Hétvégére mennénk ki, papíron kéne, de nincs kedvem rohangálni utána...
Nov.1-Ápr. 1 között kötelező a téli gumi használata és tartozzékként a hólánc. Határon nem ellenőrzik a láncot de időjárástól függően használni kell, ha nincs félreállít és nem mehetsz tovább, 5000 euróig büntethet, ha balesetet okozol nélküle az nagyon fájdalmas. Nem nagy befektetés, nem éri meg kockáztatni.
Mivel sokat járok ki, és mielőtt elrohantam venni, rákerestem, ezt találtam egyébként:
Ausztria:
November 1. és április 15. között, személygépkocsi és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautóknál, télies útviszonyok esetén Ausztriában kötelező vagy minden keréken legalább 4 mm profilmélységű tél gumi vagy csak a meghajtott tengelyen a hólánc használata. Hóláncot azonban csak abban az esetben szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A rendelet megszegői 35 €-tól 5000 €-ig terjedő büntetésre számíthatnak, ráadásul bizonyos esetekben a biztosítók sem térítik meg a nyári gumival felszerelt autókban keletkezett kárt. 3,5 tonna össztömeg feletti járművek esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező a radiál abroncsok esetén 5 mm, diagonál abroncsok esetén 6mm profilmélységű téli gumik használata. Továbbá a sofőr köteles hóláncot tartani a járműben.