maestrito46 írta:
kiserik írta:
Nekem Adax van. A tetőtérben kialakítottam 3 szobát és 1 fürdőt. A legkisebb szobát (szűk 10m2) fűtöm egyelőre, így a szobának elég gyér a szigetelése (kifelé 15 cm közetgyapot, de befelé csak karton fal és a többi helységben 10 fok, ha van. 16 és 22 fok között állítom a hőmérsékletet, de sokszor marad 22-en egész nap. A decemberi fogyasztás: 325kWh. Ez normális szigetelés mellett szerintem bőven a felére levihető. Nálam kiegészítő fűtés lesz csak, mert majd kapni fog a tetőtér egy klímát.
Teljesen hangtalan, kényelmes, jól fűt, olcsó a bekerülése és a beüzemelése, de tekeri a villanyórát az tuti. Jól szigetelt házba, ahol nincs még kiépítve semmilyen fűtés érdemes elgondolkodni rajta, mert a központi fűtés, gáz, vegyes kazán, hőszivattyús rendszer, mind mind elég tetemes összeg, amiből elég sok évig lehet ezekkel fűteni, de persze ez egy idő után átfordul, illetve kiegészítő vagy ideiglenes fűtésnek és a napelem is sokat segít rajta, ha van
a 325 kWh-t csak az Adax fogyasztotta el, vagy összesen ennyi volt a fogyasztásod?
igazából én a norvég panelt úgy tartom érdemesnek, ha van mögötte egy komoly napelem rendszer, hanem pár év elteltével mínuszban lesz az ember vele. Legalább is nálunk fele.
Csak az Adax, de mondom, a szoba szigetelése a mostani körülmények között, mint egy kerti budié.
Én mindig azt mondom, hogy számolni kell. Pl van egy ház, 2 szoba, nappali, konyha, fürdőszoba. Gáz bevezetés és fűtés kiépítése kb 2millió biztos van radiátorok nélkül. A radiátorokat azért emelem ki, mert nagyon szinte egy árban van egy normál radiátor és egy norvég panel. A házban van 5 helység. Ha csak a nálam lévő nagyon túlzó fogyasztással számolok, akkor 1 szoba 1 hónap 10.000 Ft, 5 helység 50.000 Ft. Ha fél évig (megint túlzás) kell fűteni, akkor az évi 300.000 Ft. Az szűk 7 év fűtés a gáz bekerülési összegéből és akkor a gázszámláról nem esett szó. De ez csak egy hirtelen példa, mindig mindenkinek egyénileg kell kiszámolni és eldönteni, hogy neki mi a jó döntés.