Politika

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.

Milyen eredményre számítasz jelenleg a 26-os választásokkal kapcsolatban?

A szavazás 2025. április 25., péntek 21:43-kor befejeződött.

Fidesz 2/3-ad
8
7%
Fidesz 2/3-ad nélkül
33
31%
Tisza 2/3-ad
8
7%
Tisza 2/3-ad nélkül
59
55%

Szavazatok száma: 108

füst
Kedvenc játékosaid: Zidane, Reus, Modric
Kedvenc csapatod: Real Madrid

Re: Politika

HozzászólásSzerző: füst » 2021. november 13., szombat 21:20

Tökmindegy, hogy én mit szeretnék, a valóságot kell figyelembe venni. Európában épül jelenleg 5-6 atomerőmű, de ennél sokkal többet kell hamarosan bezárni öregedés miatt. A megújulókat hajtják ezerrel, de azoknak épp most lehet látni a rendelkezésre állását, pont akkor nincs, amikor kéne. Kiváltani pedig csak szénnel vagy gázzal lehet...

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. november 13., szombat 21:19

Tavaly év vége óta összes befektetéssel foglalkozó fórumon Niot és Lucid Motorst nyomatják, előbbit mint tömeg utóbbit mint luxus. Hogy melyik milyen jó azt nemtudom, de hype meg pénz az van bennük.

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2021. november 13., szombat 21:11

füst írta:
Kicsit gondolj bele, hogy hogyan jön ki a matek ugyan ezen a téren a belső égésű motorok esetén. Ha csak abból indulok ki, hogy a legújabb motorok is épphogy meghaladják a 40%-os hatásfokot (igen, 60%-nyi energia megy a picsába) és akkor még arról nem is beszéltem, hogy az üzemanyag szállítása közben is üzemanyagot kell égetni és nem mellékesen a finomítás sem energia szegény dolog.
Ne fárasszuk egymást, ugyanez az elektromos utóra is igaz, csak ott az erőműben égeted a szenet vagy a gázt, ugyanilyen hatásfokkal, oda is szállítani kell az üzemanyagot. És erre épül rá az energiaszállítással és töltéssel és tárolással járó energiaveszteség, amit az előbb írtam.
Egy átlagos szénerőmű kb. 35% hasznos energiát termel...
Mindketten tudjuk, hogy a Te véleményed is az, hogy a jövő az atom és a megújulók, erre hozod itt a szénerőművet. Pont az lenne a lényeg, hogy környezet kímélőbben éljünk minden tekintetben, mert tönkrevágtuk a Földet.

h3x0r: oszt az dízel vagy benzines? :D
Járjatok nyitott szemmel, legyetek bátorak!

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2021. november 13., szombat 21:04

ziro4vr írta:
Realista24 írta: Kiserik vajon van amihez nem értesz? :kalapos:
Már a focin kívül? :lol: :mrgreen:
:lol: :lol:
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

h3x0r

HozzászólásSzerző: h3x0r » 2021. november 13., szombat 21:00

kiserik írta: Piaci alapon várom az ellenfelét a Tesla Model 3-nak. Hasonló méret, felszereltség, 15,5 millió új ár.
Ioniq 5?

ziro4vr
Kedvenc játékosaid: Zidane, Ronaldo

HozzászólásSzerző: ziro4vr » 2021. november 13., szombat 20:59

Realista24 írta: Kiserik vajon van amihez nem értesz? :kalapos:
Már a focin kívül? :lol: :mrgreen:
Nem illik.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2021. november 13., szombat 20:52

Kiserik vajon van amihez nem értesz? :kalapos:
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

füst

HozzászólásSzerző: füst » 2021. november 13., szombat 20:47

Kicsit gondolj bele, hogy hogyan jön ki a matek ugyan ezen a téren a belső égésű motorok esetén. Ha csak abból indulok ki, hogy a legújabb motorok is épphogy meghaladják a 40%-os hatásfokot (igen, 60%-nyi energia megy a picsába) és akkor még arról nem is beszéltem, hogy az üzemanyag szállítása közben is üzemanyagot kell égetni és nem mellékesen a finomítás sem energia szegény dolog.
Ne fárasszuk egymást, ugyanez az elektromos utóra is igaz, csak ott az erőműben égeted a szenet vagy a gázt, ugyanilyen hatásfokkal, oda is szállítani kell az üzemanyagot. És erre épül rá az energiaszállítással és töltéssel és tárolással járó energiaveszteség, amit az előbb írtam.
Egy átlagos szénerőmű kb. 35% hasznos energiát termel...

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2021. november 13., szombat 20:32

füst írta:
Csodas lesz barmely utcakep a sok vezetekkel, ahogy hazaer mindenki tolteni az autot
Emiatt nem kell aggódnod, nem áll készen arra az elektromos hálózat, hogy a jelenlegi fogyasztás mellett még az elektromos autókat is ellássa tömegesen. Egy vékony réteg luxusjátéka marad.
Piaci alapon nem tudja kiszorítani a belsőégésű motorokat, csak ha azokat törvénnyel szabályozzák vagy jól megadóztatják.
A töltés, tárolás, energiaszállítás mind-mind energiaveszteséggel jár, és szumma nem igazán éri meg a dolog, személyszállításra még csak-csak ok, de teherszállításra már használhatatlan, csak képzeljük el, hogy egy 40 tonnás kamiont villanymotorral akarnánk meghajtani és ahhoz milyen méretű és kapacitású akksi kellene. Többe kerülne a leves mint a hús.
Piaci alapon várom az ellenfelét a Tesla Model 3-nak. Hasonló méret, felszereltség, 15,5 millió új ár.

Nagyon sok dolgot felhozol az energia veszteség mellett az elektromos autók esetén. Kicsit gondolj bele, hogy hogyan jön ki a matek ugyan ezen a téren a belső égésű motorok esetén. Ha csak abból indulok ki, hogy a legújabb motorok is épphogy meghaladják a 40%-os hatásfokot (igen, 60%-nyi energia megy a picsába) és akkor még arról nem is beszéltem, hogy az üzemanyag szállítása közben is üzemanyagot kell égetni és nem mellékesen a finomítás sem energia szegény dolog.

Teher szállítás: épül a Semi és szerintem az igazi megoldás a vonat lenne és csak a lokális fuvarozást kellene megoldani elektromos teherautókkal például.

Abba kell belegondolni az elektromobilitás terén, hogy nem kapsz levegőt a városokban. Nem itthon, de vannak olyan városok, ahol megfulladnak az emberek. Nem véletlen, hogy kínában milyen mértékben használják az elektromos autókat.

hehetheoriginal
Kedvenc játékosaid: elfenomeno

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2021. november 13., szombat 20:04

Piaci alapon nem tudja kiszorítani a belsőégésű motorokat, csak ha azokat törvénnyel szabályozzák vagy jól megadóztatják
de pont ez a bajom, hogy a politika es a multik nem ebbe az iranyba mennek, inkabb a divatot es trendet kovetik, raeroltetve az egeszet az egyenre, ahelyett, hogy sajat magukkal szamolnanak el elobb, bennem akarnak lelkifurkat kelteni, hogy szennyezem a gyerekeim es unokaim bolygojat.
thereisonly1ronaldo

füst

HozzászólásSzerző: füst » 2021. november 13., szombat 20:02

Csodas lesz barmely utcakep a sok vezetekkel, ahogy hazaer mindenki tolteni az autot
Emiatt nem kell aggódnod, nem áll készen arra az elektromos hálózat, hogy a jelenlegi fogyasztás mellett még az elektromos autókat is ellássa tömegesen. Egy vékony réteg luxusjátéka marad.
Piaci alapon nem tudja kiszorítani a belsőégésű motorokat, csak ha azokat törvénnyel szabályozzák vagy jól megadóztatják.
A töltés, tárolás, energiaszállítás mind-mind energiaveszteséggel jár, és szumma nem igazán éri meg a dolog, személyszállításra még csak-csak ok, de teherszállításra már használhatatlan, csak képzeljük el, hogy egy 40 tonnás kamiont villanymotorral akarnánk meghajtani és ahhoz milyen méretű és kapacitású akksi kellene. Többe kerülne a leves mint a hús.

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2021. november 13., szombat 20:01

hogy oldanad meg az autok tolteset, ha tenyleg 60-70%uk elektromos lesz, monnyuk 10 ev mulva?
Infrastrukturara gondolok, nem az energiaellatasra
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára hehetheoriginal 2021. november 13., szombat 20:02-kor.
thereisonly1ronaldo

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2021. november 13., szombat 20:00

hehetheoriginal írta: A video arra probalt ramutatni, hogy annyi kulonfele rendszer, tolto es annyi nem vagy rosszul kialakitott gyerekcipoben jaro dolog van meg, raadasul mar csak eppenhogy olcsobb, mint a belsoegesu autozas, ugyanakkor egyaltalan nem co2baratibb osszessegeben.
Azert linkeltem a politika topikba, mert ide valo. Sajnos a multik, a politika, a profit szabja meg ezt az irányt is, es kenyszeriti az embereket egy szarabb, ostobabb jovo fele.

Csodas lesz barmely utcakep a sok vezetekkel, ahogy hazaer mindenki tolteni az autot :lol: :lol:
Aztan bőgve/remegve kerleli majd mindenki, hogy ugyan kapcsoljuk mar vissza az atomeromuveket :lol:
Nagy az Isten allatkertje tovabbra is.
Pont erre írtam, hogy túlzó és tele van egyoldalú fél infókkal... érdems tényleg utánaolvasni, mint ilyen videókból informálódni. Tudom, említenek valami belsőégésű gurut, aki szintén 10-15 éves adatok alapján kikiálltotta az okosságot, miszerint a villanyautó előállítása mennyivel több CO2 kibocsátással jár, de mondom, édremes utána olvasni és az almát almával a körtét körtével összehasonlítani. (ugye legdrágább villanytöltés kontra legolcsóbb benzinár például...)

Az, hogy gyerekcipőben jár, az igaz. Pont emiatt furcsa ilyeneket olvasni, hogy tele lesz vezetékkel az utca. Nagyon sok minden fejlődik folyamatosan.

Véleményem szerint sokkal több energiát fogyaszt a nép a fűtés és hűtés témakörben, mint az utazás témakörben. Persze légkondi az mindenkinek jár és kell. Ahhoz nem kell atomerőmű, ugye? Az állatkert pedig nem lenne baj, hogy nagy, csak valaki nyitva felejtette a kaput.

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2021. november 13., szombat 19:36

A video arra probalt ramutatni, hogy annyi kulonfele rendszer, tolto es annyi nem vagy rosszul kialakitott gyerekcipoben jaro dolog van meg, raadasul mar csak eppenhogy olcsobb, mint a belsoegesu autozas, ugyanakkor egyaltalan nem co2baratibb osszessegeben.
Azert linkeltem a politika topikba, mert ide valo. Sajnos a multik, a politika, a profit szabja meg ezt az irányt is, es kenyszeriti az embereket egy szarabb, ostobabb jovo fele.

Csodas lesz barmely utcakep a sok vezetekkel, ahogy hazaer mindenki tolteni az autot :lol: :lol:
Aztan bőgve/remegve kerleli majd mindenki, hogy ugyan kapcsoljuk mar vissza az atomeromuveket :lol:
Nagy az Isten allatkertje tovabbra is.
thereisonly1ronaldo

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2021. november 13., szombat 18:48

Még mindig csak 1 cég gyárt elektromos autót, a többit szóra sem érdemes :D Az elektromobilitás egy jövő lehet. Nem biztos, hogy ez lesz a jövő, de valami változás biztos, hogy lesz a belső égésű motorok után/helyett. Most egy ""átmeneti"" időszak van, mindenki próbál valami újat. Az egész fejlődést ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor a lóról valtott az emberiség a belső égésűekre. Döcögött az egész, sokan elutasították, de mégis hová jutott.

A videó elég túlzó és tele van régi és egyoldalú infókkal.

Áram: most, hogy kevés az áram (okos németek :lol: ) rögtön az elektromobilitás az egyik hibás. Van kire mutogatni. Hasonlóan, mint a Netflixes A fenntartható halászat valódi arca filmben. Csak egy saját adat: régebben felmerült itt az elektromos fűtés. Van egy pici szobám az emeleten, 4-5 m2, dolgozó szobának használom. Csak ezt fűtöm egy nagyon korszerű norvég panellel. Napi max 2-3 órát vagyok itt, ekkor 20 fokra van álítva, egyébként 16-ra. Ezen a héten eddig fogyasztott 60kWh-t. Ez a legolcsóbb Tesla Model 3-mal (15 millió az ára) 250-400 km-nek felel meg. Egy korszerű légkondival, hőszivattyúval csökkenthető, de az Obiban/Praktikerben kapjató 10 ezer forintos vackokkal növelhető. 1 pici szoba napi 2-3 óra. Hol van ehhez egy pláza, irodaház, komplett lakóház?

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2021. november 13., szombat 18:19

Németek is keményen belehuztak szigorítás tekintetében.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

hehetheoriginal

HozzászólásSzerző: hehetheoriginal » 2021. november 13., szombat 16:27

https://youtu.be/DSGP9LRbOKA

Vegyetek hasznaljatok, zold energia nesztek :lol:
thereisonly1ronaldo

Raúlito
Kedvenc játékosaid: Raúl, Cristiano Ronaldo, Modric, Isco, Ramos, Marcelo

HozzászólásSzerző: Raúlito » 2021. november 13., szombat 4:00

Hát állami szféra, bejelentés pillanatában nyilvánvaló volt.
Nov 15-ig kell összeszedni az arányokat, oltott-oltatlan, és leadni tankereknek

Nálunk (Soroksár) már 15-én mehetünk is egy közeli tanintézménybe oltakozni, de mellette nyilatkozni kell, hogy korábban beoltattad-e magadat, ha nem úgy december 15-ig meg kell tenni.
Szerintem most ez a felelősségteljes döntés, sok gyerek még nem kaphatja meg vagy nem kapta meg az oltást így a maszk és a vakcina jelenti a megoldást…
"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

Bill Shankly

csababarca
Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.

HozzászólásSzerző: csababarca » 2021. november 12., péntek 23:00

Realista24 írta: Tanároknak kötelező lett az oltás, vagy mehetnek fizetés nélküli szabira.
Hát állami szféra, bejelentés pillanatában nyilvánvaló volt.
Nov 15-ig kell összeszedni az arányokat, oltott-oltatlan, és leadni tankereknek.
Gyerekeknél is fel kell mérni, ki tudja miért, mikor eeszt-ből le tudják nézni az iskolák, ha karanténszitu van. (ez is már össze vissza logikátlanul megy. pl osztály oltottak maradhatnak, oltatlanok karantén. de pl nálunk tagozatok vannak, csoportbontások, így pl többet találkozik a gyerek a csoportokkal, mint az osztállyal.. de ez bonyi lenne összelogisztikázni gondolom)

Nálunk 2 nem volt oltva az 50-ből, most nem tudom hogy elmentek e oltatni, vagy sem. Egyikük pont covidos volt tavasszal mikor az oltási program zajlott, azóta meg nem ment el. Másik meg lehet ellenes, nem tudom.

Hugoméknál honvédségnél rosszabb az arány, ott 110-ből 40 nem volt beoltva, sipákoltak is a bejelentés után.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."

kiserik

HozzászólásSzerző: kiserik » 2021. november 12., péntek 22:05

Realista24 írta:
Halfkey írta: Ez nem új, legalábbis anyám (középiskola igazgató) OV bejelentése után másnap mondta hogy ez lett a kancellária döntése.
Ah, ertem. Nekem új, főleg hogy Márk osztalyfonoke oltás ellenes...kivancsi vagyok mit fog csinálni.
Megy Temesvárra jelszavakat mormolni, csak le ne késse :lol:

Vissza: