Ne haragudj, de rengeteg pontatlansag van a hsz-edben, egyreszt nem igaz, masreszt nem ertek vele egyet. Soha egyetlen ingatlanos nem mondta, hogy hatranyt jelenthet egy fafodemes haz. Mutass mar nekem egy 140-160 m2-es csaladi hazat amin fafodem van, es kenytelen a tulajdonos ar alatt eladni. Az meg hogy nem lehet tarolni fent semmit, megint hulyeseg. Peldaul: 5 meteres fesztavok, szigeteles, a tetejen osb lapok a megfelelo vastagsagban, nem teljesen zartan. Miert nem tarolhatok fent semmit? Peldaul autogumikat?ANDS írta:Rövid távon lehet, hogy az. De mi ilyen házban lakunk 23 éve.csababarca írta: 10x20-as fagerenda födém 60 cm-s tengelytávval, gipszkarton álmennyezet.
van valakinek ilyennel tapasztalata?
fát olcsóbban tudunk szerezni, kb 30%-al mint itthon.
költséghatékonyabb lehet mint egy hagyományos vasbeton födém?
ezen lamentálunk most, gipszkartonossal beszéltem, az nem egy nagy összeg elvileg.
Hosszú távon vannak hátrányai szerintem.
Az egyik, hogy a födém így nem terhelhető, és a későbbi beépíthetőséget drágítja, nehezíti.
Ha akarsz oda később egy szobát, hálófülkét, nem megy.
Szinte semmit nem lehet ilyen födémnél a padláson tárolni. Pár doboz csempét sem, ami megmarad a konyha/ fürdőszoba burkolása után. Statikus is van a családunkban, nagyon nem javasolja az ilyen födém terhelését bármivel.
Ha el akarja az ember adni, akkor rögtön hátrány.
Kérj ajánlatot szerintem vasbeton födémre is, mert a gipszkarton is drága, lehet, hogy nem nagy az árkülönbség.
Régen ez egy elterjedt megoldás volt, de ha legalább a gerendák vasbetonból vannak, akkor már jobb a helyzet.
Statikai megoldásként jó. Az a ház, ahol mi lakunk, a háború előtt épült, szóval tartós megoldás.
De ha cserepet kell egyszer cserélni, akkor egyesével kell feldobálni a tetőn állók kezébe, mert egy raklapot nem bír el a födém.
A gyerekek nem járhatnak fel játszani, mert elkezd repedezni.
Ha nem akarom beepiteni, minek a beton fodem? Nem mellesleg draga a fa, nagyon, alairom, de a beton es a vas ara is meredeken felfele megy.
En kiszamoltam, es kb 1 milliot sporolok a hazamon a fafodemes megoldassal, nekem nem kell a kesobbi beepithetoseg lehetosege, nem indokolt a beton fodem, ha faval is meg tudom oldani. Plane, hogy a kollega azt irta, 30%-ot fog a fan.