Halfkey írta:
kiserik írta:
Na ez kezd érdekes lenni

szóval a bio nem öko és nem is egészséges. Hát akkor mi az egyik és mi a másik és főleg mi a harmadik?
Leírtam a példát, más is levezette neked. Szerintem érthető miről beszélünk, nem a termesztésről hanem a végtermékről. Én személyesen azt is nehezen tudom egyébként termesztésben értelmezni hogy ‘egészséges’, ha már ennyire ragaszkodsz ahhoz hogy te arról beszélsz. Mit jelent ez? Nem fáj a derekam ha kapálom? Az egészséges szerintem csakis a végtermékre vonatkozhat, annak hatására az emberre, így nem értem a kötözködésed. De ha eddig te nem erre gondoltál, engedd meg hogy én igen
Ökot meg bár sok tanusítvány összemossa, szintén azt gondolom hogy érted te is hogy az egyik a környezetről (és annak terheléséről) szól, a másik meg magáról az almádról vagy akármit is termelsz, és arról hogy az minél kevesebb szart kapjon. A kettő nyilván általában kéz a kézben jár, de ez egyébként sztem hiba. Gyakorlati példával érzékeltetve, ha a bio szeremet Indiából szállíttatom, az nem környezetkímélő.
Tényleg nem kötekedni akarok, csak azt látom, hogy Magyarországon mindenki minden fél információkból olyan marhaságokat tud a témában összehordani, hogy az fáj. Most ha valakit érdekel a téma, ne adj isten otthon szeretne magának vegyszermentes növényeket (állatokat) nevelni, és elolvassa az itteni hozzászólásokat, az egyrészt összezavarodik másrészt meggyőződik arról, hogy ez nem lehetséges és amúgy sem egészséges a vegyszermentes élelmiszer.
Bio gazdálkodás - öko gazdálkodás teljesen ugyan az. Egymás szinonímái. Mint a foci és a labdarúgás. Nincs semmi különbség, nincs mit összemosni. Arról szól, hogy megpróbálunk a lehető leg természetközelibb módon termelni, lehetőleg vegyszermaradványok nélkül. Ennek vannak nagyon szigorú szabályai, amit természetesen Magyarországon szeretnek a termelők jól felrúgni, de az nem tartozik ide. Mint korábban írtam egy német vevő azzal indít, hogy küldj mintát. Azt bevizsgálja a laboratóriumában és ha valami nem tetszik neki, akkor nincs üzlet. Ha minden ok, akkor mehet az áru, amit újból bevizsgálnak és ha nem egyezik, akkor küldik is vissza a te költségedre. Ennek rohadt egyszerű oka van: a tudatos vásárlók nem akarnak mérget enni. És itt most tekintsünk el attól, hoy a cukor meg a zsír a méreg. Itt szó szerinti méregről beszélek. Ez a méreg marad vissza szermaradványként nagyons sok vegyszerből. Ha utánanézel egyre több vegyszert vonnak ki a forgalomból, mert mondjuk rákkeltő a szermaradvány. De persze a bio-öko gazdálkodás nem arról szól, hogy nincs védekezés. 3 féle védekezést különböztetünk meg a növénytermesztésben: 1. mechanikai, 2. biológiai, 3. kémiai. Tehát, ha minden reggel leszedegetem a krumplibogarat a krumpliról, akkor védekezek ellene és még vegyszereznem sem kell. Ez mechanikai védekezés. A többibe nem megyek bele, mert nagyon hosszú lenne, csak annyit, hogy vegyszerezünk is bioban mondjuk gomba ellen rézzel (természetes, felületi gombaölő, semmilyen módon nem szívódik fel a növényben), vagy gombával (ha a hasznos gombákkal ellepjük a növényt, akkor nem marad élettér a kórokozó gombáknak).
Egy szó mint száz: lehet vegyszermentes élelmiszereket előállítani, főleg otthoni, kiskerti keretek között. Ezek bizony egészségesebbek, mint a hagyományos, vegyszeres társaik.