Akkor politikából áthozva leírok néhány dolgot ami esetleg hasznos tipp lehet épp az építésbe és hitelekbe belevágóknak.
1. Telek választásnál ne a távolságot, hanem a közlekedést figyeljétek. Halásztelek környékén volt az első ház amit majdnem megvettünk, de tovább tartott volna onnan mind tömegközlekedve, mind kocsival bejárni, mint amit végül választottunk, pedig félúton leszünk így Székesfehérvárra.
2. Az élet minden területére, így építkezésre is igaz, hogy érdemes az időszakos akciókat figyelni. A női újságok kupon napjai pl rendszeresen érvényesek Praktikerre (20%), Diegoba, de sok más boltba is. Mi pl a burkolatok nagy részét így vettük.
3. A kuponok mellett mindig érdemes rákeresni árgépen, árukeresőn, Googleben hogy hol mennyiért beszerezhető az adott termék. 14 napon belül indoklás nélkül el lehet állni a vásárlástól, én vasárnap vittem vissza az XXXLutzba a vásárolt kültéri lámpákat, mert a 20% kedvezménnyel együtt is 8.000 HUF volt darabja, de a Ledvonal webshopban megtaláltam ugyanazt a LED világítást nagyobb fényerővel 4.500ért. 10 lámpánál összeadódik.
4. Bárhol vásárolsz, kérj kedvezményt. 5%-ot, 10%-ot kaptam olyan helyeken is ahol semmi kiírt/meghirdetett akció nem volt, és maguktól nem ajánlották fel. Nyilván minél több mindent veszel egy helyen, ezt annál könnyebben megadják.
5. Sok az olyan munka amit meglepően könnyen el tud végezni az ember, youtubeon rengeteg a hasznos videó. Vidéki présházban rengeteg dolgot csináltam én - pedig semmi műszaki vagy technikusi végzettségem - apósom segítségével, és haverom házát gyakorlatilag baráti társasággal újítjuk fel, a fűtésrendszert és elektromosságot kivéve mindent meg tudtunk oldani. Amennyire surmó kivitelezők vannak, ez még minőségben és rejtett hibákban is sajnos jobb lehet.
6. Baromi sok minden van amit ingyen el lehet vinni másoktól, mert nekik már nincs rá szükségük, de igazából teljesen felhasználható. Tipikus ilyen a bontott cserép, faanyagok, illetve bútorok - nem kell mindent azonnal berendezni véglegesre, úgyis erre fogsz költeni életed végéig

7. Mindenre sok ajánlatot kérj - kaptam ugyanarra a munkára 200 ezres és 1 milliós ajánlatot is. Ha épp baromira nem ér rá az ember mert tele van munkával, fel fogja árazni, ha már hétvégén/szar időben kell dolgoznia mert be van táblázva, akkor legalább kapjon érte szépen. Meg kell találni azt aki épp üresebb időszakban van, és akkor kedvezőbb lesz az ajánlat.
8. Ha már te Budapest közelébe is vagy kötve, attól még egyéb dolgokat csináltathatsz máshol is. Konyhabútort rendre vidéki asztalosoktól rendelek, mert nagyságrendekkel olcsóbban dolgoznak mint a Budapestiek, és ha nem egy standard egyenes pár elemes konyhablokkot akarsz, akkor az áruházaknál is. De pl a présházamnál amit vízvezetékszerelést csináltattam, olcsóbban kijönnék ha őt minden reggel felfuvarozom és visszaviszem este, mintha itt keresnék szerelőt.
Azért néhány dolog finanszírozásról is, bár ezt sokkal jobban kiveséztük:
1. Takaríts meg a hitel mellett, ne nyújtózkodj tovább mint a takaró, stb., erről már írtunk, nem részletezném újra.
2. Új házra felhasználható a 3+3 milliós lakásfelújítás, érdemes egyes munkálatokat hitel utánra hagyni, és ezt rákölteni.
3. Ha azon gondolkodsz mint sok ismerősöm, hogy 2 vagy 3 gyereket akarsz, akkor perpillanat a 2 gyerek igazi luxus. A 3. gyerek +8 millió CSOK, +7 millió babaváró elengedés, +4 millió jelzálogelengedés, és a havi összessített családi támogatások is megduplázódnak a kettő és három gyerek között. Jelenleg a kormány - nyilván tudatosan - 3 gyerek felé nyom, hogy nőjön a fiatal populáció. Azért releváns ezt itt említeni, mert az egy szobával nagyobb ingatlan nem fog 20 millió forinttal többe kerülne (illetve más kérdés, hogy két gyerek is ellehet egy szobában). Nyilván ne vállalj CSOKot gyerek nélkül, mert nem tudhatod mi fog történni - személy szerint mi a második gyerekkel való terhesség közben igényeltük, szerintem ez nagyon jó időzítés ebből a szempontból.
Biztos eszembe jut majd még, de most mennem kell, majd írok még ha fontos eszembe jut

Illetve természetesen kíváncsi vagyok arra is, mások hogy spórolnak ilyeneken.