OFF
Re: OFF
Nekem pozitívak és meglepőek a tapasztalataim mostanában ilyen ügyekben. Keveset várok dolgokra az állami faszságokkal kapcsolatban, főleg ha 'zaklatom őket'. Bank más tészta

- csababarca
- Kedvenc játékosaid: Messi, Iniesta, MBappé
- Kedvenc csapatod: FC Barcelona,Pats,Saints,Celtics, GSW.
Most annak járok utána hogy a tervezés 4 hónap futamideje meg az engedélyezés 6 hónapra megadott futamidejét valahogy lecsökkentsem. Bár erre nem lesz ráhatásom nyilván.Halfkey írta: Ebben nem vagyok biztos, de sztem generátor is működhet ha valamiért siettetni akarod a lakhatásit.
"Ma is itt ül lomhán, petyhüdten,
Fejét, jussát, szivét kobozzák
S ha nehányan nem kiáltoznánk,
Azt se tudná, hogy őt pofozzák."
Ebben nem vagyok biztos, de sztem generátor is működhet ha valamiért siettetni akarod a lakhatásit.
- csababarca
Köszi.Halfkey írta: Csababarca lakhatási:
Ház áll, fűtés, víz, áram, min 1 fürdőszoba teljesen kész, min. egy szoba teljesen leburkolva, 'konyha', vagy annak csúfolt valami (asztal, rezsó, mikro), külső és belső nyílászárók mind kész. Wc nem lehet egy légtèrben konyhával.
Áram jó kör lesz

azt tudom, hogy nem lehet, eleve így lett a terv is megcsinálva.
akkor jól gondoltam, két gyerekszobát hátul majd idővel berendezzük.
meg apróbb munkák persze. hátha jövő ilyenkorra meglesz legalább szerkezetkészre...köcsög eon szívat a több mint egy éves rendszerkiépítéssel...mikor mindkét irányba 40-40 méterre ott a vezeték, amire a házak vannak kötve, de nekünk 600 méterről akarják odahozni, 3 utcával feljebbről.
Csababarca lakhatási:
Ház áll, fűtés, víz, áram, min 1 fürdőszoba teljesen kész, min. egy szoba teljesen leburkolva, 'konyha', vagy annak csúfolt valami (asztal, rezsó, mikro), külső és belső nyílászárók mind kész. Wc nem lehet egy légtèrben konyhával.
- Realista24
- El Padre
- Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
- Kedvenc csapatod: Real Madrid
- Kapcsolat:
ParádéHalfkey írta: Akkor politikából áthozva leírok néhány dolgot ami esetleg hasznos tipp lehet épp az építésbe és hitelekbe belevágóknak.
1. Telek választásnál ne a távolságot, hanem a közlekedést figyeljétek. Halásztelek környékén volt az első ház amit majdnem megvettünk, de tovább tartott volna onnan mind tömegközlekedve, mind kocsival bejárni, mint amit végül választottunk, pedig félúton leszünk így Székesfehérvárra.
2. Az élet minden területére, így építkezésre is igaz, hogy érdemes az időszakos akciókat figyelni. A női újságok kupon napjai pl rendszeresen érvényesek Praktikerre (20%), Diegoba, de sok más boltba is. Mi pl a burkolatok nagy részét így vettük.
3. A kuponok mellett mindig érdemes rákeresni árgépen, árukeresőn, Googleben hogy hol mennyiért beszerezhető az adott termék. 14 napon belül indoklás nélkül el lehet állni a vásárlástól, én vasárnap vittem vissza az XXXLutzba a vásárolt kültéri lámpákat, mert a 20% kedvezménnyel együtt is 8.000 HUF volt darabja, de a Ledvonal webshopban megtaláltam ugyanazt a LED világítást nagyobb fényerővel 4.500ért. 10 lámpánál összeadódik.
4. Bárhol vásárolsz, kérj kedvezményt. 5%-ot, 10%-ot kaptam olyan helyeken is ahol semmi kiírt/meghirdetett akció nem volt, és maguktól nem ajánlották fel. Nyilván minél több mindent veszel egy helyen, ezt annál könnyebben megadják.
5. Sok az olyan munka amit meglepően könnyen el tud végezni az ember, youtubeon rengeteg a hasznos videó. Vidéki présházban rengeteg dolgot csináltam én - pedig semmi műszaki vagy technikusi végzettségem - apósom segítségével, és haverom házát gyakorlatilag baráti társasággal újítjuk fel, a fűtésrendszert és elektromosságot kivéve mindent meg tudtunk oldani. Amennyire surmó kivitelezők vannak, ez még minőségben és rejtett hibákban is sajnos jobb lehet.
6. Baromi sok minden van amit ingyen el lehet vinni másoktól, mert nekik már nincs rá szükségük, de igazából teljesen felhasználható. Tipikus ilyen a bontott cserép, faanyagok, illetve bútorok - nem kell mindent azonnal berendezni véglegesre, úgyis erre fogsz költeni életed végéig
7. Mindenre sok ajánlatot kérj - kaptam ugyanarra a munkára 200 ezres és 1 milliós ajánlatot is. Ha épp baromira nem ér rá az ember mert tele van munkával, fel fogja árazni, ha már hétvégén/szar időben kell dolgoznia mert be van táblázva, akkor legalább kapjon érte szépen. Meg kell találni azt aki épp üresebb időszakban van, és akkor kedvezőbb lesz az ajánlat.
8. Ha már te Budapest közelébe is vagy kötve, attól még egyéb dolgokat csináltathatsz máshol is. Konyhabútort rendre vidéki asztalosoktól rendelek, mert nagyságrendekkel olcsóbban dolgoznak mint a Budapestiek, és ha nem egy standard egyenes pár elemes konyhablokkot akarsz, akkor az áruházaknál is. De pl a présházamnál amit vízvezetékszerelést csináltattam, olcsóbban kijönnék ha őt minden reggel felfuvarozom és visszaviszem este, mintha itt keresnék szerelőt.
Azért néhány dolog finanszírozásról is, bár ezt sokkal jobban kiveséztük:
1. Takaríts meg a hitel mellett, ne nyújtózkodj tovább mint a takaró, stb., erről már írtunk, nem részletezném újra.
2. Új házra felhasználható a 3+3 milliós lakásfelújítás, érdemes egyes munkálatokat hitel utánra hagyni, és ezt rákölteni.
3. Ha azon gondolkodsz mint sok ismerősöm, hogy 2 vagy 3 gyereket akarsz, akkor perpillanat a 2 gyerek igazi luxus. A 3. gyerek +8 millió CSOK, +7 millió babaváró elengedés, +4 millió jelzálogelengedés, és a havi összessített családi támogatások is megduplázódnak a kettő és három gyerek között. Jelenleg a kormány - nyilván tudatosan - 3 gyerek felé nyom, hogy nőjön a fiatal populáció. Azért releváns ezt itt említeni, mert az egy szobával nagyobb ingatlan nem fog 20 millió forinttal többe kerülne (illetve más kérdés, hogy két gyerek is ellehet egy szobában). Nyilván ne vállalj CSOKot gyerek nélkül, mert nem tudhatod mi fog történni - személy szerint mi a második gyerekkel való terhesség közben igényeltük, szerintem ez nagyon jó időzítés ebből a szempontból.
Biztos eszembe jut majd még, de most mennem kell, majd írok még ha fontos eszembe jutIlletve természetesen kíváncsi vagyok arra is, mások hogy spórolnak ilyeneken.

6. ponthoz nagy pluszegy. Legyetek türelmesek. Én is mindent azonnal akartam, így kompromisszumokat kötöttem, amiket megbántam utólag. Mert pár hét/hónap türelemmel minden szempontból jobbat tudtunk volna venni, legyen az bútor vagy műszaki cucc.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema
- csababarca
Köszi ez igazán hasznos volt.
Majd apámat viszem alkudozni, ő benne van ebben, nekem nincs arcom hozzá, sose ment.
Ő nem szégyellős
Nekünk is az a terv, hogy alap, falak, födém, tető.
Aztán nyílászárók, majd amit tudunk leburkolunk, berendezünk. (konyha-nappali, hálószoba, egyik fürdőszoba)
Mondjuk nem tudom a lakhatási engedélyt milyen állapotra adják meg.
Majd apámat viszem alkudozni, ő benne van ebben, nekem nincs arcom hozzá, sose ment.
Ő nem szégyellős

Nekünk is az a terv, hogy alap, falak, födém, tető.
Aztán nyílászárók, majd amit tudunk leburkolunk, berendezünk. (konyha-nappali, hálószoba, egyik fürdőszoba)
Mondjuk nem tudom a lakhatási engedélyt milyen állapotra adják meg.
Akkor politikából áthozva leírok néhány dolgot ami esetleg hasznos tipp lehet épp az építésbe és hitelekbe belevágóknak.
1. Telek választásnál ne a távolságot, hanem a közlekedést figyeljétek. Halásztelek környékén volt az első ház amit majdnem megvettünk, de tovább tartott volna onnan mind tömegközlekedve, mind kocsival bejárni, mint amit végül választottunk, pedig félúton leszünk így Székesfehérvárra.
2. Az élet minden területére, így építkezésre is igaz, hogy érdemes az időszakos akciókat figyelni. A női újságok kupon napjai pl rendszeresen érvényesek Praktikerre (20%), Diegoba, de sok más boltba is. Mi pl a burkolatok nagy részét így vettük.
3. A kuponok mellett mindig érdemes rákeresni árgépen, árukeresőn, Googleben hogy hol mennyiért beszerezhető az adott termék. 14 napon belül indoklás nélkül el lehet állni a vásárlástól, én vasárnap vittem vissza az XXXLutzba a vásárolt kültéri lámpákat, mert a 20% kedvezménnyel együtt is 8.000 HUF volt darabja, de a Ledvonal webshopban megtaláltam ugyanazt a LED világítást nagyobb fényerővel 4.500ért. 10 lámpánál összeadódik.
4. Bárhol vásárolsz, kérj kedvezményt. 5%-ot, 10%-ot kaptam olyan helyeken is ahol semmi kiírt/meghirdetett akció nem volt, és maguktól nem ajánlották fel. Nyilván minél több mindent veszel egy helyen, ezt annál könnyebben megadják.
5. Sok az olyan munka amit meglepően könnyen el tud végezni az ember, youtubeon rengeteg a hasznos videó. Vidéki présházban rengeteg dolgot csináltam én - pedig semmi műszaki vagy technikusi végzettségem - apósom segítségével, és haverom házát gyakorlatilag baráti társasággal újítjuk fel, a fűtésrendszert és elektromosságot kivéve mindent meg tudtunk oldani. Amennyire surmó kivitelezők vannak, ez még minőségben és rejtett hibákban is sajnos jobb lehet.
6. Baromi sok minden van amit ingyen el lehet vinni másoktól, mert nekik már nincs rá szükségük, de igazából teljesen felhasználható. Tipikus ilyen a bontott cserép, faanyagok, illetve bútorok - nem kell mindent azonnal berendezni véglegesre, úgyis erre fogsz költeni életed végéig
7. Mindenre sok ajánlatot kérj - kaptam ugyanarra a munkára 200 ezres és 1 milliós ajánlatot is. Ha épp baromira nem ér rá az ember mert tele van munkával, fel fogja árazni, ha már hétvégén/szar időben kell dolgoznia mert be van táblázva, akkor legalább kapjon érte szépen. Meg kell találni azt aki épp üresebb időszakban van, és akkor kedvezőbb lesz az ajánlat.
8. Ha már te Budapest közelébe is vagy kötve, attól még egyéb dolgokat csináltathatsz máshol is. Konyhabútort rendre vidéki asztalosoktól rendelek, mert nagyságrendekkel olcsóbban dolgoznak mint a Budapestiek, és ha nem egy standard egyenes pár elemes konyhablokkot akarsz, akkor az áruházaknál is. De pl a présházamnál amit vízvezetékszerelést csináltattam, olcsóbban kijönnék ha őt minden reggel felfuvarozom és visszaviszem este, mintha itt keresnék szerelőt.
1. Takaríts meg a hitel mellett, ne nyújtózkodj tovább mint a takaró, stb., erről már írtunk, nem részletezném újra.
2. Új házra felhasználható a 3+3 milliós lakásfelújítás, érdemes egyes munkálatokat hitel utánra hagyni, és ezt rákölteni.
3. Ha azon gondolkodsz mint sok ismerősöm, hogy 2 vagy 3 gyereket akarsz, akkor perpillanat a 2 gyerek igazi luxus. A 3. gyerek +8 millió CSOK, +7 millió babaváró elengedés, +4 millió jelzálogelengedés, és a havi összessített családi támogatások is megduplázódnak a kettő és három gyerek között. Jelenleg a kormány - nyilván tudatosan - 3 gyerek felé nyom, hogy nőjön a fiatal populáció. Azért releváns ezt itt említeni, mert az egy szobával nagyobb ingatlan nem fog 20 millió forinttal többe kerülne (illetve más kérdés, hogy két gyerek is ellehet egy szobában). Nyilván ne vállalj CSOKot gyerek nélkül, mert nem tudhatod mi fog történni - személy szerint mi a második gyerekkel való terhesség közben igényeltük, szerintem ez nagyon jó időzítés ebből a szempontból.
Biztos eszembe jut majd még, de most mennem kell, majd írok még ha fontos eszembe jut
Illetve természetesen kíváncsi vagyok arra is, mások hogy spórolnak ilyeneken.

Biztos eszembe jut majd még, de most mennem kell, majd írok még ha fontos eszembe jut

- babaking
- Kedvenc játékosaid: Guti, Kaká, Varane, Marcelo, SR4, Modric, Kroos, Nacho
Nálunk sokan a kutyaszőrre esküsznek - elvileg a legjobb az, ha ez egy elő ebhez van ragasztva. Bár kérdés, hogy a padlásig felér-e a szaga. Nálunk a keretben elektromos sípolós riasztóval próbálkozunk inkább kevesebb mint több sikerrel.Donát írta: Idén is megérkeztek anyestek a padlásra, megint felébresztenek majd az éjszakai bulijaikkal. Valakinek esetleg van valami tuti módszere ellenük?
A Futball mindenké. A pénz viszont, csak a kiválasztott keveseké, és mindent meg is tesznek, hogy ez így is maradjon.
- csababarca
ez is igaz, lehet ezért nem tűnt fel akkora mértékű emelkedés.Halfkey írta: Ez abszolút tény, csak arra próbálok rávilágítani legalább - még ha esetleg nem is fogadod el az oldalam - hogy nem fekete-fehér a kérdés. Baj lenne ha nem csökkene a forint, és bármi más valuta vásárlóértéke.
Jónak mondod egyébként a lengyel helyzetet, mert én félig lengyel vagyok, családom egy része ma is kinn él. Nemrég voltam látogatóba, azért na, nem kánaán ott sem a helyzetAlacsonyabbról indultak az árak inkább azt mondanám mint hogy nincs emelkedés. Pl elektronikát, játékokat mindig ott veszek alapból, ami itt 19999re van árazva, az ott 199 zlotyra
.
azt elfogadom, hogy nem fekete fehér a kérdés, én nem látom át ezt annyira, ezt nem is szégyellem. mondom, én a "kisember" szemszögét képviselem ebben.
Ez abszolút tény, csak arra próbálok rávilágítani legalább - még ha esetleg nem is fogadod el az oldalam - hogy nem fekete-fehér a kérdés. Baj lenne ha nem csökkene a forint, és bármi más valuta vásárlóértéke.
Jónak mondod egyébként a lengyel helyzetet, mert én félig lengyel vagyok, családom egy része ma is kinn él. Nemrég voltam látogatóba, azért na, nem kánaán ott sem a helyzet
Alacsonyabbról indultak az árak inkább azt mondanám mint hogy nincs emelkedés. Pl elektronikát, játékokat mindig ott veszek alapból, ami itt 19999re van árazva, az ott 199 zlotyra
.
Jónak mondod egyébként a lengyel helyzetet, mert én félig lengyel vagyok, családom egy része ma is kinn él. Nemrég voltam látogatóba, azért na, nem kánaán ott sem a helyzet

- csababarca
Ebben igazad van.Halfkey írta:
Erről már többször beszéltünk, nem magyarországi áremelkedés van hanem globális. Többször kijelentetted hogy leszarod, így mondjuk nehéz érdemi beszélgetést folytatni, mert hiába szarod le, attól még sajnos így vanAzzal egyébként maximálisan egyetértek hogy ez óriási probléma, de nem azért mert az egyének számára drágul valami, hanem mert szerintem ahhoz fog vezetni hogy be fognak dőlni a egyes nagy piacok, úgy viselkedünk mintha a gazdaság örökké csak nőni tudna, és bár ez hosszú távon így van és így lesz, rövid távon a COVIDból túl gyorsan lábaltunk ki, mesterséges ösztönzőkkel (és ezek okozzák a már említett globális inflációt).
Globális a probléma, mégis pl elég jó rálátásom van a lengyel helyzetre, és mondjuk úgy, hogy náluk nem ilyen mértékű az áremelkedés. (pedig náluk sincs euró) Gondolom azért, mert nincsenek kb mindenből importra szorulva. De az alapvető élelmiszerek (tej pl) se drágultak itt annyira mint nálunk.
Nem a globális áremelkedést szarom le, hanem engem az érdekel, hogy nálunk ez hogy csapódik le.
Nagyon sok összetevős az, ami tény, hogy a forint vásárlóereje rohamosan csökken. Szerintem ebben egyetérthetünk, max az okokon, következményeken, hatásokon van vita.
Ne is legyen bűntudatod mert nem véletlen költ a társadalom tanárra, rendőrre, orvosra, stb., ez mind civilizációsan fontos kérdés. De az hogy adózol, az az egy technikai kérdés és nem több. Ha én (ebben az esetben az állam) adok neked 30 ezer forintot és visszakérek belőle 10 ezret, attól a 10 ezertől nem lett több szétosztható pénzem, adhattam volna egyszerűen 20 ezret és jelenthettem volna ki hogy nem vagy adóköteles.Én is adózok egyébként, meg a 110-120ezer pedagógus is, eü. dolgozó is. Tehát ne legyen bűntudatom, hogy mi adóforintból vagyunk kifizetve.
/Adózáson egyébként első óra anyaga volt az hogy ennek a műfajnak egyetlen lényege van, hogy terítesz szét 85-90%-nyi adóterhet úgy, hogy az emberek minél kevésbé vegyék észre és háborodjanak fel. Bürokráciailag legegyszerűbb lenne mindenkitől szja formájában beszedni ezt és kész, csak akkor forradalmak lennének, ezért kell áfa, ABC adó, kamatadó stb stb./
Nem a te munkádról van szó hanem mindenkiéről, elmondtam hogy az inflációnak fontos szerepe van abban hogy van munkánk.btw, mondom, nem az én munkám érdekes
Erről már többször beszéltünk, nem magyarországi áremelkedés van hanem globális. Többször kijelentetted hogy leszarod, így mondjuk nehéz érdemi beszélgetést folytatni, mert hiába szarod le, attól még sajnos így vanÉn továbbra is problémának látom a magyarországi áremelkedéseket

-
- Kedvenc játékosaid: R9, CR7, Benzema, Marcelo
- Kedvenc csapatod: csakamadrid.
Ezzel el is erkeztunk a problema gyokerehez, a modern kontosbe bujtatott rabszolgasaghoz. A magyar tarsadalom egy eleg nagy szelete vagy a kozmunkan keresztul van foglalkoztatva, vagy egy gyokketto erteket teremto osszeszerelo uzemben csinalja a robotmunkat. Az az igazan szomoru, hogy ezeknek az embereknek a gyerekei mar tizenevesen evidensnek tekintik maguknak ugyanezt a sort. A kozepiskolai osztalyomban tobben hulyenek neztek, mert egyetemre keszultem es nem mentem 350-400 forintos oraberert ejszakazni valamelyik gyarba….
Szoval itt valtozas nem lesz
Szoval itt valtozas nem lesz

- csababarca
Ilyen értelemben akkor vegye le az állam a kezét az oktatásról.Halfkey írta:
Morális részével meg a mesterekről írtakkal nyilván valahol egyetértek, annyit hozzátennék hogy ez (sem) magyar kérdés. Ezek ösztönök, ez építette fel a kapitalizmust mint rendszert. Mindig a kínálat és a kereslet fog árazni, és nem az "emberi méltányosság".

De most nem az én munkámra kell kiforgatni, mert nem releváns.
Értem amit mondasz, de most ez is el fog menni olyan irányba, hogy elkezdenek gombamód szaporodni a magánsulik, ennek már meg vannak az alapjai, és évről évre növekvő tendenciát mutatnak.
Előbb utóbb az lesz majd mint USA-ban, egy lezüllött, gyerekmegőrzőként működő állami oktatás, meg lesznek a magán sulik (alapítványiak). Nem tudom ez e a cél, de úgy tűnik amúgy.
Én is adózok egyébként, meg a 110-120ezer pedagógus is, eü. dolgozó is. Tehát ne legyen bűntudatom, hogy mi adóforintból vagyunk kifizetve.
btw, mondom, nem az én munkám érdekes, ezt a másfél évet még kibírom benne, utána meg nem érdekel majd. Max ha lesz gyerekem, hogy ő milyen oktatást fog kapni.
Hanem az, hogy oké van munka, de sokan éhbérért dolgoznak. Nem lehet félretenni, nem lehet tervezni a jövőt. Ha szerencsés vagy, van valami örökséged, ha nem vagy szerencsés, akkor buktad, maradt a hitel, ami jó lenne, csak ugye az előző beszélgetésünknél is megállapítódott, hogy hülyék hozzá az emberek.
Én továbbra is problémának látom a magyarországi áremelkedéseket, el lehet bagatellizálni, de szerintem ez komolyabb problémákat fog okozni. A fizetések nem követik le (nem csak az állami szférában, de a versenyszférában sem. Barátnőm abban dolgozik, multinál, látják a problémákat ott, alig kaptak fizuemelést idén, talán 5%-ot), lehet ksh-zni, de nagy a kontraszt. Érzékeli ezt a kormány is, mert próbál tenni ellene az emelésekkel, kedvezményekkel, vagy azzal, hogy most a gvh rászállt az építőiparra, mert látják, hogy valami nem kóser az áremelkedéssel ott.
Meg úgy csapódik le hogy van munkád. Nem feltétlen neked, hanem annak aki piaci alapon működő cégnél dolgozik, annál a cégnél aminek azért lett forgalma mert elköltöd a pénzt, és tőkéje mert befekteted. Ez pedig azért fontos, mert neked utána tanárként abból lesz fizetésed amit ő leadózik.Ezt jó hogy így leírtad, de megint az a gond, hogy bár értjük az állam célját, a mezei emberekben ez úgy csapódik le, hogy minden drágul, de szó szerint minden.
Ez egyébként a magyar gazdaság legnagyobb problémája nem az infláció ami teljesen átlagos. Van alulról súrolva 10 millió ember. Ennek egy harmada még nem, vagy már nem munkaképes korú, kb 6,5 lenne képes demográfialag dolgozni. Ennek fele gazdaságilag inaktív. Vagyis nemcsak nincs munkája, de nem is próbál munkát keresni. Marad kb 3,3 millió ember, amiből lejönnek a munkanélküliek (ezért is irreleváns a munkanélküliségi ráta mint mutató, nem azzal van a probléma), és van mondjuk 3,2 millió ember. Ennek a fele jelenleg az államtól kapja a pénzét, vagyis van 1,6 millió ember Magyarországon aki piaci alapon működő cégnél dolgozik. Magyarország elosztható pénztortáját ez az embermennyiség növeli. Egy ember munkájának el kell tartania 7 másikat. Remélem látható hogy nagyon kicsi a lehetséges hibaszázalék, ha ebből néhány nagy foglalkoztató elmegy vagy bedől, akkor nem az lesz a baj hogy évente megy fel a tej ára.
Morális részével meg a mesterekről írtakkal nyilván valahol egyetértek, annyit hozzátennék hogy ez (sem) magyar kérdés. Ezek ösztönök, ez építette fel a kapitalizmust mint rendszert. Mindig a kínálat és a kereslet fog árazni, és nem az "emberi méltányosság".
- csababarca
Ezt jó hogy így leírtad, de megint az a gond, hogy bár értjük az állam célját, a mezei emberekben ez úgy csapódik le, hogy minden drágul, de szó szerint minden.Halfkey írta:
Inflációs témában azért szerintem elég fordítva nézik sokan a dolgokat. A központi jegybankok az alapkamat állításával és a nyomtatott új pénz mennyiségével gyakorlatilag manuálisan tudják vezérelni, és bármikor amikor a gazdaság megfeneklik valamiért - COVID - a kijövetel hagyományos eszköze a gazdaság pörgetése, vagyis leegyszerűsítve az egyéneket arra bíztatni hogy a pénzüket elköltség, ezzel bevételt adva a cégeknek (akik ki tudják fizetni az alkalmazottakat, akik tudnak adózni és újra vásárolni, így újraindítva a kört). Emellé társul hogy ha nem "elkölteni" akarod a befektetési formák tekintetében így nem az állami, hanem a piaci megoldásokra vagy ösztönözve, vagyis befektetői tőke is rendelkezésre áll. Meg lehet nézni a dollár inflációt, agyonveri a forintot, mert alapkamat szinte 0, nyomtatják a pénzt és ráadásul még osztják is ki covid csomagok keretében. A világ legnagyobb gazdaságának inflációja nyilván húzza a többit is magával, ráadásul mindenhol máshol is hasonló stratégián voltak a helyi jegybankok.
Ez idén tavasz végén változott, azóta szépen elkezdték emelgetni az alapkamatot, de még mindig történelmileg borzasztó alacsony. Ennél sokkal jobban nemigen fog elszabadulni az infláció, mert vissza fogják húzni, ennél alacsonyabb pedig azért nem lesz, mert továbbra is cél hogy ne a párnád alatt legyen a pénzed, hanem lépjen vissza a gazdasági körbe.
Kihívsz egy mesterembert, csak belép a küszöbön az egy 20as.

És kénytelen vagy kifizetni.
Szóval itt a fejekben is rendet kellene tenni, mert iszonyat elszállt az igény, és pofátlanság megy kb mindenhol.
Nekem is állnom kéne a terem ajtóban, amikor mennek ki a gyerekek beszedni az óradíjam...
Szóval én tényleg nem látom a megoldást. Itt olcsóbb már semmi nem lesz, ha stagnál 1-2 esetben az ár, akkor már legalább nem döglünk bele.
- h3x0r
De megmondta Greta, hogy 'bla bla bla'raul 4 ever írta: Mondjuk am. egy jó állapotú dízel nem öli meg a bébifókákat adblue nélkül sem.. Csak a hozzánemértő politikusok kitalálták a kibocsátási értékeket és most megy a pánik..

-
- Kedvenc játékosaid: R9, Modric, Benzema, Marcelo, Kroos, Zidane
Nagy az a bizonyos állatkert...Én már semmin nem lepődnék meg.Süti írta: Nem hinném hogy ha veszélybe kerülne az egész ellátási lánc, és Európa gazdasága ne hunyna szemet a szoftveres megoldás felett az EU, amíg ez rendeződik.
Viszont én sem gondolom, hogy az lesz a vége, hogy leáll minden, de már eljutottunk oda, hogy sok esetben priorizálni kell, hogy mi az, ami eltolható, mi az, ami nem. Nehéz helyzetben van manapság a logisztika. Ennek nem csak az üzemanyagár, meg adblue az oka, hanem óriási munkaerőhiány van. Nincs sofőr, aki felüljön az autóra, aki van, annak a bére nagy mértékben megemelkedett. Fogyóban a kapacitás, megnövekedtek az igények és a kibocsátás is.