Megint jönnék pénzezni.
CS0ki írta:
Személy szerint én a kettő (állampapír és ETF) kombinációját javaslom, illetve akinek van kockáztatási kedve, ő egy-egy egyéni részvénnyel is tarkíthatja a dolgokat.
+1
Most jövök a Raiffeisenből, értékpapírszámlát szerettem volna nyitni, a kisasszony (és innentől nem vagyok többet a nagyapám, elnézést

) pedig a nyugdíjbiztosítást ajánlotta még figyelmembe. Azt mondta, hogy havi tízezer forint befizetésével 36 év múlva kivehetek egyben 30 milliót (úgy, hogy a befizetett összeg 6 millió forint, erre kapok +24-et).
Ezzel lenne pár kérdésem, ha esetleg valaki jobban átlátja a bulit.
- megéri a dolog?
- van benne bármi átverés, amivel megszívhatom?
- Lehet-e euró alapon fizetni ilyet? Szeretnék védekezni az inflációval szemben, amennyire lehetséges.
- Nekem 36 évre ajánlották ma. Lehet rövidebb időtávra is? Úgy nem éri meg jobban? Mondjuk 10 évre. Fog érni 30 millió forint egy lyukas garast is 36 év múlva? Érdemes ma ilyenbe fektetni?
- A bankos lány azt mondta, hogy nem fogok úgy járni, mint pár éve az államisok, hogy gondolt egyet a kormány és zsebre tette ezeket a megtakarításokat, mert van valami biztosíték (Raiffeisen, Uniqa, meg mondott még valami nevet, ami elvileg garancia, de nem emlékszem). Szóval, tényleg van rá garancia hogy nem fogja senki elvenni az én pénzemet?

Ha a biztosító bedől, akkor gonodolom annyi ennek. Érdemes nagyobb cégeknél érdeklődni ilyesmiről, pl Allianz, vagy bármi, ami valószínűleg 36 év múlva is sikeres lesz?
Illetve még egy kérdés, banknál értékpapírszámával vett már innen valaki állampapírt? Nagyon próbáltak lebeszélni róla a bankban, csak ezért kérdezem. Van más módja hogy tudjak venni, vagy muszáj értékpapírszámlát nyitni? Érdemes a Raiffeisenen keresztül tőzsdézni, tudok magyar bankon keresztül értelmes részvényeket venni, vagy ETF-ekbe fektetni, vagy ha ilyesmi a terv, akkor hagyjam ki a Raiffeisent a buliból? Nem teljesen értem és egyáltalán nem látom át a rendszert.
Hirtelen ezek a kérdések jutottak eszembe, előre is köszönöm ha valaki válaszol rájuk. Munka után megyek guglikutatni, csak gondoltam hátha addig tapasztalatból tud valaki mondani valami hasznosat.