OFF

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Halfkey

Re: OFF

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. október 19., kedd 18:46

Fogok válaszolni részletesen a nyugdíj kérdésre is, de így edzésre úton annyit hogy

1) állampapírt magyar kincstárnál vegyél ne bankban, ott ingyenes, ezért is küld el a bankár. Bemész egy ügyfélszolgálatra, megnyitod a számlát, online vagy mobilappon kártyával megveszed.

2) Részvényt lehet bankban, de maga a kezelési díj, tranzakciós díj, stb drágább mint az online brókereknél. Adózás szempontjából lehet kedvezőbb a tartós befektetési számla, és a nyugdíj konstrukciók - nyilván mindkettő kevésbé rugalmas mint egy sima értékpapírszámla egy brókernél, hosszabb időtávokra van (ami nem feltétlen probléma hisz a befektetés ezen formája arra éri meg, de azért a likviditás sosem hátrány).

Steve
Kedvenc játékosaid: R9, RC, Guti, Zidane, Modric, Marcelo, Bellingham
Kedvenc csapatod: Real Madrid

HozzászólásSzerző: Steve » 2021. október 19., kedd 18:42

Realista24 írta:
raul 4 ever írta:

Már 1-2szer mondtad rám is, hogy olyan (hülye) vagyok mint réj, csak érdeklődnék, hogy mivel én 2010-ben readonly lettem tudjukhol, az itteni bushi az ottani volt raisen?

Az internet nem felejt, de semmi hsz-t nem találok tőle, de a név term. ismerős.. Valamint ez mi?: https://www.facebook.com/RaisenMadridista/

Összefügg itt minden-mindennel?

Szerk.: eskü nem vártam, hogy posztolj..
Ő hát.
Milyen jó oldala van rájzennek!

Ki is veszem a madridom.hu-t a kedvencek közül és beteszem ezt. :kalapos:

..nincs olyan szerencsétek :D :sziv:

Pipita
Kedvenc játékosaid: Ronaldo, Zidane, Guti, Iker, Higuaín, Marcelo, Bale
Kedvenc csapatod: Real, Leeds

HozzászólásSzerző: Pipita » 2021. október 19., kedd 16:31

Megint jönnék pénzezni.
CS0ki írta:
Személy szerint én a kettő (állampapír és ETF) kombinációját javaslom, illetve akinek van kockáztatási kedve, ő egy-egy egyéni részvénnyel is tarkíthatja a dolgokat.
+1 :)
Most jövök a Raiffeisenből, értékpapírszámlát szerettem volna nyitni, a kisasszony (és innentől nem vagyok többet a nagyapám, elnézést :mrgreen: ) pedig a nyugdíjbiztosítást ajánlotta még figyelmembe. Azt mondta, hogy havi tízezer forint befizetésével 36 év múlva kivehetek egyben 30 milliót (úgy, hogy a befizetett összeg 6 millió forint, erre kapok +24-et).

Ezzel lenne pár kérdésem, ha esetleg valaki jobban átlátja a bulit.
- megéri a dolog?
- van benne bármi átverés, amivel megszívhatom?
- Lehet-e euró alapon fizetni ilyet? Szeretnék védekezni az inflációval szemben, amennyire lehetséges.
- Nekem 36 évre ajánlották ma. Lehet rövidebb időtávra is? Úgy nem éri meg jobban? Mondjuk 10 évre. Fog érni 30 millió forint egy lyukas garast is 36 év múlva? Érdemes ma ilyenbe fektetni?
- A bankos lány azt mondta, hogy nem fogok úgy járni, mint pár éve az államisok, hogy gondolt egyet a kormány és zsebre tette ezeket a megtakarításokat, mert van valami biztosíték (Raiffeisen, Uniqa, meg mondott még valami nevet, ami elvileg garancia, de nem emlékszem). Szóval, tényleg van rá garancia hogy nem fogja senki elvenni az én pénzemet? :D Ha a biztosító bedől, akkor gonodolom annyi ennek. Érdemes nagyobb cégeknél érdeklődni ilyesmiről, pl Allianz, vagy bármi, ami valószínűleg 36 év múlva is sikeres lesz?

Illetve még egy kérdés, banknál értékpapírszámával vett már innen valaki állampapírt? Nagyon próbáltak lebeszélni róla a bankban, csak ezért kérdezem. Van más módja hogy tudjak venni, vagy muszáj értékpapírszámlát nyitni? Érdemes a Raiffeisenen keresztül tőzsdézni, tudok magyar bankon keresztül értelmes részvényeket venni, vagy ETF-ekbe fektetni, vagy ha ilyesmi a terv, akkor hagyjam ki a Raiffeisent a buliból? Nem teljesen értem és egyáltalán nem látom át a rendszert.

Hirtelen ezek a kérdések jutottak eszembe, előre is köszönöm ha valaki válaszol rájuk. Munka után megyek guglikutatni, csak gondoltam hátha addig tapasztalatból tud valaki mondani valami hasznosat. :hmmm:

Realista24
El Padre
Kedvenc játékosaid: Zidane, Benzema
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2021. október 19., kedd 14:48

raul 4 ever írta:
Realista24 írta: *Politikában annyira vagyok otthon mint réj a kamatszámításban*
Már 1-2szer mondtad rám is, hogy olyan (hülye) vagyok mint réj, csak érdeklődnék, hogy mivel én 2010-ben readonly lettem tudjukhol, az itteni bushi az ottani volt raisen?

Az internet nem felejt, de semmi hsz-t nem találok tőle, de a név term. ismerős.. Valamint ez mi?: https://www.facebook.com/RaisenMadridista/

Ő hát.
Karim Benzema: "A Real Madridnál vagyok, csak ez számít"
Zidane - The Maestro Of The Decade HD
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

raul 4 ever
Kedvenc játékosaid: Carvajal, Eder, Alaba, Mendy, Case, Modric, Kroos, Fede, Vini, BigBenz

HozzászólásSzerző: raul 4 ever » 2021. október 19., kedd 14:46

Realista24 írta: *Politikában annyira vagyok otthon mint réj a kamatszámításban*

2021 04 20 - Ceferintakaroggy

2009 07 09 - 2023 06 06 - uno, dos, tres, Hala Madrid

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2021. október 19., kedd 14:43

A magyar kormány vezette konzorcium 4 milliárd eurós (1440 milliárd forint) árat ajánlott a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérért.
A Bloomberg korábban arról írt, a reptér a válság előtt 3 milliárd eurót érhetett, a Forbes tavaly év végén 699 milliárdos árat becsült.

Félig off, félig politika :mrgreen:
Carlo Ancelotti: "Benzema egy olyan játékos, akinek nincs szüksége arra, hogy sokat dolgozzon."
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

CS0ki

HozzászólásSzerző: CS0ki » 2021. október 18., hétfő 21:40

Megnézem, a magyar átlag mennyi idő alatt tud összespórolni 35 milliót egy 60 nm-es, újépítésű lakásra...És akkor még be sem rendezte. Hitelmentesen...
Ez most melyik részére annak, amit írtam?

Nika91127
Kedvenc játékosaid: Guti, Marcelo,Valverde

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2021. október 18., hétfő 20:26

Kerlon írta:
Realista24 írta:

Engem nem szomoritasz el :kalapos: most vagyok túl egy ház felújításon :kalapos:

Amúgy, egy lakás ára még jó hogy nem tartalmazza a bútorokat. Elég ha pl. az alja kategóriás burkolatot triplan számlázzák a lakás árába, ugyanígy a kapcsolok, és egyéb kötelező elemek.
Ja, inkább Nika-nak szólt. 35 millióért egy kivakolt medve barlangot kapsz nyílászárókkal. :mrgreen:
Vágesz :) Ezért nem lesz még medvebarlangom se évekig... :)

Kerlon
Kedvenc csapatod: Levante

HozzászólásSzerző: Kerlon » 2021. október 18., hétfő 20:23

Realista24 írta:
Kerlon írta:
Győrben is 40 millió körül mozog egy ilyen és el kell szomorítsalak, hogy ebbe még meg kell venned a beltéri ajtókat, a burkolatokat, a glettelés, festés, lámpák, kapcsolók, esetleges desing kartonozás, bútorok és lakberendezés, aztán már simán karcolhatod az 50-et, ha elszállnak az igényeid, mert ugye egy konnyha, fürdőszoba hamar megszalad... Vagy akár egy pofásabb világítás.
Engem nem szomoritasz el :kalapos: most vagyok túl egy ház felújításon :kalapos:

Amúgy, egy lakás ára még jó hogy nem tartalmazza a bútorokat. Elég ha pl. az alja kategóriás burkolatot triplan számlázzák a lakás árába, ugyanígy a kapcsolok, és egyéb kötelező elemek.
Ja, inkább Nika-nak szólt. 35 millióért egy kivakolt medve barlangot kapsz nyílászárókkal. :mrgreen:
"A futball alapvetően egy észjáték lenne, egy nagy sebességű, valós idejű stratégiai játék, amiben nem mindig neked kell adnod a gólpasszt, nem mindig neked kell lőnöd a gólt, de nem is mindig neked kell megszerezned a labdát."
K

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2021. október 18., hétfő 20:16

Kerlon írta:
Realista24 írta:

Fehérváron ugyanez 40-45.
Győrben is 40 millió körül mozog egy ilyen és el kell szomorítsalak, hogy ebbe még meg kell venned a beltéri ajtókat, a burkolatokat, a glettelés, festés, lámpák, kapcsolók, esetleges desing kartonozás, bútorok és lakberendezés, aztán már simán karcolhatod az 50-et, ha elszállnak az igényeid, mert ugye egy konnyha, fürdőszoba hamar megszalad... Vagy akár egy pofásabb világítás.

Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2021. október 18., hétfő 20:15

Realista24 írta:
Elhiszem :) Én az itteni árakkal tudok kalkulálni. Hiába vagyok "kiemelten bérezve", egy 85-90 nm-es lakást se mostanában fogok tudni venni, hitel mentesen. CSOK-ot elvből nem veszek fel. A babavárót 32 hetes terhesen vettük fel, azt befektettük, egész jól...

Kerlon
Kedvenc csapatod: Levante

HozzászólásSzerző: Kerlon » 2021. október 18., hétfő 20:13

Realista24 írta:
"A futball alapvetően egy észjáték lenne, egy nagy sebességű, valós idejű stratégiai játék, amiben nem mindig neked kell adnod a gólpasszt, nem mindig neked kell lőnöd a gólt, de nem is mindig neked kell megszerezned a labdát."
K

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2021. október 18., hétfő 20:00

Nika91127 írta:
Realista24 írta:

De Csoki nem is írt ilyet. Bytheway fasza lenne, ha csak 35 milla lenne egy újépítésű kecó.
https://ingatlan.com/szombathely/elado+ ... s/32505023

https://ingatlan.com/szombathely/elado+ ... s/31218457

Én ebből indultam ki.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2021. október 18., hétfő 19:52

Realista24 írta:
Nika91127 írta:

Megnézem, a magyar átlag mennyi idő alatt tud összespórolni 35 milliót egy 60 nm-es, újépítésű lakásra...És akkor még be sem rendezte. Hitelmentesen...
De Csoki nem is írt ilyet. Bytheway fasza lenne, ha csak 35 milla lenne egy újépítésű kecó.
https://ingatlan.com/szombathely/elado+ ... s/32505023

https://ingatlan.com/szombathely/elado+ ... s/31218457

Én ebből indultam ki.

Realista24
El Padre
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Realista24 » 2021. október 18., hétfő 19:40

Nika91127 írta:
CS0ki írta: Milyen jó kis témák voltak, én meg pont nem voltam itt! :)

És a lakás vétel bérlés helyett sem olyan egyszerű, mint azt sokszor tűnik. Az elmúlt években, az ingyen pénz korában persze jó eséllyel az volt a jó megoldás, de volt és jó eséllyel lesz olyan kamatkörnyezet, hogy ez már nem olyan egyértelmű.

Hitelt meg tényleg óvatosan kell felvenni, legjobb ha nincs rá szükség, bár sokszor pont akkor kell felvenni. :) Sajnos sokaknak tényleg muszáj, a lakáshitel azért nem ördögtől való, megfelelő körülmények között élni kell vele, egyszerűen muszáj megvenned az "időt", de tényleg nem ártana a vágyakat a realitáshoz igazítani, esetleg még kicsit alá is.
Tous avec Karim
Je Suis Benzema

Remy
Kedvenc játékosaid: Zidane, CR, Ramos, Jesé, Griezmann, Varane, Marcelo, Modric, Bappé, Ødegaard
Kapcsolat:

HozzászólásSzerző: Remy » 2021. október 18., hétfő 18:48

Nika91127 írta:

Nagyobb problémának érzem ez esetben azt, hogy mire össze is jönne a pénz, már rég nem annyiert dobálják.

Mostani helyzetemben csak pár évet kéne visszamennem az időben, és tudnánk asszonnyal lakást venni hitel nélkül Pécsen.

De már hiába, mert tobb millioval dragultak az ingatlanok. Az idő is nagyon az ember ellen dolgozik.
2014 - 10.
2016 - 11.
2017 - 12.
2018 - 13.
2022 - 14.

Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo 2008, 2013, 2014, 2016, 2017!
Luka Modric 2018!
Karim Benzema 2022!

Schumacher, Verstappen, Alonso, Mick

New England Patriots

Nika91127

HozzászólásSzerző: Nika91127 » 2021. október 18., hétfő 18:37

CS0ki írta: Milyen jó kis témák voltak, én meg pont nem voltam itt! :)
Személy szerint én a kettő (állampapír és ETF) kombinációját javaslom, illetve akinek van kockáztatási kedve, ő egy-egy egyéni részvénnyel is tarkíthatja a dolgokat.

És a lakás vétel bérlés helyett sem olyan egyszerű, mint azt sokszor tűnik. Az elmúlt években, az ingyen pénz korában persze jó eséllyel az volt a jó megoldás, de volt és jó eséllyel lesz olyan kamatkörnyezet, hogy ez már nem olyan egyértelmű.

Hitelt meg tényleg óvatosan kell felvenni, legjobb ha nincs rá szükség, bár sokszor pont akkor kell felvenni. :) Sajnos sokaknak tényleg muszáj, a lakáshitel azért nem ördögtől való, megfelelő körülmények között élni kell vele, egyszerűen muszáj megvenned az "időt", de tényleg nem ártana a vágyakat a realitáshoz igazítani, esetleg még kicsit alá is.

CS0ki

HozzászólásSzerző: CS0ki » 2021. október 18., hétfő 17:52

Milyen jó kis témák voltak, én meg pont nem voltam itt! :)

Halfkey

HozzászólásSzerző: Halfkey » 2021. október 18., hétfő 15:41

Nem lehet venni Euróban, Euróból maximum, de ugye azt is átváltja forintra (jellemzően rossz váltási aránnyal), maga a számla már forintban lesz. Így a forint-euró árfolyamváltozástól ezzel nem tudod megvédeni magad.

A következőt próbálom nagyon leegyszerűsíteni ezért nem megyek bele minden technikai részletbe.

Olyan nincs hogy "biztos" tipp, mert a kérdés az időtáv. Az állampapír sem teljesen biztos egyébként, hiszen államok is mehetnek csődbe, illetve a forinttal is lehetnek problémák, de gyakorlatban azért a piacon található egyik legkockázatmentesebb lehetőség. Ilyen szempontból másik jó lehetőség amiről már többször írtam, az úgynevezett ETF-ek, részvény trackerek vásárlása. Aki hallgatott valaha pénzügyet vagy bármilyen tőzsdei tárgyat felsőoktatási intézményben, valószínűleg emlékszik arra a szóra hogy diverzifikáció. Ez lényegében azt jelenti hogy minél több lábon áll egy adott pórtfólió, annál kisebb a kockázat, hiszen amíg egy részvény egyik irányba mozdul, másik másik irányba, és kiegyenlítik egymást. Már kevesebben emlékeznek valószínűleg rá, de itt le lehet azt is vezetni, hogy a lehető legkockázatmentesebb befektetés ez alapján az, ha a világ összes cégéből vennél egy egységnyi részvényt - nem tudod megjósolni hogy melyik cég lesz a jövő nyertese és melyik a jövő vesztese, de a gazdaság egésze történelmi tapasztalataink alapján hosszabb időtávon mindig előrefelé halad. Ezt szimulálják a trackerek, ahol mondjuk az általam preferált VWRL trackernek jelenleg 3758 féle vállalat részvénye van. Laikus nyelvezettel élve ez egy alacsony költségű részvényalap (a részvényalapoknál a bankok 1-2%-ot is felszámolnák kezelési díjnak, itt 0,07%). Ebben lehet tökösebbnek is lenni és azt mondani hogy legyen inkább SPY, ami az amerikai 500 legjobb cég részvényét tömöríti, vagy más országokra fókuszálni, de szerintem ez szubjektív) most a legjobb az egész világhoz viszonyítani.

Ezek az ETFek lehet hogy 1 éven belül buknak, lehet hogy 2 éven belül is, extrém esetben lehet hogy mittudomén 5 év múlva fognak kevesebbet érni mint ma (ha jönne egy krach). De hosszú távon, türelmes befektetőként ezzel nehéz bukni, igazából az egyetlen módja hogy türelmetlen az ember, megijed, és eladja mikor valami esés van. Más szóval ne olyan pénzt tegyél ebbe, amire pár éven belül szükséged lesz, hanem ez egy hosszútávú megtakarítás. Ezen kötelező figyelmeztetés ellenére azért sokkal biztosabbnak számítanak mint az egyes egyéni részvények, ahol akár pénzed felét is elvesztheted vagy meg is duplázhatod hónapokon belül. Mivel ezek az ETF-ek nem forint hanem Euro, Dollár, GBP stb. alapúak (amit választasz), így erre igaz a 2.-es pontod.

Talán segít megérteni ha beírod Googleba hogy SPY stock, és átállítod MAX-ra az időtávot. Láthatod hogy a trend az felfelé törekszik mióta ez a pénzügyi megoldás létezik (előtte is egyébként, a tőzsdék kezdete óta is nyilvánvalóan), de vannak benne hegyek völgyek. Aki 2000-ben pont a csúcson vett (dotcom válság), lehet 2007-ben profitált csak újra, ugyanakkor 20 év alatt meg 4xezte a pénzét.

TDLR: Lényegében ezzel akkor profitálsz ha a világgazdaság felfelé megy, és akkor buksz ha válság van, történelmileg pedig a gazdaság egy válságokkal tarkított felfelé ívelő trendet mutat mióta világ a világ. Ez nem garancia hogy örökké így lesz, de nehéz elképzelni hogy nem.

Pipita
Kedvenc játékosaid: Ronaldo, Zidane, Guti, Iker, Higuaín, Marcelo, Bale
Kedvenc csapatod: Real, Leeds

HozzászólásSzerző: Pipita » 2021. október 18., hétfő 14:20

Segítsétek ki a pénzügyi analfabétát légyszi.

1) Magyar Állampapír Plusz-t lehet venni euróban is?
2) Ha igen, és beteszem 5 évre az eurómat, és közben romlik a forint az euróhoz képest, akkor az nekem jó, mert nő a pénzem értéke (feltéve hogy itthon költöm el)? Ez így működik, jól sejtem?
3) Van valami egyéb tényleg biztos nem kamu tipp ahol az 5-6%-os kamat kb garantált? :mrgreen: vagy a MÁP a biztos kamatra a legjobb megoldás?

Vissza: