Köszi, köszi.Realista24 írta:Hinnye, graulakiserik írta:
Fél éves a fiam. Vele még nincs sok tapasztalatom, de 39 éves koromra elég sok ismerős és családtag gyerekét láttam felnőni és bizony sokaknál előjöttek a különböző figyelemzavarok tünetei. Egyik legkárosabb a TV, telefon, tablet triumvirátus és az ideje korán elkezdett rajzfilmek nézése. Sajnos napjaink egyik leggyakoribb betegsége a digitális autizmus, ami tünetileg semmiben nem különbözik a normál autizmustól, csak ezt a TV, telefon, tablet hármas váltja ki. Ez a hármas az egyik legbrutálisabb pusztító eszköze a fejlődő idegrendszernek. Nagyon érdekes téma ez is, bár ezt még csak tanulom![]()
![]()
De akkor még mindig ugyanazt mondjuk, a szülő a legfontosabb tényező. Legyen szó tanulásról vagy bármi másról. A jó tanár, jó oktatás ehhez csak egy óriási plusz, ami manapság nagyon ritka.
Az elektornikus dolgokkal nagyjából egyetértek, de itt megint a szülő, szülői lustaság, kényelem az, ami meghatározza ezek mértékét.
Szóval továbbra is tartom, hogy megműteni nem tudom a gyerekem, de a tanulásában sokat tudok segíteni.
Persze egy ideig a szülő a legjobb tanító (és nem mellékesen szerintem rossz gyerek nincs, csak rossz szülő), de idővel elkopik a tudása és átveszi a helyét az oktatás. Na akkor nem mindegy annak minősége. Elég jól bemutatja az Elit című spanyol sorozat, hogy mire gondolok. Persze ez már téged nem fog érinteni valószínűleg, de az én gyerekem mire oda kerül, már valós probléma lehet az állami oktatás színvonalának esése és a fizetős magán sulik elszaporodása. Arról nem is beszélve, hogy a jobb középiskolákban már most olyan felvételik vannak, hogy egy átlag szülő be se kerülne.
A lényeg, hogy szerintem túltárgyaltuk a témát
Nem tisztem ezzel vitába szállni, csak a szakmám ezkierkegaard írta:kiserik írta:
Íz, zamat, illat és beltartalmi szempontból nagyon nagy jelentősége van hogy hol és milyen termesztés technológiával termesztenek egy adott gyümölcsöt/zöldséget. Talajösszetétel, napsütés, víz, minden összejátszik. Nálunk kiemelkedően jóízű és kíváló beltartalmi értékű gyümölcsök teremnek. Ez nem kamu. Persze az üvegházban termett mű szaroknak ugyan olyan íze/íztelensége van bárhol termeljék is azt.
Az adott gyümölcs/zöldségének íze, illata a beltartalmától függ. Ugy kell elképzelni a dolgot mint a víz esetében. Az ásványianyag összetételének különbsége miatt van eltérés egy szentkirályi és egy borsec között. Esetleg csapvíz és csapvíz között.
Most nincs előttem semmilyen valid publikáció ami mérné, hogy a különböző hazai és külföldi termesztésű zöldségekben milyen az ásványi anyagok, vitaminok aránya. Viszont abban biztos vagyok, hogy a világon mindenhol csökken ennek aránya. Az üvegházban termelt műszaroktól nem különbek. Valamivel biztos jobbak. Valamennyivel. Egy friss nagyszabású kutatás szerint nem a föld minősége teszi makrótápanyagban gazdaggá az adott növényt. A lényeg, ahogy a szervezetünkben is..a gomba - baktérium aránya. Ez sajnos nagyon eltolódott.
Az üvegházak célja pedig a fenntarthatóság. Vagy ez vagy visszaveszünk a fogyasztásból...Viszont a fogyasztásból nem fogunk visszavenni mert "nekem aztán ne mondja meg senki mennyit egyek".
funfact: Ahogy kikerül a földből a zöldség/gyümölcs fokozatosan csökken a beltartalma. Ezért is praktikusabbak ilyen szempontból a fagyasztott zöldségek.