RealAsensio írta:
Egyetlen forinttal sem fog lejjebb menni az ingatlanok atlag arai. Es tenyleg nem akarok unnepronto lenni, de ez az igazsag. Elertuk a nyugat-europai arak aljat, innen csak felfele vezet az ut vagy legjobb esetben maradnak a mostani arak, amig nem jon egy uj rendszer vagy tamogatasi program. Rengeteg vallalkozonak teli van a zsebe, elmeleti sikon, ha elkezdenek csokkenni az arak, ok azonnal elkezdik felvasarolni az ingatlanokat, hogy beforgassak a penzuket, amire az eladok megint ugy reagalnak, hogy tobb penzt lehet kerni. Egy egyszeru embernek mar nem sok eselye marad. Csak a hitel jatszik, vagy orokolsz, vagy behazasodsz a joba, esetleg a paroddal kemenyen kuzdve elersz egy kisebb ingatlant vagy videken kifogsz egy jot. Erdemes megnezni a 100 leggazdagabb magyar kozul hanyan foglalkoznak ingatlanokkal. Az 1000 leggazdagabb magyar kozott meg nagyobb aranyban vannak ingatlannal foglalkozo capak. Ezek ugranak az ilyen lehetosegekre. Es valljuk be, a kormanykozeli oligarchak es penztarcak, azonnal ramennek a lehetosegekre, kicsiben es nagyban is ugyanaz megy. Es akkor a kisebb befektetokrol, vallalkozokrol, mint az ismerosok kozott oly sokan, meg meg sem emlitettem.
Osszessegeben, nem fognak elmozdulni lefele az ingatlanok arai, nyilvan a foldrajzi pozicio befolyasolja a dolgokat, de Magyarorszagon most az ingatlan a legnagyobb ertek, es egyben befektetes is.
Hasonloan latom en is a helyzetet. Az elmult 10 evben az ingatlan lett A befektetes, a 0 kozeli kamatok vilagaban ez a legbiztosabb befektetesi forma.
Hosszabb tavon en remenykedek egy berlesi rendszer reformban. Legyen jogilag lehetoseg arra, hogy akar evtizedeken at bereljek egy ingatlant, mint Europaban. Nem kell a tulajdonjog, engem nem erdekel, hogy kinek a neve szerepel a tulajdoni lapon, nekem, mint lakonak az a fontos, hogy ne legyek kiszolgaltatva.
Most egy teljesen felujitott belvarosi 80 millio koruli lakast berlek, amiben nagyon kenyelmesen elferek, a berleti dij pedig joval alacsonyabb, mintha behiteleznem magam akar a CSOK-al 20-30 evre. Ilyen helyzetbol nezve mar nem is erdekel a lakasvasarlas, mert nem versenykepes, ahogy a nagy tomegeknek sem lenne az, ha nem feketen porogne ez a piac, 1-2 evente kotelezo koltozessel es kilakoltatasokkal.