füst írta:Nem, számomra nem összehasonlítható a két dolog, az abortusz és az úgymond menekültkérdés.Szoval teged altalanossagban az zavar, hogy valaki kiolt egy eletet. Felmerul bennem a kerdes, hogy mas dontesekben is az elet mellett teszed-e le a voksod. Peldaul a menekultek befogadasa, ezzel megmentve oket a halaltol. ( A szir bevandorlok helyzete jo pelda erre) Vagy peldaul mennyire foglalkoztat teged az ehezes felszamolasa? Rendszeres aktiv hozzajarulassal a sajat reszedrol.
De van közös pont, mindkettő témát a felelősség szempontjából közelítem meg. Felelős az ember a tetteiért, ha nem védekezik valaki és nem szed be eseményutáni tablettát sem, akkor nem fair pár hónap múlva cafatokra szedni egy másik megkezdett életet. Ha elmulasztotta valaki megtenni a lépéseket, akkor vállalja a következményét.
Természetesen leszámítva a kivételeket, amik már korábban elhangzottak. De az nem jó érv hetek-hónapokkal az aktus után hogy bocs de én igazából nem akarok gyereket.
A szírek esetét is a felelősség szempontjából tudom megközelíteni, az én értékrendem szerint minden ember felelős a saját hazájáért, és ha akció van, akkor bármilyen nehéz, felül kell kerekedni és a menekülés helyett küzdeni kell a jobb életért, mert más nem fogja megvívni az én harcomat.
A mi, mint esetleges befogadók szempontjából a felelősség addig tart, hogy először a saját közösségünkkel foglalkozzunk. Szép dolog a befogadás, de van fontossági sorrend, először a saját problémáinkkal kell foglalkozni, mert itt helyben is vannak rászorulók, akik a mi közösségünk tagjai, és velük szemben nem fair, ha helyettük idegeneken segítünk. Persze a halál elől menekülők elsőbbséget élveznek az én értékrendem szerint is. De nem hiszem hogy halállal jár az, ha valakit megállítunk a szerb határnál. A lengyelek a II. vh-ban szó szerint a halál elől menekültek a német megszállás után. Na ott szélesre tárult minden kapu. Nagyon helyesen.![]()
Te itt feltetelezed, hogy valaki tudta, hogy esemeny utani tablettat kellene bevennie mert terhes lett. Azert nem minden terhessegnel tudod az aktus utan, hogy terhes lettel. Ebben szerintem mindketten egyet erthetunk.
A szir haborus reszhez sokat nem fuznek hozza. Kivanom, hogy sose kerulj olyan helyzetbe, hogy az elet probara tesz, hogy vajon meddig kuzdenel mikor semmi nem maradt a varosodbol. Illetve az nem jar halallal ha megallitod a Szerb hatarnal. Az viszont azzal jar amikor visszakuldod a haborus ovezetbe. Mielott meg felreertenel, nem mondom, hogy fut fat be kellene fogadnia Europanak de a masik vegletet sem szeretem amikor mindenkit egy kalap ala veszunk.