Victor írta:
kiserik írta:
Az a gáz, hogy még mindig nincs meg a víz forrása. Mert egyértelműen vizesedik a ház. Lerosszabb esetben az alapi vízzáró réteg lett elrontva és alulról szívja fel a vizet. A szárítóvakolat milyen volt? Zsákos készre kevert, vagy adalékos? A párátlanító jó dolog, hasonlóan párátlanít a klíma is, illetve a gyakori szellőztetés elengedhetetlen, persze csak ha kint nincs nagy pára. A modern agyon szigetelt házak rákfenéje, hogy nem tud távozni a pára. Ha más nincs akkor csak az aquapol lesz a megoldás.
De akkor miért csak az az egyetlen sarok nedvesedik, és miért nem érezni egy picit sem vizesnek?
Szárítóvakolat adalékos volt.
A konyhában amúgy, ahol ez a nagy párásodás van, elég régi ablakok vannak, egy régi bontott műanyag, meg egy fa. A háló ablaka is nedvesedik, de csak kicsit. Ott is egy régi fa van bent. 2016-ban épült a ház, de beraktak 8-10 éves ablakokat.
Amin folyamatosan gondolkozom, hogy beköltözéskor nem volt ez a párásodás jelen. Azóta lettek kívül-belül párkányok, és valamilyen gumiszigetelést (tömítést) is beraktak. Ezek közül az ablakok párásodását nem okozhatja valamelyik?
Valószínűleg ott sikerült a legrosszabbul az alap vízszigetelése. Ugye ez úgy néz ki, hogy alap, víz záró réteg és úgy rá a fal. Ha hiányzik a szigetelő réteg (elég csak 1-2 méteren, de akár komplett hiányozhat is), akkor a száraz tégla, mint egy szivacs, úgy szívja fel a talaj/alap nedvességét. Ezt, mikor már kész a ház, nagyon nem látod, csak ha alapig visszabontod a vakolatot. A fal nem lesz nedves tapintású, de sajnos az, és párolog is befelé a lakásba. Ezen a nagyon jól szigetelt (pl az a gumiszigetelés) nyílászáró csak ront, mert nem tud távozni a pára sehogy sem (persze a meleg sem megy ki, ezért szigeteljük a házat, nyílászárót). Ha tényleg ez a probléma, akkor 2 módja van az orvoslásnak: vagy el kell vágni a falat és behúzni alá egy vízzáró fóliát (ismerek olyan asztalost, aki otthon saját maga csinálta meg, saját eszkábált szerszámmal), vagy kifizetni egy csomó pénzt az Aquapol-nak és bízni benne, hogy a fal polaritásának megváltoztatása nem kamu.
Szárítóvakolat: gondoltam, azért kérdeztem. Az adalékos gyakorlatilag semmit sem ér. Csak az előre kevert zsákos anyag használható, legalábbis az Aquapolosok nekünk ezt mondták (és van is benne valami). Ha gondolod előkereshetem az általuk ajánlott vakolatok listáját, hátha megvan még.