Ezzel vitatkoznék. Az otthoni környezet képes megfelelő pályára rakni a gyermeket (normatívan), viszont azt semmi nem pótolja ha heti ötször nyolc órában a gyermeki agy nem kapja meg a megfelelő, logikus gondolkodásra sarkalló stimulust. Az iskola (is) szocializál és nagyrészben meghatározza hogy mennyire vagy képes kritikusan gondolkodni adott szituációkban, ezt a szülő nem tudja hiánytalanul pótolni, meg miért is kéne, pont ezért töltesz kispöcsös korodtól több ezer órát az iskola falain belül.füst írta: Nincsen szülői tapasztalatom, viszont jól emlékszem gyerekkoromra, és arra hogy milyen volt az iskolám, és arra is hogy otthon mit kaptam a szüleimtől.
Ez alapján azt gondolom majdhogynem mindegy milyen iskolába jár a gyerek, ha a szülei időt forditanak rá, és elérik hogy tudásszomja legyen, akkor azt egy rossz iskola sem tudja elrontani. Persze sokkal könnyebb az egész, ha sikerül egy jól szituált iskolába beadni a gyereket, de szerintem a szülőkön múlik leginkább hogy mivé fejlődik az ivadék, a nevelést nem pótolja semmi.
Szerk.: Személyes tapasztalat alapján írom mindezt. Két merőben különböző iskolarendszerben is tanultam/tanulok.